04 Mart 2014, Salı 12:13:35

KKTC'NİN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: ERCAN HAVALİMANI

KKTC'nin dünyaya açılan kapısı Ercan Havalimanı'nın işletmesini üstlenen T&T Airport Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdürü Serhat Özçelik, AirportHaber Genel Koordinatörü Ali Kıdık'a konuştu. İşte Özçelik'in açıklamaları...
  • Vallahi şahanee birda caponyaya sefer gonsun
  • "Dünyaya açılan kapı" dediğiniz Ercan'dan sadece Türkiye'ye ve sadece Türkiye'den uçuş var. Bu kapı değik, kapan olur ancak!
  • Pist,2.754 m.Eski pist 1.800 m.
  • Xray cihazlarinin oldugu fotograf ayni halen. Yeni denilen ust kattaki son kontrol noktasi eski denilen ise Ercan ilk giristeki kontrol noktasi ve halen ayni sekilde. Guzel isler yapiliyor ama milletide keklemeyin.
  • eski hali ve yeni hali fotolar farklı acillardan çekilmis biraz komik bi değişiklik ama hayırlı olsun umarim daha iyi olur ve gelisir
  • devamli ErcanI kullanan birisi olarak fark göremedim.sadece pasaport kontrolü üst kata alınmış ve engelliler için asansör son 3 ucusumda çalışmiyordu. Ayrıca yolcu katındaki 2 tuvaletten birini kaldırdılar. daha güzel görünüyor ama öyle önemli değişiklikler yok,bana sadece biraz makyajlanmis gibi geldi.bilenler bilir ,Kıbrıs'ta zaten değişiklik yapmak zordur.. Ziya tarkan kozan
  • cok modern olmus, yuruyen merdivenleri gordum cok yenilikci. kibrisimiza hayirli olsun
  • Elektrik dairesinide bu adamlara verin duzeltsinler.
  • Valla kardesim ben kibrisa yillar gelir giderim... taniyamadim Ercan mukemmel olmus.
  • Sonunda Havalimanina benzemis, emegi gecen herkesin ellerine saglik. Ayni degisimleri Kibrisin her yerinde gormek umuduyla.

Ercan Havalimanı'nın işletmesini 25 yıllığına alan T&T Airport Havalimanı İşletmeciliği şirketinin Genel Müdürü Serhat Özçelik, AirportHaber'e özel açıklamalarda bulundu.

Özelleştirme sürecinde alışkanlıklardan kaynaklanan zorluklar çektiklerini belirten Özçelik, "Ercan Havalimanı’nın özelleştirmesi geçtiğimiz yıl Eylül ayında sonuçlandı. İhaleyi kazanan firma olarak da Eylül ayı sonu itibariyle Kıbrıs’a geldik. Geçen süreçte dökümantasyon dönemi diyelim, 2013 yılı 9-10 Ocak’ta resmen havalimanını aldık. Burada bir 3 aylık geçiş dönemi yaptık. Devletin çalışanlarıyla, bizim yeni oluşturduğumuz ekibin birlikte bir sıkıntıya mahal vermeden çalışması için. Bu dönemden sonra komple devraldık. Zorlu bir süreçti. Alışkanlıklar var. Bunları yıkmak her zaman için kolay olmuyor. Ama iyi bir ekiple, düzgün çalışarak başarılı olduğumuza inanıyorum" dedi.

KONTUAR SAYISINDA YÜZDE 50 ARTIŞ

Havalimanında yolcuların rahatlığına büyük önem verdiklerini ifade eden Genel Müdür Özçelik, "Havalimanının alt yapısında çalışmalara başladık. Esas çalışmamızı fiziki yapıda iyileştirme ve yolcu rahatlığı üzerine yapıyoruz. Yolcu sıkıntılı bir şekilde hareket ediyordu içeride. Kontuar sayıları en önemli konumuz. İlk yaptığımız işlem, kontuar sayılarını 16’dan 24’e çıkardı. Bu, büyük oranda rahatlamayı sağladı. Fakat, havalimanının fiziki yapısından kaynaklanan kiosk  yapısı olmadığı için, şu an elimizde kiosk sistemi yok. Onun için havayolları bu yerleri kullanıyorlar. Şimdi yeni bir çalışma yapıyoruz. Onları biraz daha rahatlatabilecek. Yeni terminal binasına geçeceğimiz döneme kadar, önümüzdeki 3 yıllık süreçte daha modernize edecek bir kaç çalışma daha sürdürüyoruz. Bir de önemli olan temizlikti. Burada havalimanında temizlikle ilgili büyük sıkıntı vardı. Hijyenik durumdan iyi değildi. Her gün şikayetler vardı bu konuda. İlk ele aldığımız konuların başında da temizlik geldi. Bunda da başarılı olduğumuzu hem yolculardan, hem basından takip ediyorum hem de kendim her gün geziyorum. Şimdi bütün bina içerisindeki çocuk bakım odaları, mescitler, tuvaletler, hepsini yeniden inşa ediyoruz" şeklinde konuştu.

