18 Nisan 2011, Pazartesi 13:09:54

YORGUN PİLOTLAR, KOKPİTTE UYUYOR!

Danimarka'nın Politiken Gazetesi ve Pilotlar Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, pilotlar yorgunluk nedeniyle havada uyuduklarını ve inişte birçok hata yaptıklarını itiraf ettiler.
  • Üst üste 12 saat arayla üçüncü gece uçuşunu yapınca insan terse geçiyor,elbette uyunuyor hatta bir arkadaşın dediği gibi insan bayılıyor,gelde uyuma sanki cyborguz biz ...
  • bu yabancılar birde Türkiye deki şirketlerde uçsa ne yapacaklarmış merak ettim !
  • arkadaş şöför bile 6 saat direksiyon kulladıktan sonra dinleniyor, 8 saat sonra da mesai bitiriyor. pilotlar gece 12,gündüz 14 saat (sanki ne fark varsa gece ile gündüzde??)uçuş yapıyor gidiş gelişle birlikte 16-17 saat buna can mı dayanır. ???
  • Kokpitte uzun ucuslarda donusumlu olarak 10 dak uyumak zaten kabul edilmistir
  • Kedi uzanamadığı ciğere muhabbeti yapıyorsun yada bir trollsun kardeşim...Sen 100.000 bin lira borca gir, kaç yaşından sonra harıl harıl ders çalış, SHGM nin kontrol uçuşlarını geç, 14 tane baba ATPL teori sınavını ver , lisansını al açıkta gez, sonra battı balık yan gider deyip 30000 lira daha borçla type rating al, durmaksızın iş ara, sonunda girdiğin şirketteki eğitimleri tamamla release ol, uçuşa başla o zaman bakalım ''katkılı'' vişne suyunu içiyomusun.Biçok uçuştan sonra alkol muaynesine denk geliyoruz.Bu kadar maddi manevi emeğe, paranla rezil olmana karşılık sen olsan dişini sıkamayıp ''katkılı'' vişne suyunu içermiydin bilemiyorum, ama içernse eğer adamın bi tarafından ''katkısız'' kan alırlar bunu bilmiş ol...
  • :) ucuslarda uyuyorum diyen en az 5 tane thy pilotu arkadasım var desem:) ne kadar acı ama gerçek!!!! ha bu arada dip not askeriye kökenli degil bunlar haberiniz olsun (oylwe bir dusmanlık var ya,,bunlar gayet sivil pilot)
  • genelde uyuma hadiseleri avrupadan dönüşte gün doğumu bukreş semalarında denk geldiyse ; sofya komşu kontrolü irtibatsız bi yardırırsın horul horul...peeh.
  • Bizde hemen uyuyan pilotları suçlarlar. Haklıdırlar da. Fakat Batı'da ise sadece suçlamazlar, başka pilotlar da uyumasın diye yeni önlemler bulmaya çalışırlar. Önceden önlem alıp, kendi kültürümüze göre sistem geliştirme manıtığını bir edinsek Türk milleti olarak dünyayı dize getiririz, fakat bu bilinç hiç birimizde yok :(
  • hadi yine bizim süperler uyusa iyiii....kokpitte sigara içenmi ararsın vişne(katkılı) suyumu getir diyenmi ararsın....allaha emanet gidiyorlar bakalım
  • Havacılık sektörüne hizmet böyle olur. Kontrolörler uyuyor, pilotlar uyuyor, vb. Halkımızın yeni yeni uçmaya alışmaya başladığı şu günlerde bu tür haberlerle halkı uçmaktan soğutmak isteniliyorsa, başardınız tebrikler. Tanıdık eş, dost, akraba "kokpitte uyuyormusunuz" diye sormaya başladı. Biz kokpitte uyumuyoruz ama, TALPA rahat koltuğunda uyuyor galiba. Baksanıza tek tık yok. Limitleri aşan uçuşları icra etmekten şirket yanında artık kaptanlar da sorumlu. Amaç limit dışı uçuşları engellemek. Bu şekilde uçanlar varsa, şirketin İşletme ruhsatı, pilotun sertifikası tehlikeye girer. Profosyonelce uçuşa hazırlıksız gelen insanlar ise bu işi yapmamalılar zaten.

