30 Mayıs 2009, Cumartesi 15:19:37

Uçuşları engellediği öne sürülen minare traşlanacak

Uşak Havaalanı'na uçakların iniş kalkışı sırasında, uçuş güvenliğini tehdit ettiği öne sürülen 65 metre yüksekliğindeki minarenin boyunun 15 metreye indirilmesi amacıyla çalışma başlatılacağı öğrenildi.
  • Lütfen kimse bilgi sahibi olmadan anlamsız yorumlar yapmasın. Bir işin yapılması için illa ki orada bir uçak kazası mı olması lazımmış. Yok haftada 3 uçuş varmış yok bugüne kadar bişey olmamışmış... Bu kadar anlamsız açıklamalar olabilir mi? Bişey olmadı diye illa bişey olması mı beklenmeli? Herkes de havacılık uzmanı olmuş tebrikler...
  • atlasjet bu meydana üç yıl sefer yaptı bir kere bile şikayet konusu olmadı şimdi acaba bu minare kime BATTI anlayamadım

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Uşak Havaalanı Meydan Müdürü Veysel Göl, yaptığı açıklamada, uçakların iniş kalkış konik yüzey alanı içerisinde bulunan Hacı Aileler Furkan Camisi'nin 65 metre yüksekliğindeki iki şerefeli minaresinin, uçuş güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi.

Minarenin konik yüzey alanı içerisindeki iç yatay düzlem ile iniş ve kalkış konisinin kesiştiği noktada yer aldığını, piste uzaklığının yaklaşık 1350 metre olduğunu belirten Göl, şunları kaydetti:

''Uşak - Ankara kara yolunun beşinci kilometresinde Bozkuş köyü sınırları içerisinde kalan Hacı Aileler Furkan Camisi'nin minaresi, uçuş güvenliğini tehdit ediyor. Yaptığımız incelemelerde minarenin yüksekliğinin 65 metre olduğunu tespit ettik. Mutlak suretle yüksekliğinin azaltılması gerekiyor. Çünkü iniş kalkış anında olumsuz hava koşulları nedeniyle uçakların havada savrulması, yön değiştirmesi ya da rotadan sapması gibi olumsuzluklar yaşanabilir. Böyle durumlarda minare bizim için ciddi tehdit oluşturur. Biz caminin sahibine ulaşarak durum hakkında bilgi verdik ve yıkılmasını istedik. Ancak buna yanaşmadı.''

Bu durumda 2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun 47. maddesi gereği yasaların verdiği yetkiyi kullanarak, minarenin kısaltılması için gerekli işlemlerin yapılmasını istediklerini bildiren Göl, ''Cami, belediye sınırları içerisinde yer aldığı için yıkım işlemini sanırım Belediye gerçekleştirecek. Uşak Valiliği, Müftülük, Belediye ve Hava Meydanları olarak bir olumsuzluğa neden olmadan minarenin boyunun 15 metreye indirilmesi sağlanacak. Biz uçuş güvenliği için bir faciaya neden olmadan minarenin boyutunu kısaltılmasını istiyoruz'' dedi.

''UÇUŞA ENGEL DEĞİL''

Camiyi yaptıran hayırsever Mehmet Ali Altay (63) ise 5 yıldır hizmette olan caminin minaresinin yapımı sırasında kimsenin kendisini uyarmadığını belirterek, minarenin uçuşlara engel oluşturmadığını savundu.

Altay, yaklaşık olarak 500 bin TL'ye mal olan caminin iç kısmının halen inşaat halinde olduğunu, kısmen ibadete açıldığını ifade ederek, ''Caminin hizmete girdiği 2004 yılından beri uçak seferleri yapılıyor. Ancak üç ay önce beni aradılar ve minarenin boyunun kısaltılmasını istediler. Çok şaşırdım. Çünkü uçaklar minarenin yakınından bile geçmiyor. Zaten havaalanına haftada üç gün uçak iniş kalkış yapıyor'' dedi.

''KARARI YARGITAY VERSİN''

Minarenin boyunun kısaltılması işlemini tek başına yapamayacağını bildiren Mehmet Ali Altay, şöyle devam etti:

''Bu caminin bulunduğu arazi bana ait. Tapusu benim üzerime. Müftülük buraya bir imam atadı. Ancak burası bir köy camisi değil. Cami, yoldan geçen insanların gelip namaz kılmaları için yapıldı. Müftülük, şimdi (Tapuyu bana ver, minarenin boyunu biz kısaltalım) diyor. Ben de buna karşı çıkıyorum. Camiyi ben yaptım, neden tapuyu onlara vereyim? Eğer bunu yaparsam gece kapısını kilitleyip gidecekler. Buraya 24 saat ibadet için insanlar geliyor. Minareyi kısaltmak istiyorlarsa gelip kısaltsınlar, ancak ne yapacaklarını onlar da bilmiyor.''

Caminin minare yüksekliğinin 65 metreden 15 metreye düşürüleceğinin söylendiğini belirten Altay, kubbe yüksekliğinin 22 metre olduğunu, minarelerin de hiç değilse bu yükseklikte kalabileceğini kaydetti.

Mehmet Ali Altay, ''Ben işe çözüm bulamadım. Bu yüzden durumu Yargıya intikal ettirmeye kararlıyım. Mahkeme ne derse o olsun. Cami bizim ibadethanemiz, havaalanı hepimizin. Ortak yol bulunmalı. Ancak benim minarenin kısaltılması için maddi gücüm yok'' dedi.
 

Uçuşları engellediği öne sürülen minare traşlanacak

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Lütfen kimse bilgi sahibi olmadan anlamsız yorumlar yapmasın. Bir işin yapılması için illa ki orada bir uçak kazası mı olması lazımmış. Yok haftada 3 uçuş varmış yok bugüne kadar bişey olmamışmış... Bu kadar anlamsız açıklamalar olabilir mi? Bişey olmadı diye illa bişey olması mı beklenmeli? Herkes de havacılık uzmanı olmuş tebrikler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
atlasjet bu meydana üç yıl sefer yaptı bir kere bile şikayet konusu olmadı şimdi acaba bu minare kime BATTI anlayamadım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000