"POZİTİF SONUÇLAR ALDIK"

"İlk yapılabilecek hareket, temizlikti. Bir de yolcu sıralarını yok edebilmek için check-in bankoları ile X-ray’lerin önünde düzenlemeler yaptık. İlk başladığımız nokta bunlardı" diyen Özçelik sözlerine şöyle devam etti:

"Bunların hepsi pozitif sonuçlar verdi. Ondan sonra binanın alt yapısındaki çalışmalar var. Bunlar yolcuların gözüne gözükmeyen, esasen büyük yatırımlar da oralara gitti. Kanalizasyon alt yapısı gibi.  Bütün alt yapıyı, boruları değiştik. Bunlar hep gece yapıldı. Ciddi emek sarfedilerek, uzun çalışmalar sonunda bu sorunları büyük oranda aştık. Terminal binasının içinde, sizin de gözünüze çarpmıştır bütün binanın içerisi değişti. Benim için iki tane önemli konu var; temizlik ve uzun kuyruklar... Bu çok rahatsız ediyor. Bir havalimanının olmazsa olmaz iki koşulu. Bunları dışındaki herşeyde çok rahat sonuç alabiliyoruz. Ama bunları çözemiyorsak sonuç alamıyoruz. Kıbrıs Ercan Havalimanı’nda bu sorunların çözüldüğüne inanıyorum"

PİST YAPIMINA ENGEL BİR DURUM VAR!

48 ay içerisinde yeni terminal binasını bitirmeyi hedeflediklerini ancak yer tesliminde sıkıntılar yaşandığını belirten T&T Airport Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdürü Serhat Özçelik, "Kısaca şöyle özetleyeyim; bizim ihale şartnamemizde 48 ay içerisinde yeni terminali bitirip, işletmeyi almak taahhüdünde bulunduk. Fakat geçtiğimiz süre içerisinde bize havalimanını, terminal binasının inşaasını yapacağımız yer ile pisti yapacağımız alanın teslimi yapılamadı. Pisti yapacağımız yerin üzerinde şu anda bir hangar binası var. Devletin başka bir kurumla problemli olduğu bir hangar binası var. Bu da pistin yapımına engel. Bu problemin çözülüyor olması lazım. Eski İstanbul Havayolları’ndan kalan terminal binası. O devletin çözmesi gereken bir problem. Bir de askeri  birlik var havalimanı arazisi içerisinde. Bu askeri birliğin de bu alandan dışarı çıkması gerekiyor. O nedenle tam olarak terminal binasını nereye yapacağız, ne zaman başlayacağız konusunda çekincemiz var. Bu yüzden de eldeki binayı daha fonksiyonel olarak kullanmak, yolcuyu rahat ettirmek adına yatırımlara girdik. Şu anda 10 milyon euro’nun üzerinde yatırımımız var. Hem binada hem alt yapıda hem de pistte çalışamalar yaptık. Pistin standartını uluslararası kullanımlara getirdik" ifadelerini kullandı.

YOLCU SAYISI ARTTI, UÇAK SAYISI DÜŞTÜ...

Yolcu sayısında geçtiğimiz dönemlere göre bir artış kaydedildiğini söyleyen Özçelik, "Yolcu potansiyelinde bir artış meydana geldi. Bizim yaptığımız iyileştirmelerden oldu desem, çok samimi olmaz. Ancak ylcu sayısını artırmak için yaptığımız çalışmalar da var. Geçen yıla göre yolcu sayısında yüzde 6’lık bir atış oldu. Gelen-giden uçak sayısında da yüzde 1 düşüş oldu. Avrupa içerisindeki uçuşlara baktığımızda da yolcu sayısı Avrupa içinde yüzde 2, uçak sayısında da yüzde 4 düşüş var. Onun için compare ettiğimizde beklentilerimize cevap veriyor" dedi.

