19 Mart 2013, Salı 09:12:04

YENİ HAVALİMANI İHALESİ CANLI YAYINLANMAYACAK

Üçüncü havalimanı ihalesi, TV’den maç seyredermiş gibi heyecan yaratmayacak. Firmalar sırayla görüşme odasına alınacak.
  • ya yandaşlarına kopye verirlerse? o firma şu kadar verdi bunun altına vermen lazım denilse.. bu önemli bir avantajdır. ama şahsen ben girecek olsam ihaleye, sermayeme ve alacağım riske göre net bi kar belirler onun dışında kimseyi sallamazdım.
  • bu duruma cozum bulmak o kadar da zor degil. her firmayi farkli odalara alirsin. yanlarinda hic bir iletisim cihazi almalarina izin vermezsin. ama ayni zamanda ihale tv ve internette canli olarak her odada ne oldugu gorulebilecek sekilde yayinlanir. ama boyle bir sey islerine gelir mi bilinmez
  • oo demek belli oldu, 'yuzdeyi' de ayarlamislardir. tamam iste gelsin komisyonlar
  • Bu kadar bariz yapilmaz bazi seyler.
  • DHMİ İHALEYİ KİME VERECEĞİNİ ZATEN BELİRLEMİŞ SADECE NASIL KILIFINI UYDURURUM DERDİNDE, BUNU DA EN İYİ BU YÖNTEM BİR İHALE DE GERÇEKLEŞTİREBİLİRLER. İZMİR ADNAN MENDERES TE OLDUĞU GİBİ SON ANDA TAV' A NASIL VERİLDİYSE BURADA DA SON ANDA AKLINDA Kİ FİRMAYA VERECEKLER...ÜÇÜNCÜ YADA DÖRDÜNCÜ ORTAKTA O ANDA KAPALI KAPILAR ARDINDA GÜNDEME GELECEK...NOTER VARMIŞ MIŞ BİZ TÜRK HALKI ZATEN ENAYİ SANILA SANILA EN SONUNDA HER ŞEYİ YER YUTAR OLDUK...EĞER HÜKÜMET/DHMİ İHALE İLE İLGİLİ DEDİKODULARI BERTARAF ETMEK İSTİYOR İSE EN İYİ NOTER KAMUOYUDUR, HALKIN KENDİSİDİR.
  • İHALEYİ GİZLİ SAKLI YAPMANIN KİME YARAYACAĞINI HERKES BİLİYOR SANIRIM.SADECE ORTAĞI KİM OLACAK, MERAK EDİLEN KONU BUDUR !
  • Bu işin sonunda 3 firmalı konsorsiyum çıkar. Hatta biri belki ömründe havalimanı yapmamış yada işletmemiş firma olabilir. 3 nci havalimanında farklı kokular gelecek.
  • kim alirsa alsin simdiden hayirli olsun. Turkiye icin onemli bir proje. bir yandanda local hayayollari yuzlerce ucak siparis ediyor. bu sektorde buyume var ve bu buyume durmayacak. Kim alirsa o kazancli cikicak bu isten. Bu sektordeki tek sorun havalimai isletmeyi ve yapmayi bilen ustduzey teknik ve yonetici bulamamak. Sektordeki bu posisyonleri dolduran bir firma var ama dogru insanlarmi oturuyormu acaba bunu iyi analiz etmek gerekli . ozellikle bir cok dogru koltuk sisirilmis kisilerce mesgul sektorde.
  • Komik ötesi... Ne olacak her şey başbakana bakmıyor mu? Bu para az demesi yeter. İstediğin kadar sen naklen yayınla, başbakanın düşüncelerini de naklen yayınlarsan bak o olur işte!
  • he tamam ya noter varsa sikinti yok ozaman. Birakin bu isleri yaw