Pilotlar arasında yapılan araştırmada her 10 pilottan 9'unun yorgunluk nedeniyle telsiz konuşmalarını kaçırmak, yanlış yükseklik ve hızda uçmak gibi önemli hatalar yaptığı, her iki pilottan birinin uyuduğu ortaya çıktı.    

Politiken gazetesinin röportaj yaptığı 21 pilot, gün içinde, uzun mesai saatleri ya da değişik destinasyon ve saatlerde çalışmak zorunda kaldıkları için bitkin düştüklerini ve yorgun vaziyette uçak kullanarak yolcuların hayatlarını tehlikeye atmak zorunda bırakıldıklarını söylediler.

Ryanair, SAS, Cimber Sterling, Norwegian, Thomas Cook Airlines ve EasyJet şirketlerinde çalışan pilotlar "Bu böyle gitmez, yakında masada ceset görürseniz hiç şaşmayın" dediler.

UÇAKTA UYUYORLAR

İşten atılmamaları için isimleri gazete tarafından gizli tutulan pilotlar "Yaptığığmız hatalar büyük veya küçük hatalar ama hepsi de yolcular ve kendi hayatımız için çok tehlikeli. Örneğin yorgunluk nedeniyle telsizde bize verilen talimatı duymayabiliyoruz. Sağa dön denildiği zaman sola dönüyoruz. İniş izni verildiğini bile fark etmeyip inişe geçtiğimizde kuleyi 'Bize iniş izni vermişmiydiniz?' diye soruyoruz. Hava yolları arasında rekabet çok fazla, bu nedenle her gün 10-12 saat çalışıyoruz. Ayrıca sabah akşam olmak üzere çalışma saatlerimiz çok değiştiği için uykumuza almadan, dinlenmeden tekrar göreve gidiyoruz. Bir gün çok büyük kazalar olacağını bile bile göreve gitmek zorunda bırakılıyoruz" ifadelerini kullandılar.

DÜŞMEKTEN SON ANDA KURTARIYORLAR

Politiken gazetesi ve pilotlar sendikası tarafından ortaklaşa yapılan araştırmada 1013 pilota soru formları gönderildiği, 575 pilotun formlardaki soruları yanıtladığı bildirildi.

Formları dolduran pilotlardan biri "Bir gün yorgunluk nedeniyle hem yanlış yükseklikte hem de yanlış hızla uçmuşum haberim yoktu. Sonra uyarıldım ve hatamı düzelttim" derken, bir başka pilot, yanımdaki ikinci pilota yarım saat uyuma izni verdim ama bir de baktım ki üçüncü pilot da uyumuş kalmış. Ben de kendimi zor tuttum. Uyusaydım büyük bir felaket olabilirdi" dedi.

Bir başka pilot da yorgunluktan uçuş güvenlik raporu bile doldurmadığını söyledi. Pilotların yüzde 83'ü çok büyük tehlike yaratacak hatalar yaptıklarını anlatırken, yüzde 50'si uçuş esnasında uyuduğunu, yüzde 43'ü uçağı düşmekten son anda kurtardığını anlattı.

KAZA OLUNCA GEÇ OLUR

Pilotlar Sendikası Başkanı Mogens Holgaard, araştırma neticesinin ürkütücü olduğunu belirterek "Bir gün pilotun biri hata yapıp uçak düşerse geç kalınmış olacak. Bugüne kadar meydana gelen uçak kazalarında pilotların yorgunluğu nedeniyle uçak düştüğünü biliyoruz. Pilotlar yorgunlukları nedeniyle göz kapaklarını bile açmakta güçlük çekiyorlar" dedi.

Uçuş Güvenliği kuruluşundan Kent Hansen ise pilotların anlattıklarına inanmanın güç olduğunu öne sürerek "Bugüne kadar elimizde olan bilgiler bize böyle bir durumun ortada olmadığını gösteriyor. Zaten bir olay olduğunda pilotlardan rapor istiyoruz. 2010 yılında sadece 11 pilot bize bazı durumlar için başvuruda bulundu, bu yıl ise sadece 4 pilot. Ama konuyla ilgili geniş çaplı bir araştırma da biz yapacağız" diye konuştu.