"Şu anda yaptığımız, otellerle, turizm firmalarıyla, tur operatörleriyle, Turizm Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar var. Bunların sonuçlarını da bu yıl ve önümüzdeki yıl görürüz. Çünkü Kıbrıs bir turizm ülkesi" diyen Özçelik, "Yaz sezonunu çok iyi satıyor fakat, kış sezonu da satılabilir. Kış dediğimizde de Türkiye gibi, İstanbul gibi bir kış değil. O yüzden doluluk oranları kışın çok düşük. Bu yüzden kış turizmine de yönelecek çalışmalar yapıyoruz tur operatörleriyle. Uluslararsı fuarlara katılarak. Turizmi 12 aya yayabilecek çalışmalar içerisindeyiz. Örneğin geçen hafta Finlandiya’dan ilk turist kafilemiz geldi. 185 yolcu. Bunlar geçen itibariyle, her hafta gelip, bir hafta kalıp dönecekler. Bu şekilde Mayıs ayına kadar devam edecek. Bir tur. Bunu önümüzdeki yıl, bütün kış boyunca devam edecek" şeklinde konuştu.

KONAKLAMA SORUNU VAR!

KKTC'nin en büyük sorunlarından birinin konaklama olduğunu söyleyen T&T Airport Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdürü Serhat Özçelik, "Konaklamada sorun var. Bu arada 5 yıldızlı oteller örnek olarak verirsek, Cumartesi ve Pazar günleri dolu.. Çünkü çoğunlukla gazino var. Gazinoda oyun oynamaya gelen müşteriler var. O yüzden Cumartesi ve Pazar full oluyorlar. Bizim de Cuma günleri yoğun günümüz. Uçuş trafiğinden görüyoruz. Pazar da tam tersi çıkış yolcumuz yoğun. Cuma günleri 70 uçağın altına inmiyoruz. 12 aya dağılan güzel bir grafiğimiz var. Belli havalimanları gibi pik sezonda tepeye çıkıp, sonra aşağı düşmüyor. Sözleşmemizde yolcu garantisi yok. Tamamen ticari bir risk var" dedi.

YENİ YATIRIMLARLA YOLCU POTANSİYELİ ARTACAK

Yapılacak yeni yatırımlarla yolcu potantiyelini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Özçelik, "İstanbul ya da Antalya hayal olabilecek çok iyi örnekler. Tabii Kıbrıs’ın toplam potansiyeline baktığımızda böyle bir beklenti içerisinde olmak bizim için yanıltıcı olur. Ama yeni yatırımlarımızla birlikte 5-10 yıllık süreçte 10 milyonlar seviyesine ulaşma ümidimiz var. Şu anki yolcumuz 3 milyon. Kıbrıs’a sadece turist olarak bakmayalım. Üniversiteler ülkesi. Toplam 65 bin civarında öğrenci var. Bunlar da ciddi hareketlilik getiriyorlar. Bunun yanında turizm tabiki, artı adanın kendi nüfusu. Adanın nüfusu da hareketli. İstanbul’a, Adana’ya, İzmir’e, yoğun bir şekilde Türkiye’ye hareketleri var. Artı yurt dışında yaşan Kıbrıslılar var. Bu yüzden sadece turizme bağlamıyorum ama en büyük etken turizm olacak. Yeni yatırımları da takip ediyoruz. Çok ciddi, büyük yatırımlar var. Kıbrıs’ın yabancı yatırımcı için iyi bir yer ülke olduğunu, yatırımcılar görmeye başladı" diye konuştu.

YENİ TERMİNALİN KAPASİTESİ NE KADAR OLACAK?

"Şu anda kullandığımız terminal 20 bin metre kare. Toplam 8 park pozisyonumuz var. Küçük uçaklar için 4 pozisyon daha yaratabiliriz" şeklinde konuşan Özçelik, "Toplam kapasitemiz bu. Körüğümüz yok bu binada. Yeni terminal binası 107 bin metre kare. Yıllık 8 buçuk milyon yolcuya göre tasarlanmış. Şu an kullandığımız bina 800 bin yolcu, gelen-giden yolcu sayısı ise 3 milyon. O yüzden işletme olarak sıkıntılarımız var. Bu yolcuları rahat döndürebilmek için bina içerisinde çok değişiklik yapıyoruz. Yolcuyu terminal binasına dağıtmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Çünkü 100 seferin üzerine çıktımız günlerimiz var. Özellikle bayramlarda bu rakamlara ulaştık. Bu da ciddi bir yük getiriyor. O yüzden havalimanındaki hareketliliği artırarak yolcu dağıtmaya çalışıyoruz. Bunda da başarılı olduk şimdiye kadar. Yeni terminale kadar bunu biraz fazla yorularak götürürüz" dedi.

