15 Kasım 2015, Pazar 08:45:24

Smart projesinde tarih açıklandı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından havacılığa daha güvenli, daha hızlı hizmet vermek amacıyla başlatılan SMART Projesini 22 Kasım 2015 günü tam kapasiteyle faaliyete geçeceği bildirildi.
  • Yahu sistemin kabulünü yapan ve bu sayede müdür olan mühendis bile nereye kaçacağını bilemedi en sonunda müdürlükten istifa etmeye çalıştı, siz hala çalışıyor diyorsunuz. Merak edenler için sistem güya yeni ama nedense sistemi yeniden modernize etmek ihtiyacı ortaya çıkmış, şimdi de mini proje diye bir şey uydurmuşlar, son modl mükemmel sistemi yeniden modernize etmeye çalışıyorlar. Tracker, yani arabanın motoru değiştiriliyor, telsziler yani arabanın vites kutusu, şaftı, şanzumanı değiştiriliyor, sadece kaporta aynı kalacak. O da çakılmasın diye maşallah mercedes görünümlü murat 124 gibi çalışıyır sistem. Gerçi buradan tartışmaya gerek yok, bir iki gazeteci gidip yerinde görsün de kim doğru söylüyor açıklasın. Ben çok isterim hatta daha ileri götüreyim işi, yurt dışından bağımsız tarafsız bir denetim kuruluşunu getirsin shgm, hani görevleri o ya, denetlemek, hani shy gözetim diye bir yönetmelikleri var da orada yazıyor ya, denetleyip sonucunu açıklasınlar bakalım kim sallıyor
  • Herşey SMART olsa da bir push back ten taxi ye başlaması 10 dk sürüp bir türlü taxi yollarını blocke etmekten utanmadan saat , dolayısıyla para yapmaya çalışan sözde havacılar ne olacak Bunlara kimse expedite taxi demiyecek mi? Ayıptır beyler Açgözlüler Yolcuya yazık ATC ye yazık Arkanızda bekliyenlere yazık
  • frekansımız yok smartımız var
  • Merak ediyorum Smart projesi ile sadece hava trafik radar izlemesi ve konuşmasımı yapılıyor ! Hani ne oldu kötühava koşullrınıda içeren radar hizmeti verilecekti !Terminal Dopler radar ile saha tarama radarı entegrasyonuna ne oldu !bu projenın nersinde kaldı.Cb. ve şimşek aktivitelerini belirleyip tavsiye hizmeti veremedikten sonra harcanan 150 M.euroya yazıklar olsun.Kontrolör arkadaşların yerde ahkam kesedursunlar olan kötü havalarda uçaklara ve yolculara oluyor kardeşim...Şunuda belirtiyim Avrupa ve Amerika hava sahaları bütün bu hizmetlere entegre sadece Türkiye Hariç ! Türkiyede ise sadece Adana /iNCİRLİK T.M.A içinde ( Amarikan radarları) bu kapasiteye sahip !!! Ulemaya duyrulur...
  • Herşey hazır deniliyor ama Haldun hazır mı?
  • Her sektor icin yedek frekansimiz bile yok uzgunum ama gercek bu calisan frekansilarimiz ise istikrarsız, emniyetsizdir.
  • Artık pilotlar yalan söyleyemeyecek! Efendim şuanki süratiniz nedir? 280 Efendim! Yaalaaannnn 340 kts
  • Gerçekten bu haberleri kim uyduruyor anlamıyorum. Airporthaberin haber kaynaklarında sıkıntı var. Smart mayıstan beri kullanılıyor ve haberdeki tek doğru ayrıntı olan hizmete verildiğinde yaşanan teknik sıkıntılar da giderilmedi. O zamandan bu yana tek bir çivi çakılmadı. Bir yorumcunun da dediği gibi sadece istanbul ve izmir sektörleri ankaraya devrediliyor, ki zaten de olması gereken buydu, sistem kaldıramadığı için devredilememişti. Şimdi yniden deneyecekler. 17 -20 kasım arası sıkça arıza ve buna bağlı sefer iptalleri, gecikmler yaşanır size de bol bol haber çıkar artık. Kalın sağlıcakla.
  • Atc olmak çok havalı ben de atc olmak istiyorum. Mesela bir durum oldu "emergency deklare ediyor musunuz?" Şu sorunun karizması yeter.
  • Her meydana rnav star ve sid isteriz

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından havacılığa daha güvenli, daha hızlı hizmet vermek amacıyla başlatılan SMART Projesini 22 Kasım 2015 günü tam kapasiteyle faaliyete geçeceği bildirildi.

