15 Mayıs 2009, Cuma 11:54:23

EASA daha etkin düzenleme istiyor

Avrupa Uçuş Emniyet Ajansı (EASA), havaalanları ve hava trafik yönetimiyle (ATM) ilgili yeni emniyet kuralları teklif edildiğinde paydaşlar arasında herhangi bir şaşkınlığa sebebiyet vermemek için kural belirleme sürecine daha fazla katılma kararı aldı.
  • türk sivil havacılığının en kısa zamanda yeniden yapılanması,ilgili kanun ,nizamname ,talimat ve yönergelerin bir an önce hayata geçirilmesi zorunluluğu var ..sektör çok hızlı büyüyor ,şu an yürürlükte olan her şey köhne kaldı....uçuş emniyeti açısından bu zorunluluk.
  • türkiye önüne taş koyarsa easa atmnin a sını bile göremez eurocontrolü öyle jaa dağıttıkları gibi dağıtamazlar

EASA yetkilisi Jules Keenpkens yaptığı açıklamada, “Şu anda istişarelerle ilgili sorun insanların kural koymak için geliştirilen düşünme mekanizmasının farkında olmamalarıdır”, diye konuşurken, EASA’nın paydaşları bilgilendirmek üzere çok düzenli bir iletişimin kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Keenpkens kurumun sorumluluklarının hava limanları ve hava trafik yönetimini kapsayacak şekilde artırılmasının kamu istişarelerinde gerekli kural taslaklarıyla ilgili çalışma şekillerini değiştirmelerine sebep olduğunu söyledi.

“Kuralları koyarken daha fazla iletişimde olacağız,”diye konuşan Keepkens, “Bu aynı zamanda bazı şeylerin değişmesini de gerektiriyor. Çünkü paydaşların daha iyi fikirlere ve tezlere ihtiyacı var. Öyleyse EASA taslağı paydaşların büyük çoğunluğu tarafından desteklenecek şekilde değiştirmelidir ve bundan memnunluk duyacaktır,” dedi.

2003 yılında faaliyete geçen EASA uçaklara uçuşa hazır olduklarına dair sertifika verilmesinden sorumluydu. İlk kez 2008’de kurumun sorumluluk alanı genişletildi ve havacılıkla ilgili uçuş, lisans ve üçüncü ülkelere uçuşlar gibi AB genelinde bağlayıcılığı bulunan kuralların düzenlenmesi de EASA’nın sorumluluklarına dâhil edildi. Ancak Kneepkens bu kez olayın başka bir şekil aldığını çünkü artık kurumun koyduğu kuralların çok daha geniş bir şirketler ve örgütler kitlesine hitap ettiğine dikkat çekti.

2009 başlarında da pilot lisansı ve havacılık operatörlerinin işleyişiyle ilgili taslak EASA kuralları istişarelerde ele alınmak üzere yayımlandı. Kneepskens bu konuda, “Bazıları kuralları benimsiyor bazılar da hiç hoşlanmıyor. Dolayısıyla Avrupa’da her grup insanla çalışmamız ve onlara kural koymaktaki niyetin ne olduğunu, neyi neden teklif ettiğimizi anlatmamız gerekiyor,” dedi.

Keenpkens’e göre, hükümetler arası kurumlar daha önce uçuş emniyetinden sorumlu tutulurken bu sorumluluğun EASA’ya devrin “oldukça yumuşak” bir şekilde çözüldü ve istişareler sonucu insanlar kurumun çalışma şekline güven duydular. Bununla birlikte EASA yine de bir “geçiş süreci” yaşıyor ve kimi paydaşların şüpheleri henüz tam olarak giderilebilmiş değil.

Ancak kurum istişare sürelerini genişletmeyi düşünmüyor. Bunun yerine EASA tekliflerin uygun şekilde kabulüne imkân sağlamak için yorum özetlerinin hazırlanmasından önce oluşturulacak tartışma ortamlarında paydaşlarla bir araya gelmek amacında.

Bundan sonra belirlenecek kurallara gelince EASA hava trafik yönetiminin emniyetiyle ilgili her türlü konuda istişare edebileceklerini belirten Keenpkens, ATM ve havalimanı emniyet kuralları paketinin 2013’e kadar hazır olması gerektiğini ancak kuralların sürekli olarak geliştirileceğini sözlerine ekledi. (EurActiv)

EASA daha etkin düzenleme istiyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
türk sivil havacılığının en kısa zamanda yeniden yapılanması,ilgili kanun ,nizamname ,talimat ve yönergelerin bir an önce hayata geçirilmesi zorunluluğu var ..sektör çok hızlı büyüyor ,şu an yürürlükte olan her şey köhne kaldı....uçuş emniyeti açısından bu zorunluluk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
türkiye önüne taş koyarsa easa atmnin a sını bile göremez eurocontrolü öyle jaa dağıttıkları gibi dağıtamazlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000