"BEKLENTİLERİMİZ İÇERİSİNDE AMBARGONUN KALKMASI DA VAR"

"Yeni terminal binasında 24 tane park pozisyonu öngörülüyor. 8 körüğümüz olacak artı 8 tane de buradan park pozisyonu kullanma hakkımız var. Sözleşme gereği burası kargo binası olarak planlanıyor" ifadelerini kullanan Serhat Özçelik, KKTC'ye uygulanan ambargonun da kaldırılacağı yönünde beklentilerini olduğunu belirterek şu şekilde konuştu:

"Şu anda biliyorsunuz gelen hava trafiğimizin hepsi Türkiye üzerinden geliyorlar. Avrupa’dan gelen uçağımız da Türkiye’ye 'touch down' yapıyor ondan sonra geliyor. Üzerimizdeki bu ambargonun kalkmasından sonra beklentilerimiz içerisinde, hesaplarımız içerisinde. Bu yatırımların başka türlü, şu anki matematikle dönmesi kolay değil. 300 milyonluk yeni bir yatırımdan, terminal binası ve pistten bahsediyoruz. Şu anda 2 bin 645 metre olan pistimiz 3 bin 300 metreye çıkıyor. Onun için bütün planlamalarımız onun üzerine kurulu. Sanıyorum yeni terminalden sonra çok da rahatlamış olacağız"

KKTC'de sendikalarla kurumlar arasında yaşanan sıkıntılar konusuna da değinen Özçelik, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Biz böyle bir sorunla yüz yüze gelmedik. O yüzden o konuyla ilgili söyleyebileceğim çok birşey yok. Bu arada şöyle bir not vereyim; Kıbrıs’a geldiğimizde toplam istihdam planlamamızda yüzde 16 Türkiye’den gelen TC vatandaşları, geri kalan tüm personelimizi de KKTC’den aldık. Sözleşmede böyle bir madde yok. Tamamen kendi tasarrufumuz."

İŞTE ERCAN HAVALİMANI'NIN ESKİ VE YENİ HALİNDEN GÖRÜNTÜLER

KKTC'NİN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: ERCAN HAVALİMANI

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Vahe ~ 7 yıl önce
Vallahi şahanee birda caponyaya sefer gonsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
"Dünyaya açılan kapı" dediğiniz Ercan'dan sadece Türkiye'ye ve sadece Türkiye'den uçuş var. Bu kapı değik, kapan olur ancak!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Runway ~ 10 yıl önce
Pist,2.754 m.Eski pist 1.800 m.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Xray cihazlarinin oldugu fotograf ayni halen. Yeni denilen ust kattaki son kontrol noktasi eski denilen ise Ercan ilk giristeki kontrol noktasi ve halen ayni sekilde. Guzel isler yapiliyor ama milletide keklemeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eski yeni ~ 10 yıl önce
eski hali ve yeni hali fotolar farklı acillardan çekilmis biraz komik bi değişiklik ama hayırlı olsun umarim daha iyi olur ve gelisir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
devamli ErcanI kullanan birisi olarak fark göremedim.sadece pasaport kontrolü üst kata alınmış ve engelliler için asansör son 3 ucusumda çalışmiyordu. Ayrıca yolcu katındaki 2 tuvaletten birini kaldırdılar. daha güzel görünüyor ama öyle önemli değişiklikler yok,bana sadece biraz makyajlanmis gibi geldi.bilenler bilir ,Kıbrıs'ta zaten değişiklik yapmak zordur.. Ziya tarkan kozan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aliye Coban ~ 10 yıl önce
cok modern olmus, yuruyen merdivenleri gordum cok yenilikci. kibrisimiza hayirli olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ulus karaman ~ 10 yıl önce
Elektrik dairesinide bu adamlara verin duzeltsinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ziya tarkan kozan ~ 10 yıl önce
bu espriyi kac kisi anladi bilmiyorum ama cok guzel bir yorum..
ELEKTRİK ~ 10 yıl önce
Dairesi mi, İdaresi mi?
Abdullah Taskin ~ 10 yıl önce
Valla kardesim ben kibrisa yillar gelir giderim... taniyamadim Ercan mukemmel olmus.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adnan Yildirim ~ 10 yıl önce
Sonunda Havalimanina benzemis, emegi gecen herkesin ellerine saglik. Ayni degisimleri Kibrisin her yerinde gormek umuduyla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000