Türkçe açılımı "Hava Trafik Yönetimi Sistemlerinin Sistematik Modernizasyonu" olan SMART (System Modernisation of ATM Resources ) projesinin tam kapasiteyle faaliyete geçmesi konusunda DHA Muhabirinin sorusunu cevaplayan DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, " SMART Porjesi 22 Kasım gününden itibaren tam kapasiteyle çalışmaya başlıyor. Son iki üniteninde kontrolleri tamamlandı. Böylece yeni proje ile Türkiye Hava Sahası bundan böyle artık daha güvenli ve daha hızlı olarak hizmet verecektir" dedi.

G-20 zirvesi için Genel Müdürlüğü ilgili çalışmaları bizzat yerinde takip etmek amacıyla Antalya’ya giden Serdar Hüseyin Yıldırım zirveden sonra geniş olarak açıklama yapacaklarını belirterek sistemin tam kapasiteyle devreye girmesinden dolayı çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

TEK BİR MERKEZ

DHMİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre halen Ankara ve İstanbul olarak iki ayrı FIR (Flight İnformation Region/Uçuş Bilgi Bölgesi) olarak bölünmüş olan Türk Hava Sahası hava trafik hizmetlerinin SMART Projesinin hayata geçmesiyle birlikte tek bir merkezden idare edilmeye başlanacak.

Proje Haziren ayında ilk kez devreye girdiğinde SMART’ta ciddi bir arıza yaşanmıştı. Bu gelişmelerin ardından rapor hazırlayan DHMİ, SMART’ı yedeğe aldı. Operasyon yükü yeniden eski sistem üzerine geçirildi. Aradan geçen 5 ay sonra DHMİ, Havacılıkta Devrim olarak nitelenen SMART Projesini tam kapasiteyle faaliyete geçirerek Türk havacılığının hizmetine verdi.

Üst düzey bir DHMİ yetkilisi konuyla ilgili olarak , " Buna göre hava trafik knotrol sistemi alt yapısı güncel standartlar doğrultusunda yenilendi, modern kontrol fonksiyonlarına kavuştu, geleceğe dönük kapasite artışı da sağlanmış oldu. SMART projesiyle birlikte uydu destekli (VSAT) , karasal dijital hatlardan oluşan (IP-MPLS-VPN) ses ve radar veri ağı (data network) sayesinde acil durumlarda yukarıda belirtilen yaklaşma (APP) kontrol merkezlerinden her biri diğerinin yedeği olarak görev yapabilmektedir. Bu konfigürasyon sayesinde Türkiye hava trafik kontrol teknik altyapısı, halen pek az ülkenin sahip olduğu bir yapıya kavuşarak, güvenilirliği artacak ve gelecek 20-30 senelik hava seyrüsefer hizmetlerinin ihtiyacını karşılayabilecektir.

YENİ PERSONEL GÖREV BAŞINDA

Bu arada tüm Türkiye hava sahasına hizmet verecek Ankara’daki yeni bina 41 bin metrekare olarak inşa edilmiş olup, toplam 75 adet hava trafik kontrolörü çalışma pozisyonu mevcut olarak hazırlandı. Bina yaklaşık 500 hava trafik kontrolörü ile 200 kişilik teknik personelin görev yapabileceği kapasitede.

Yeni binada hizmet yapacak tüm personelin tayin ve atamaları da tamamlandı. 17 Kasım Salı gününden itibaren 22 Kasım 2015 gününe kadar tüm hazırlakların tamamlanarak hizmetin tam kapasiteyle devreye gireceği bildirildi.

Böylece Smart Türkiye hava sahasındaki trafiği yönetmek için tamamen aktif hale geldi. Eski radar ve trafik sistemleri ise izleme modunda kalacak. Ancak iki sistem de bir süreliğine birlikte kullanılmaya devam edecek.

9 yıl sürdürülen çalışmaların sonucunda proje ile ülke hava sahasının sıkışan kapasitesi artırılarak uçuş güvenliği büyük ölçüde sağlanacak. Sistem İstanbul, İzmir Adnan Menderes, Dalaman, Antalya ve Bodrum havaalanlarında oluşturulacak modern sistemlerle entegre edilerek hizmet verecek. Smart Projesi kapsamında 24 radarın yenilenmesi yapıldı. Sistem yan bileşenleriyle beraber yaklaşık 150 milyon Euro’ya mal oldu. (Milliyet)

