01 Ağustos 2009, Cumartesi 08:25:12

Zonguldak'tan iç hat uçuşu istiyorlar...

Zonguldak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve ZONHAV ortaklarından Erol Yukarıbaş, Zonguldak Havaalanı'ndan iç hat seferlerinin başlaması için girişimlerin sürdüğünü ifade etti.
  • zonguldak-antalya ucusu muhakkak konulmali,10saat otobüs yolculuguna kimse katlanmak istemiyor
  • Yolcu bir kez alistimi rahatliga ucmak izter. Zonguldak'ta ichatlar networkunda yerini almalidir.
  • İnşallah yurt içi seferleri başlar. inşallah THY, Atlas jet, Pegasus bu havaalanına uçar ama inanıyorumki Anadolu jet kesin bu havaalanına uçar.

Havaalanının açılması, Derneğin faaliyetleri konusunda Almanya’daki Zonguldak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve ZONHAV ortaklarından Erol Yukarıbaş ile Demokrat Çaycuma Gazetesi Yazıişleri Müdürü Erhan Altıparmak’ın yaptığı o söyleşi;

Zonguldak Havaalanının ilk uçuş seferi nasıl gerçekleşti?

Öğer Tur ve Germania Airlines şirketleri Çaycuma’ya gelmişlerdi. Bu gelişmeler sonucunda ilk önce 22 Temmuz günü demişlerdi. Fakat 22 Temmuz’daki uçak çok kısa bir süre içerisinde dolduğu için 21 Temmuza bir sefer konuldu. Böylelikle ilk uçak seferide 21 Temmuz’da gerçekleştirilmiş oldu.

21 Temmuz denildiğinde ne hissettiniz?

Bu durumu öğrendiğimizde hiçbirimiz uyku uyuyamadık. Heyecandan, mutluluktan, sevinçten uyuyamadık. Almanya’daki Zonguldaklı gazeteci arkadaşlarımız da dahil herkes heyecandan uyku uyuyamadı. Hepimizi tatlı bir heyecan kapladı.

Germania havayollarıyla Almanya’da irtibata geçen kimler oldu. Bu çalışmalar ne yönde gerçekleştirildi. Türkiye ile bağlantıları nasıl kuruldu. İlk uçak seferi nasıl gerçekleşti?

İki yıldır Öğer tur ile irtibattaydık. Öğer Tur’a bu konuda gerçekten teşekkür ederiz. Bundan iki sene önce eski Valimiz Sayın Yavuz Erkmen ve ZTSO Başkanı Salih Demir Almanya’ya geldiler. Almanya’da Öğer Tur şirketini ziyaret etmek istediklerini söylediler. Ziyaret ettik. Akabinde de Öğer Tur Genel Müdürü ile görüşüldü. İstanbul’daki temsilcisi ile görüşüldü. Tabiki bunların takibini Valimiz Yavuz Bey yapıyordu. Tabiki o zamanlar Şirketimizin bir genel müdürü var. Genel Müdürümüz Hasan Özşahin gelişmeleri takip etti. Çünkü Öğer Tur bir tur operatörü, uçak şirketini kiralıyor. Değişik uçak şirketleriyle uçuş gerçekleştiriyor. Geçen sene Blue Air ile uçuş yapıyordu. Bu sene ise Germania Airlines şirketiyle uçuyor. Belki de Germania Airlines şirketiyle bundan daha önce irtibata geçmiş olsaydı, daha önce uçardık. Fakat biz Öğer Tur ile görüşmelerimizi sürdürdük. ZONHAV şirketi profesyonel bir şirket ve bu şirketin bir genel müdürü var. Teknik konularla ilgili de sorular olduğu için biz bu konuda bütün görüşmeleri şirketimizin genel müdürü Hasan beye yönelttik. Hasan bey ise yetkililerle devamlı olarak irtibata geçti. Uçuş yapacak firma tarafından devamlı olarak incelediler. Deneme uçuşu yaptılar. Daha sonra başka istekleri oldu. Dağ tıraşlandı, harita istediler. En son her türlü inceleme bittikten, isteklerinin hepsi yapıldıktan sonra uçmaya karar verdiler.

Almanya’da ZONHAV şirketinin kaç ortağı var? Buna paralel olarak da şirkete ortak olanların hissesi ne kadar ve ne kadar para yatırıldı?

