12 Mayıs 2011, Perşembe 12:16:41

AIRBUS 380'E YILDIRIM DÜŞTÜ!

Londra'da geçtiğimiz Nisan ayında yaşanan dehşet dolu dakikalar, fotoğrafçı Chris Dawson tarafından görüntülendi.
  • Boeing 787, Airbus A380 ve A350 simdiye kadar gorulmemis oranda karbon kompozit yapilar içerdigi için daha onceki jenerasyon ucaklara gore yildirim tehdidine daha hassaslar. Ucaklarin meteoroloji radarini barindiran dom'u (burun kismi) da yillardir karbondan yapilmaktadir ve cevresinde aluminyum seritler vardir. Yildirim carpmasina en uygun yerlerden oldugu icin boyle bir çözüm üretilse de kesin olarak hasar alinmamasinin garantisi yok. Netekim cogu sefer catlayan-patlayan dom'lar oluyor. A380'in indikten sonraki halini gormek isterdim...
  • Uçan herkez bilir ki, yıldırım düşmesi günlük olaylardan biridir. Örneğin 1967 den beri yıldırımdan düşen uçak yok. Amerika ortalamasına göre orada uçan her uçağa yılda en az bir kere yıldırım düşüyor.
  • milyonlarca voltluk yıldırım yaklaşmada uçağın üstünden akıyor, tınn. bizde içerde uçak etkilenecek diye mp3 ü kapatalım.
  • 1998 yılında THY A340 ile Singapur dan İstanbula geliyoruz. İstanbula inerken sol kanattan yıldırım girdi sanırım önden çıktı. Hafif bir sallantı oldu o kadar.340 ı da severim bu arada.
  • birsey olmaz...!!!
  • Harika bir olay. Daha önce de bir B747 nin kalkışta yıldırım düşmesini izlemiştim. Uçakta ve yolcularda bir hasar meydana gelmemesine rağmen kontrol ve emniyet amaçlı piste dönüp iniş yapmıştı. Airbus bu görüntülerle kendi sağlamlığını ispat etti belki ama bir havacı olarak benim görüşüm, bunun bir havacılık zaferi olduğudur. Milyonlarda Volt seviyesine ulaşan bir elektrik boşalmasından uçakların üstün teknoloji ile nasıl korunduğunun bir ispatıdır. Aslında bu olay pratikte faraday kafesi mantığına dayanmakta ve tasarımların buna göre olmasına rağmen bunu kusursuza yakın uygulamak mühendislik harikasıdır.

Dubai'den kalkan ve Heathrow havalimanına inişe geçen Emirates'e ait 500 yolcu taşıyan Airbus A380 modeli uçak piste yaklaşırken bir anda gövdesine yıldırım düştü.

Uçak bu korkunç olaydan birkaç dakika sonra sağ salim iniş yapmayı başardı. Yıldırımın uçakta ve yolcularda herhangi bir zarara sebep olmadığı açıklanırken, internette dünyanın en büyük yolcu uçağı olan A380'in "bir testi daha" geçtiği konuşmaları yapılıyor.

İŞTE SANİYE SANİYE KAYITLARA GEÇEN O ANLAR

AIRBUS 380'E YILDIRIM DÜŞTÜ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 13 yıl önce
Boeing 787, Airbus A380 ve A350 simdiye kadar gorulmemis oranda karbon kompozit yapilar içerdigi için daha onceki jenerasyon ucaklara gore yildirim tehdidine daha hassaslar. Ucaklarin meteoroloji radarini barindiran dom'u (burun kismi) da yillardir karbondan yapilmaktadir ve cevresinde aluminyum seritler vardir. Yildirim carpmasina en uygun yerlerden oldugu icin boyle bir çözüm üretilse de kesin olarak hasar alinmamasinin garantisi yok. Netekim cogu sefer catlayan-patlayan dom'lar oluyor. A380'in indikten sonraki halini gormek isterdim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Uçan herkez bilir ki, yıldırım düşmesi günlük olaylardan biridir. Örneğin 1967 den beri yıldırımdan düşen uçak yok. Amerika ortalamasına göre orada uçan her uçağa yılda en az bir kere yıldırım düşüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
milyonlarca voltluk yıldırım yaklaşmada uçağın üstünden akıyor, tınn. bizde içerde uçak etkilenecek diye mp3 ü kapatalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
1998 yılında THY A340 ile Singapur dan İstanbula geliyoruz. İstanbula inerken sol kanattan yıldırım girdi sanırım önden çıktı. Hafif bir sallantı oldu o kadar.340 ı da severim bu arada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
birsey olmaz...!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Harika bir olay. Daha önce de bir B747 nin kalkışta yıldırım düşmesini izlemiştim. Uçakta ve yolcularda bir hasar meydana gelmemesine rağmen kontrol ve emniyet amaçlı piste dönüp iniş yapmıştı. Airbus bu görüntülerle kendi sağlamlığını ispat etti belki ama bir havacı olarak benim görüşüm, bunun bir havacılık zaferi olduğudur. Milyonlarda Volt seviyesine ulaşan bir elektrik boşalmasından uçakların üstün teknoloji ile nasıl korunduğunun bir ispatıdır. Aslında bu olay pratikte faraday kafesi mantığına dayanmakta ve tasarımların buna göre olmasına rağmen bunu kusursuza yakın uygulamak mühendislik harikasıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000