Smart projesinde tarih açıklandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Mış ~ 8 yıl önce
Yahu sistemin kabulünü yapan ve bu sayede müdür olan mühendis bile nereye kaçacağını bilemedi en sonunda müdürlükten istifa etmeye çalıştı, siz hala çalışıyor diyorsunuz. Merak edenler için sistem güya yeni ama nedense sistemi yeniden modernize etmek ihtiyacı ortaya çıkmış, şimdi de mini proje diye bir şey uydurmuşlar, son modl mükemmel sistemi yeniden modernize etmeye çalışıyorlar. Tracker, yani arabanın motoru değiştiriliyor, telsziler yani arabanın vites kutusu, şaftı, şanzumanı değiştiriliyor, sadece kaporta aynı kalacak. O da çakılmasın diye maşallah mercedes görünümlü murat 124 gibi çalışıyır sistem. Gerçi buradan tartışmaya gerek yok, bir iki gazeteci gidip yerinde görsün de kim doğru söylüyor açıklasın. Ben çok isterim hatta daha ileri götüreyim işi, yurt dışından bağımsız tarafsız bir denetim kuruluşunu getirsin shgm, hani görevleri o ya, denetlemek, hani shy gözetim diye bir yönetmelikleri var da orada yazıyor ya, denetleyip sonucunu açıklasınlar bakalım kim sallıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabul ~ 8 yıl önce
Kabulu bir kisi mi yapti saniyosun
SMART-NON SMART ~ 8 yıl önce
Herşey SMART olsa da bir push back ten taxi ye başlaması 10 dk sürüp bir türlü taxi yollarını blocke etmekten utanmadan saat , dolayısıyla para yapmaya çalışan sözde havacılar ne olacak Bunlara kimse expedite taxi demiyecek mi? Ayıptır beyler Açgözlüler Yolcuya yazık ATC ye yazık Arkanızda bekliyenlere yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bravo ~ 8 yıl önce
frekansımız yok smartımız var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Viziter ~ 8 yıl önce
Merak ediyorum Smart projesi ile sadece hava trafik radar izlemesi ve konuşmasımı yapılıyor ! Hani ne oldu kötühava koşullrınıda içeren radar hizmeti verilecekti !Terminal Dopler radar ile saha tarama radarı entegrasyonuna ne oldu !bu projenın nersinde kaldı.Cb. ve şimşek aktivitelerini belirleyip tavsiye hizmeti veremedikten sonra harcanan 150 M.euroya yazıklar olsun.Kontrolör arkadaşların yerde ahkam kesedursunlar olan kötü havalarda uçaklara ve yolculara oluyor kardeşim...Şunuda belirtiyim Avrupa ve Amerika hava sahaları bütün bu hizmetlere entegre sadece Türkiye Hariç ! Türkiyede ise sadece Adana /iNCİRLİK T.M.A içinde ( Amarikan radarları) bu kapasiteye sahip !!! Ulemaya duyrulur...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haldun ~ 8 yıl önce
Herşey hazır deniliyor ama Haldun hazır mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alpha dan selamlar ~ 8 yıl önce
Haldun abi sessizliğini koruyor...
Olumsuz!! ~ 8 yıl önce
Her sektor icin yedek frekansimiz bile yok uzgunum ama gercek bu calisan frekansilarimiz ise istikrarsız, emniyetsizdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SMART ~ 8 yıl önce
Artık pilotlar yalan söyleyemeyecek! Efendim şuanki süratiniz nedir? 280 Efendim! Yaalaaannnn 340 kts

Yanıtla

Kalan karakter 1000
RE-SMART ~ 8 yıl önce
Pilotun sürati seni neden bu kadar rahatsız etti.Ne yapacakti yani havada saatlarce tur atıp yakit + zaman harcayıp oyalanacakmıydı ! Siz Balonla uçagı karıştırmış olmayın sakın !
Uydur ~ 8 yıl önce
Gerçekten bu haberleri kim uyduruyor anlamıyorum. Airporthaberin haber kaynaklarında sıkıntı var. Smart mayıstan beri kullanılıyor ve haberdeki tek doğru ayrıntı olan hizmete verildiğinde yaşanan teknik sıkıntılar da giderilmedi. O zamandan bu yana tek bir çivi çakılmadı. Bir yorumcunun da dediği gibi sadece istanbul ve izmir sektörleri ankaraya devrediliyor, ki zaten de olması gereken buydu, sistem kaldıramadığı için devredilememişti. Şimdi yniden deneyecekler. 17 -20 kasım arası sıkça arıza ve buna bağlı sefer iptalleri, gecikmler yaşanır size de bol bol haber çıkar artık. Kalın sağlıcakla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uydurukçu ~ 8 yıl önce
Uydur uydur dur. İşin hep bu
x ~ 8 yıl önce
Teknik sıkıntı giderilmedide nasıl çalışıyo bu. ACC lerin sistem kaldırmadığı için devrinin ötelendiğide yalan. Yaz trafiği ve personel tayinleri nedeni ile bu zamana ertelendi. Sallayın bakalım..
Berk ~ 8 yıl önce
Atc olmak çok havalı ben de atc olmak istiyorum. Mesela bir durum oldu "emergency deklare ediyor musunuz?" Şu sorunun karizması yeter.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rnav ~ 8 yıl önce
Her meydana rnav star ve sid isteriz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000