16 Ağustos 2010, Pazartesi 08:42:33

Körfez ülkelerinin havacılık yatırımları dikkat çekiyor

2010'un ilk yarısında havacılık sektöründeki en hızlı büyüme, uçak alımı ve havalimanı geliştirme projelerine yapılan dev yatırımlar neticesinde Körfez ülkelerinde görüldü.
  • adamlar petrol sayesinde zengin olmuşlar bol bol da uçak alıyorlar

Emirlikler Endüstriyel Bankası tarafından hazırlanan rapora göre, altı üyeli Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerindeki havacılık şirketlerinin sahip olduğu uçak sayısı, bu yılın ilk yarısında 478'e ulaştı. Bu rakam, 2006 sonunda 249, 2007 sonunda ise 311'di. Yeni uçak alımlarının yanısıra Körfez ülkeleri, yeni havaalanları inşaatı ve kullanılan havalimanlarının genişletilmesi projelerine son 10 yılda 25 milyar dolara yakın yatırım yaptı. Ortadoğu'daki havayolu şirketleri bu yılın ilk yarısında yüzde 20'ye yakın bir büyüme kaydetti. Aynı dönemde Afrika ve Asya havayolları yüzde 12, Latin Amerika yüzde 15, Kuzey Amerika yüzde 4.8 ve Avrupalı havacılık firmaları da yüzde 2.3'lük büyüme gösterebildi.

Dubai merkezli Emirates, Abu Dabi merkezli Etihad ve Katar Havayolları, bölgede en iyi performansı gösteren havacılık şirketleri oldu. Yapılan yatırımların hava taşımacılık sektörünü ciddi oranda geliştirdiği ve bunun da gayri safi milli hasılaya olumlu etki yaptığı vurgulandı. Tahminlere göre 6 Körfez ülkesi ve 21 milletten oluşan Arap Ligi, önümüzdeki 15 yıl boyunca yeni uçak alımı için 200 milyar doların üzerinde bir harcama yapacak. Havalimanı genişleme projelerine ise 103 milyar dolarlık harcama yapılması bekleniyor. Bu rakamın yarısına yakını sadece Dubai ve Abu Dabi tarafından harcanacak.

Uluslararası Hava Taşımacılık Derneği IATA'nın verilerine göre, Arap havayollarının halen 700'e yakın uçağı bulunuyor. Önümüzdeki 15 yıl içinde bu rakamın 1200'e ulaşacağı ve değerinin de 200 milyar doları bulacağı ifade ediliyor.

 

Körfez ülkelerinin havacılık yatırımları dikkat çekiyor

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
adamlar petrol sayesinde zengin olmuşlar bol bol da uçak alıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000