27 Mart 2009, Cuma 09:05:17

Helikopter ihalesinde trilyonluk yanlış!

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün (DHMİ), dev helikopter ihalesine ilişkin bazı rakamları, yanlış para birimi üzerinden hesapladığı ortaya çıktı.
  • GEÇMİŞ OLSUN..

 İhale genel müdürlük tarafından daha sonra iptal edildi, ancak iptal gerekçesini yanlış hesaplama değil "ekonomik kriz ortamı" oluşturdu. Kamu İhale Kurulu tarafından yapılan incelemede ise genel müdürlüğün 6.5 milyon TL'lik hataya yol açan para birimi yanlışlığı resmi kayıtlara girdi. Buna göre, tek kelimelik bir hata yüzünden ihale sonucunu belirleyen yaklaşık maliyet 6.5 milyon TL fazla hesaplandı.
DHMİ, geçen yılın son çeyreğinde 2 adet helikopter alımı için ihaleye çıktı. Kesin olarak 10 Kasım 2008'de tamamlanan ihaleyi, Eurocopter Deutschland GmbH firması kazandı. Ancak DHMİ, 17 Aralık'ta küresel kriz nedeniyle ihaleyi iptal etti. Yönetim kurulu, yaşanan kriz nedeniyle yeni siparişlerin teslim sürelerinin sınırlandığı, ayrıca hava araçları fiyatlarında kayda değer düşüşler yaşandığına dikkat çekti. "İhale komisyonunca üzerine ihale bırakılan Eurocopter Deutschland GmbH firmasının teklifi makul görülmekle birlikte yukarıda belirtilen gelişmeler göz önüne alındığında, başkaca da geçerli teklif bulunmadığından söz konusu firmanın teklifi uygun görülmemiştir" saptamalarına yer veren yönetim kurulu, bu nedenle de ihaleyi iptal ettiğini ilgili firmaya duyurdu.
 
Hata incelemede ortaya çıktı
İhalenin iptal edilmesi üzerine, Eurocopter firması, Kamu İhale Kurulu'na başvurarak ihalenin iptal kararının iptal edilmesini talep etti. Kurul, bu isteği kabul etmedi ve iptal kararı geçerli kaldı. Ancak Kamu İhale Kurulu üyelerinin karara eklettiği itirazlar ve ek gerekçeler, DHMİ'nin 6.5 milyon TL'lik bir para birimi hatasıyla ihaleyi sonuçlandırdığını da ortaya çıkardı. Kurul Üyesi Kazım Özkan'ın karara eklettiği ek gerekçeye göre DHMİ yaklaşık maliyet tespit tutanağında yaklaşık maliyeti 22 milyon 18 bin 790 dolar (25 milyon 585 bin 834 YTL) olarak belirledi. Ancak ihale onay belgesinde 25 milyon 585 bin 834 TL'lik rakam, dolar cinsinden yazılınca; tek kelimelik hata nedeniyle yaklaşık maliyet 6.5 milyon TL arttı.

Buna göre, ihale onay belgesinde yaklaşık maliyet 25 milyon 585 bin 834 dolar (32 milyon 146 bin 41 YTL) olarak yazıldı ve yapılan değerlendirmede de yüksek olan tutar dikkate alındı. Bu nedenle gerçek yaklaşık maliyetle ihale belgesinde yer alan yaklaşık maliyet bedeli arasında 6.5 milyon TL fazlalık oluştuğu saptandı. Kurul üyesi Özkan, yaklaşık maliyetin hiçbir yasal dayanağı olmaksızın fazla hesaplanması nedeniyle konunun Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na da iletilmesi gerektiği görüşünde olduğunu bildirdi.

Referans

Helikopter ihalesinde trilyonluk yanlış!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
GEÇMİŞ OLSUN..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000