Dünyanın en büyük havalimanı hedefiyle yola çıkılan İstanbul’a 3. havalimanı ihalesi için belirlenen ihale yöntemi, teklif vermeye hazırlanan ulusal ve uluslararası şirketlerde sıkıntı yarattı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından ‘İstanbul yeni havalimanı görevlendirme şartnamesine’ göre ihale, kamuya açık şekilde ve açık artırma yöntemiyle yapılmayacak. Şartnamede açıklanan yönteme göre, firmalar sırayla tek tek bir odaya alınacak. Teklif zarfları da o odada kapalı kapılar ardında açılacak, firmalarla birbirlerinden ayrı ve kapalı odada pazarlık yapılacak. Açık ihale olmayacak ve firmalar kamuoyu önünde açık artırma yapmayacak.

İhale yöntemine göre firmalar 3. havalimanı için 25 yıllığına devlete kira bedeli teklif edecek. En yüksek kira bedelini teklif eden firma ihaleyi kazanacak.

Özel yetkili komisyon

İhale şartnamesine göre tekliflerin pazarlığını DHMİ’nin oluşturacağı bir komisyon yapacak. Şartname ayrıca ihale komisyonuna özel yetkiler de veriyor. Şartnamede ‘Komisyon pazarlık görüşmeleri sırasında ortaya çıkabilecek yeni durumlar karşısında yeni esaslar belirleyebilir’ deniliyor.

Şirketler tedirgin

Şartnamedeki tekliflerin değerlendirilmesi başlığını taşıyan bölüm, şimdiden ihaleyle ilgili firmalarda gerginlik yarattı. Bugüne kadar özellikle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca (ÖİB) yapılan büyük ölçekli ihalelerin tamamı, kamuya açık ve açık artırma yöntemiyle yapılmıştı. Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesi de açık artırmayla sonuçlandırılırken, Türk Telekom, Tekel gibi büyük ihaleler de açık artırmayla yapılmıştı. Son dönemdeki elektrik dağıtım ihaleleri de kamuoyunun önünde, açık artırmayla yapıldı.

Sabiha Gökçen Havalimanı 37 turda satıldı

İstanbul’un Kuzeyi’nde inşa edilecek üçüncü havalimanı ihalesinin yöntemini tartışanlar 2007 yılında yapılan Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesini hatırlatıyor. 9 Temmuz 2007’de yapılan ihale 10.30’da başlamış ve tam 37 turun ardından gece yarısı bitmşti. Son turlarda Limak’ın başını çektiği konsorsiyum ile Içtaş-Fraport konsorsiyumunun çekişmesi Fenerbahçe-Galatasaray derbisi gibi seyirci toplamıştı.

DHMİ: Burada amaç müşteri kızıştırmak

DHMİ yetkilileri, söz konusu ihale yöntemine ‘müşteri kızıştırmak’ amacıyla karar verildiğini belirtti. Firmaların ihale yöntemiyle ilgili sıkıntılarının yersiz olduğunu belirten bazı yetkililer, şöyle konuştu:

“Biz ihale yöntemine karar verirken, açık artırma ya da diğer yöntemler arasında, o da olabilirdi, bu da olabilirdi. Ama biz son noktaya kadar firmaları zorlamak, verebilecekleri en üst limite kadar çıkmalarını sağlamak amacıyla bu yönteme karar verdik. Bu yöntemde pazarlık görüşmesine giren firma, her zaman ‘acaba diğer firmalar benden daha mı çok verdiler’ endişesi içinde oluyor. Biz İzmir Havalimanı’nı da bu yöntemle vermiştik. Bu sayede fiyat beklenenin çok daha üzerine çıkmıştı. Açık artırmada tüm firmalar birbirlerinin artırdığı tutarı duyuyor, biliyor. Bir firma bir tutarda kesildiğinde, fiyat o noktada kalıyor, daha fazla yükselemiyor. Yani açık artırmada, bu yöntemle ulaşılan fiyata ulaşılamama riski bulunuyor. Ayrıca burada şeffaflıkla ilgili bir sorun yok çünkü odada bir noter oluyor, herşey kayıtlı şekilde sonuçlanıyor.”

