11 Ocak 2010, Pazartesi 14:47:49

Türkiye uçak ambulanslara kavuşuyor

Sağlık Bakanlığının 17 helikopter ambulansla yürütülen hava ambulans sistemi, iki ambulans uçağın dahil edilmesiyle daha da genişleyecek...

Kısa bir süre önce tamamlanan ihale sürecinin ardından hizmet alım sözleşmesi imzalanan turbo prob ve turbo jet tipi ambulans uçaklar mart ayı sonuna kadar hizmete girecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, her ikisi de Ankara'da Esenboğa Havalimanı'nda konuşlanacak ambulans uçakların, hem yurt içi hem de yurt dışından hasta, yaralı ve organ naklinde kullanılacağını bildirdi.

Yakıt ikmali yapmadan 5 bin 500 kilometre gidebilen turbo jet tipi ambulans uçağın Orta Asya ve Avrupa'nın en batısına kadar uçabileceğini anlatan Tosun, 2 bin kilometre menzile sahip turbo brob tipi ambulans uçağın ise Türkiye sınırları içindeki her yere gidebileceğini söyledi. Ambulans uçağın giderlerinin de ambulans helikopterler gibi devlet tarafından karşılanacağını belirten Tosun, ''Bir vatandaşımız yurt dışında yaralandığında ya da hastalandığında ambulans uçak gönderip ülkemize getirebileceğiz. Ambulans uçaklar ayrıca yurt içinde hasta ve organ taşınmasında da kullanılacak'' dedi.

Ambulans uçakların hizmet alımı sözleşmesinin, sağlık görevlileri de dahil görev yapacak tüm personeli kapsadığını kaydeden Tosun, bu personelin özel eğitim almış kişilerden oluştuğunu söyledi.
        
AMBULANS HELİKOPTERLE 2 BİN 500 HASTA TAŞINDI    
   
Bu arada Sağlık Bakanlığının hava ambulans sistemi ilk olarak 7 helikopter ambulansla 28 Ekim 2008'de devreye girdi. 3 Eylül 2009'da 10 helikopter ambulansın daha dahil edilmesiyle sayı 17'ye çıkarken, tüm Türkiye hava ambulans sisteminin kapsama alanına girdi. Helikopter ambulanslarla KKTC ve adalar da dahil bugüne kadar toplam 2 bin 490 hasta taşındı. Bunların 700'ünü kalp krizi ve rahatsızlığı, 513'ünü trafik kazası ve travma geçirenler oluştururken, kuvöz içinde 128 yenidoğan bebek, 22 de organ nakledildi.

NTVMSNBC

Türkiye uçak ambulanslara kavuşuyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000