Ben şirketin ortaklarından bir tanesiyim. Şirketin ortaklarından olduğum için benim bu konuda bilgi vermem doğru olmayabilir. Ezbere de bilmiyorum. Çünkü bu şirket profesyonel bir şirkettir. Bu şirketin mali müşaviri vardır. Genel müdürü vardır. Sonuçta bunların takibini yapan kişiler var. Bizler Zonguldak Havaalanının açılması için gurbetçilerimizle birlikte çok çalıştık. Almanya’daki ortaklar ile haftada bir gün mutlaka toplantı yaptık. Öğer tur şirketiyle devamlı olarak görüşmeler yaptık. Bu şirketin kuruluşunda Recep Kahya arkadaşımızla birlikte çalıştık. Almanya’da 9 ortağımız var.

Şirketin sermayesi nedir?

İlk kurulduğunda ZONHAV’ın sermayesi 500 milyar’dı. Şimdi ise 2 Trilyon sermayesi var. 2 Trilyona çıktıktan sonra diğer arkadaşlarımızda şirkete ortak oldular. Şirketin ortakları tarafından ödemeleri gereken miktar çoğunlukla ödendi. Şirketimizin mali müşaviri Özel İdarede Süleyman beydir. Bu bilgileri Süleyman beyden alabilirisiniz.

ZONHAV Nasıl Kuruldu?

Biz tamamen havaalanımız olsun diye yola çıkarak ZONHAV şirketini kurup çalışmalar başladık. Yatırım amaçlı bir şirket kurulmadı. Biz havaalanımız olsun diye elimizi taşın altına koyduk. ZONHAV’a ortak olan arkadaşlarımız da birbirimizi dernek sayesinde tanıdık. ZONHAV’a ortak olan ve derneğimizin yönetiminde olan arkadaşlarımız var. Bu da havaalanı ile bağlantılıydı. Fakat burada farklı bir kurum var. Havaalanı ile bağlantılı olduğu için Vali Bey o dönemde Derneğimizle irtibata geçiyordu. O yüzden dernek yönetim kurulu içinde bulunan arkadaşlarımızda da havaalanı konusunda bilgileri olan arkadaşlarımız vardı. Bende daha önce 5 yıl Havaalanın da çalıştım. Özel havayolu şirketlerinde çalıştım. Bu nedenle bize söylendi. Siz taşın altına elinizi koyun denildi. Bizde havaalanının açılması için çalışmalar yaptık.

Şirketin hisselerinden gurbetçilerin de alması mümkün müdür?

ZONHAV halka açık bir şirketti. Bu şirket konusunda herkese teker teker teklif yapıldı. Vali bey Almanya’ya geldiğinde toplantı yapıldı. Bu toplantıya da herkes katıldı. Bu toplantıda vali bey şu anda hisse almak isteyen herkese hisse vereceğim dedi. Fakat kimse hisse almak istemedi. Herkese hisse verebiliriz dedi. Tabi ki bu hissesini belli bir oranı var. Sermayesi var. Bir hisse payı var. Bu hisse payını ödemesi gerekiyor. Ama o zamanlar insanlar tüneldeki ışığı göremiyorlardı. Bu nedenle de buraya para yatırmak istemediler. Bizler tüneldeki ışığı görmeden olması için fedakârlık gösterdik. Buraya para yatırdık. Şimdi normalde diğer havaalanlarına baktığınız zaman bir havaalanındaki hizmetleri her türlü hazırlığı yapan devlettir. Burada ışıklandırmasını biz yapmışız. Birçok eksiğini biz gidermişiz. İşletmeci şirketler genelde Havaalanlarını işletiyor. Biz işletmeciliğe başlamadan önce sermayemizi bu havaalanının yapılmasında kullandık.

ZONHAV şirketi Halka da açılacak mı?