YENİ HAVALİMANI İHALESİ CANLI YAYINLANMAYACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

onur ~ 11 yıl önce
ya yandaşlarına kopye verirlerse? o firma şu kadar verdi bunun altına vermen lazım denilse.. bu önemli bir avantajdır. ama şahsen ben girecek olsam ihaleye, sermayeme ve alacağım riske göre net bi kar belirler onun dışında kimseyi sallamazdım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cozum ~ 11 yıl önce
bu duruma cozum bulmak o kadar da zor degil. her firmayi farkli odalara alirsin. yanlarinda hic bir iletisim cihazi almalarina izin vermezsin. ama ayni zamanda ihale tv ve internette canli olarak her odada ne oldugu gorulebilecek sekilde yayinlanir. ama boyle bir sey islerine gelir mi bilinmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
d ~ 11 yıl önce
oo demek belli oldu, 'yuzdeyi' de ayarlamislardir. tamam iste gelsin komisyonlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Bu kadar bariz yapilmaz bazi seyler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KÖTÜ KOKU ~ 11 yıl önce
DHMİ İHALEYİ KİME VERECEĞİNİ ZATEN BELİRLEMİŞ SADECE NASIL KILIFINI UYDURURUM DERDİNDE, BUNU DA EN İYİ BU YÖNTEM BİR İHALE DE GERÇEKLEŞTİREBİLİRLER. İZMİR ADNAN MENDERES TE OLDUĞU GİBİ SON ANDA TAV' A NASIL VERİLDİYSE BURADA DA SON ANDA AKLINDA Kİ FİRMAYA VERECEKLER...ÜÇÜNCÜ YADA DÖRDÜNCÜ ORTAKTA O ANDA KAPALI KAPILAR ARDINDA GÜNDEME GELECEK...NOTER VARMIŞ MIŞ BİZ TÜRK HALKI ZATEN ENAYİ SANILA SANILA EN SONUNDA HER ŞEYİ YER YUTAR OLDUK...EĞER HÜKÜMET/DHMİ İHALE İLE İLGİLİ DEDİKODULARI BERTARAF ETMEK İSTİYOR İSE EN İYİ NOTER KAMUOYUDUR, HALKIN KENDİSİDİR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İHALE SONUCU! ~ 11 yıl önce
İHALEYİ GİZLİ SAKLI YAPMANIN KİME YARAYACAĞINI HERKES BİLİYOR SANIRIM.SADECE ORTAĞI KİM OLACAK, MERAK EDİLEN KONU BUDUR !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işin sonu ~ 11 yıl önce
Bu işin sonunda 3 firmalı konsorsiyum çıkar. Hatta biri belki ömründe havalimanı yapmamış yada işletmemiş firma olabilir. 3 nci havalimanında farklı kokular gelecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
guzel proje ~ 11 yıl önce
kim alirsa alsin simdiden hayirli olsun. Turkiye icin onemli bir proje. bir yandanda local hayayollari yuzlerce ucak siparis ediyor. bu sektorde buyume var ve bu buyume durmayacak. Kim alirsa o kazancli cikicak bu isten. Bu sektordeki tek sorun havalimai isletmeyi ve yapmayi bilen ustduzey teknik ve yonetici bulamamak. Sektordeki bu posisyonleri dolduran bir firma var ama dogru insanlarmi oturuyormu acaba bunu iyi analiz etmek gerekli . ozellikle bir cok dogru koltuk sisirilmis kisilerce mesgul sektorde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HPM900 ~ 11 yıl önce
Komik ötesi... Ne olacak her şey başbakana bakmıyor mu? Bu para az demesi yeter. İstediğin kadar sen naklen yayınla, başbakanın düşüncelerini de naklen yayınlarsan bak o olur işte!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Inhale ~ 11 yıl önce
he tamam ya noter varsa sikinti yok ozaman. Birakin bu isleri yaw

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000