Adı geçen uçak şirketleri pilotlara sık sık rapor hazırlatıldığını ama benzeri şikayetleri raporlarda görmediklerini açıkladılar. İskandinav Hava Yolları SAS'dan Bjørn Granviken, pilotların uyumasıyla ilgili bir önleyici sistem için büyük bütçe ayrıldığını belirerek iddiaların araştırılacağını söyledi. (Hürriyet)

YORGUN PİLOTLAR, KOKPİTTE UYUYOR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 13 yıl önce
Üst üste 12 saat arayla üçüncü gece uçuşunu yapınca insan terse geçiyor,elbette uyunuyor hatta bir arkadaşın dediği gibi insan bayılıyor,gelde uyuma sanki cyborguz biz ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu yabancılar birde Türkiye deki şirketlerde uçsa ne yapacaklarmış merak ettim !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaş şöför bile 6 saat direksiyon kulladıktan sonra dinleniyor, 8 saat sonra da mesai bitiriyor. pilotlar gece 12,gündüz 14 saat (sanki ne fark varsa gece ile gündüzde??)uçuş yapıyor gidiş gelişle birlikte 16-17 saat buna can mı dayanır. ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kokpitte uzun ucuslarda donusumlu olarak 10 dak uyumak zaten kabul edilmistir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kedi uzanamadığı ciğere muhabbeti yapıyorsun yada bir trollsun kardeşim...Sen 100.000 bin lira borca gir, kaç yaşından sonra harıl harıl ders çalış, SHGM nin kontrol uçuşlarını geç, 14 tane baba ATPL teori sınavını ver , lisansını al açıkta gez, sonra battı balık yan gider deyip 30000 lira daha borçla type rating al, durmaksızın iş ara, sonunda girdiğin şirketteki eğitimleri tamamla release ol, uçuşa başla o zaman bakalım ''katkılı'' vişne suyunu içiyomusun.Biçok uçuştan sonra alkol muaynesine denk geliyoruz.Bu kadar maddi manevi emeğe, paranla rezil olmana karşılık sen olsan dişini sıkamayıp ''katkılı'' vişne suyunu içermiydin bilemiyorum, ama içernse eğer adamın bi tarafından ''katkısız'' kan alırlar bunu bilmiş ol...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
:) ucuslarda uyuyorum diyen en az 5 tane thy pilotu arkadasım var desem:) ne kadar acı ama gerçek!!!! ha bu arada dip not askeriye kökenli degil bunlar haberiniz olsun (oylwe bir dusmanlık var ya,,bunlar gayet sivil pilot)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
genelde uyuma hadiseleri avrupadan dönüşte gün doğumu bukreş semalarında denk geldiyse ; sofya komşu kontrolü irtibatsız bi yardırırsın horul horul...peeh.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bizde hemen uyuyan pilotları suçlarlar. Haklıdırlar da. Fakat Batı'da ise sadece suçlamazlar, başka pilotlar da uyumasın diye yeni önlemler bulmaya çalışırlar. Önceden önlem alıp, kendi kültürümüze göre sistem geliştirme manıtığını bir edinsek Türk milleti olarak dünyayı dize getiririz, fakat bu bilinç hiç birimizde yok :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hadi yine bizim süperler uyusa iyiii....kokpitte sigara içenmi ararsın vişne(katkılı) suyumu getir diyenmi ararsın....allaha emanet gidiyorlar bakalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Havacılık sektörüne hizmet böyle olur. Kontrolörler uyuyor, pilotlar uyuyor, vb. Halkımızın yeni yeni uçmaya alışmaya başladığı şu günlerde bu tür haberlerle halkı uçmaktan soğutmak isteniliyorsa, başardınız tebrikler. Tanıdık eş, dost, akraba "kokpitte uyuyormusunuz" diye sormaya başladı. Biz kokpitte uyumuyoruz ama, TALPA rahat koltuğunda uyuyor galiba. Baksanıza tek tık yok. Limitleri aşan uçuşları icra etmekten şirket yanında artık kaptanlar da sorumlu. Amaç limit dışı uçuşları engellemek. Bu şekilde uçanlar varsa, şirketin İşletme ruhsatı, pilotun sertifikası tehlikeye girer. Profosyonelce uçuşa hazırlıksız gelen insanlar ise bu işi yapmamalılar zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000