Şirketimizin halka açılması için belli bir sermayeyi geçmesi gerekir. Ardından halka açılması mümkündür. Kaldı ki biz Zonguldaklılar Derneği olarak havaalanının açılması için çalışmalara başladığımızda ZONHAV şirketi de yoktu. Bizler bu havaalanının açılması için çalışmalar yaptık. İlk önce geçmişi bilmek gerekiyor. Almanya’da Dortmund havaalanında bir toplantı gerçekleştirdik. 2003 yılında TBMM Başkanımız Köksal Toptan’da vardı. Havaalanının açılması için gerekli olan işlemler anlatıldı ve ardından Ulaştırma Bakanlığı unu söyledi: “Şirket Kurulması gerekiyor” dedi. Şirket kurulursa askeriyeden alınır sivil havacılığa geçer, DHMİ geçer dedi. Şirket kurulumu o zamandan sonra gerçekleşti. Bugüne kadar ki havaalanı ile ilgili çalışmaların içinde her zaman yer aldık.

Almanya Zonguldaklılar Derneğim Eğitim Konusunda da çalışmaları var mı? Çaycuma Meslek Yüksek Okuluna da gelişmesi için yardımda bulunabilirsiniz?

Almanya Zonguldaklılar Derneğinin ilk önce Havaalanının açılmasında çok faydası oldu. Biz sivil toplum örgütüyüz. Dernek olarak Zonguldak için her türlü çalışmayı yaparız. Her zaman da yapacağız. Almaya Zonguldaklılar Derneği eğitim konusunda da çalışmalar yapan bir dernek. Derneğimiz eğitime destek veren bir kurum. Biz 7. Dönem yönetim kurulu olarak bir karar aldık. Öncelikle Almanya’daki insanlarımızın çok büyük sorunları var. Öncelikli olarak Almanya’daki insanlarımızın sorunlarının çözümü için çalışacağız. Gurbette yaşayıp da Türkiye’ye geldiklerinde yaşadıkları sorunlar var. Gümrük sorunları, sağlık sorunları var. Eğitim açısından ise direk olarak öğrenciye burs veren bir kurumuz. MYO konusunda ise öncelikli olarak bu okulu yapma görevi devletimizindir. Zaten yapılmış bir okul var. Çaycuma Meslek Yüksek Okuluna yardım edebiliriz. Fakat MYO Devrek’te de var, Alaplı’da da var, Gökçebey’de de var. Şimdi Zonguldaklılar Derneği olarak hepsine yardım yapmaya gücümüz yetmez. Ama ne olur, Çaycuma Meslek Yüksek Okulumuza Bilgisayar odası yapabiliriz. Bütün Meslek Yüksek Okullarımıza bir odayı Bilgisayar odası olarak kurabiliriz. Fakat burs vereceğiz. Daha çok öğrencimize burs vereceğiz. Öğrenci değişimleri yapıyoruz. Çaycuma’dan ÇPL öğrencilerini Almanya’ya gelmeleri için proje yapmıştık. Bu tarz projelerimiz oluyor. Yaptığımız projeler sonucunda Çaycuma’dan ve Kozlu’dan öğrencilerimiz Almanya’ya geldi.

Yurtiçi Seferlerde gerçekleştirecek misiniz?

Yönetim kurulumuz bu konuda çalışmalar yapmaktadır. Yurtiçi seferlerimiz konusunda Anadolu Jet ile görüşmeler yapıyoruz. Görüşmelerimiz devam ettiği için net bir açıklamada bulunamıyorum. Tabiki biz de istiyoruz. Bugün izne geldiğimizde rahatlıkla havaalanında Antalya’ya gidelim. Diğer şehirlere gidelim diyoruz. İşadamlarımızın bu havaalanıyla ticaretlerini geliştirmelerini istiyoruz. O yüzden yurtiçi seferler konusunda da çalışmalar yapıyoruz. Zonguldak’ın gelişmesi için iç hatların olması gerekiyor. ZONHAV yönetim kurulunda ki arkadaşlarımız çalışıyor. Ben ZONHAV yönetim kurulunda değilim.

Söyleşi için zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Bana bu imkanı verdiğiniz için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

(Caycuma.org)

Zonguldak'tan iç hat uçuşu istiyorlar...

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
zonguldak-antalya ucusu muhakkak konulmali,10saat otobüs yolculuguna kimse katlanmak istemiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yolcu bir kez alistimi rahatliga ucmak izter. Zonguldak'ta ichatlar networkunda yerini almalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İnşallah yurt içi seferleri başlar. inşallah THY, Atlas jet, Pegasus bu havaalanına uçar ama inanıyorumki Anadolu jet kesin bu havaalanına uçar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000