06 Mayıs 2010, Perşembe 08:35:04

O UÇAĞA NASIL BİNDİ?

ABD, 11 Eylül saldırıları sonrası doruğa çıkan güvenlik önlemlerine rağmen, New York’un ünlü Times Meydanı’nı hedef alan bombalı saldırı girişimin faili Pakistan asıllı ABD vatandaşı Faysal Şahzad’ın kimliğinin belirlenmesinden 24 saat sonra uçağa binebilmesini sorguluyor.

Times Meydanı’na park ettiği bomba yüklü aracın patlaması halinde, ABD’ye 11 Eylül saldırılarının ardından 2. büyük felaketi yaşatacak olan Şahzad, ancak olaydan 53 saat 20 dakika sonra yakalanabildi. Şahzad’ın havalimanında kimlik gösterdikten ancak 7 saat sonra ele geçirilmesiyle ilgili en önemli iki ihmal şöyle:
Şahzad’ın Connecticut’taki bağlantısını belirleyen FBI izleme ekibi onun izini kaybetti. Böylece Pakistanlı terörist Connecticut’tan New York’taki JFK havalanına elini kolunu sallayarak gidebildi. İkinci ihmal ise Şahzad’ın Dubai uçağında yer ayırttığı Emirates havayollarının “uçuş yasağı olan yolcular” listesinde Şahzad’ın adı olduğu halde bunu yetkililere bildirmekte gecikmesi oldu.

Faysal’ın kaçışının dakika dakika öyküsü şöyle:

12:30: Şahzad’ın terör şüphelisi olarak “uçuş yasağı listesine” konması isteniyor.
16:30: Şahzad’ın pasaport numarası da listeye ekleniyor.
18:30: Emirates çalışanları listeyi kontrol etmiyor. Şahzad telefonla yer ayırtıyor.
19:35: Şahzad havalanına geliyor, nakit parayla biletini alıp check-in yaptırıyor.
23:00: Şahzad uçağa giren ekiplerce yakalanıyor.

Pakistanlı modern bir ailenin oğlu

New York’tan binlerce km ötede İslamabad’da doğan Faysal Şahzad, hava kuvvetlerinden emekli bir generalin oğlu. Ortalamanın üzerinde bir hayat süren, özel okullarda okuyan genç adamı tanıyanlar, “ABD karşı bir görüşü ya da radikal dinci bir tutumu yoktu” diyor. Şimdi yetkililer modern görünümlü bu genç adamın, nasıl olup da onlarca kişinin ölümüne neden olabilecek bir saldırıya giriştiğini deşifre etmeye çalışıyor.

O UÇAĞA NASIL BİNDİ?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000