28 Nisan 2008, Pazartesi 08:02:45

Havayolu şirketleriyle görüşüyorlar

Zarar ettiği gerekçesiyle, 8 yıl önce Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından yolcu taşımacığına kapatılan 6 havaalanından biri olan Sinop Havaalanı'nın tekrar hizmete açılması için, şehrin ileri gelen bürokratları özel havayolu şirketleri ile görüşüyor.

Bürokratların talebi üzerine harekete geçen havayolu şirketlerinin ildeki yolcu potansiyelini araştırdıkları öğrenildi. Haziran ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ikinci kez hizmete açılacak olan Sinop Havaalanı'ndaki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Geçen yıl pist ve apronun bakım ve onarımı yapılan havaalanını aydınlatma sistemi yenilenecek. Bunun için DHMİ Genel Müdürlüğü yetkilileri son kez keşif çalışması yapıyor. Keşif çalışmasının ardından da aydınlatma ihalesi yapılacak. Çalışmalar dahilinde PAT ve şerit sahalarındaki otlar ile pist kenarlarındaki çalılar ve ağaçlar temizleniyor. Teknik analiz ve piste ilişkin detaylı pürüzlülük testleri ise devam ediyor.

Konuyla ilgili Cihan'a konuşan Sinop Valisi Zeki Şanal, havaalanının haziran ayına kadar hazır hale getirileceğini söyledi.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde ABD hükümeti tarafından yapılıp soğuk savaş döneminde askerlere malzeme ve gıda desteği sağlanmasında kullanılan Sinop Havaalanı, SSCB'nin 1991 yılında dağılmasından sonra sivil havacılığın hizmetine verildi. 1993 yılında ABD'nin Sinop'tan çekilmesinden sonra ise havaalanı 7 yıl atıl kaldı. 2000 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu tarafından 1 trilyon lira harcanıp bakım ve onarımı yapılarak hizmete açılan havaalanı, yolcu potansiyeli görülmediği gerekçesiyle tarifeli seferler düzenlenmezken, mevcut tarifeli seferler iptal edilmişti.

Daha sonra Başbakanlığın 'Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı' konulu genelgesi ve Hazine Müsteşarlığı'nın talimatı çerçevesinde 2002 yılında Tokat, Zonguldak-Çaycuma, Uşak, Sivas ve Balıkesir havaalanları ile birlikte hava trafiğine kapatılmıştı. 2000-2002 yılları arasında havaalanına 597 uçak inmiş, 3 bin 232 yolcu taşınmıştı. Bir beton piste, bir asfalt piste ve 3 uçak kapasiteli 2 aprona sahip olan 1 kilometre 650 metre uzunluğundaki Sinop Havaalanı'nın açılışı ise Başbakan Erdoğan tarafından yapılacak.

Sinop Valisi Zeki Şanal, havaalanının açılmasının ilin ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacağına inandığını kaydetti. Havaalanının ağustos ayında gerçekleştirdikleri ihale ile bakım ve onarımdan geçirildiğini dile getiren Şanal, ''Havaalanımız şuan sivil havacılık için kullanılabilir durumda. Küçük uçaklar inip kalkabilir. Tek sorun ışıklandırma sistemi. Bunun projesini hazırladık. DHMİ uzmanları son keşifleri ve testleri yapıyor. Bitttiğinde ise aydınlatma ihalesi yapacağız. Pistin ve apronların aydınlatma sistemlerini, haziran haziran ayına kadar bitirmiş olacağız. Bunun yanında özel havayolu şirketleri ile görüştük. Şirket yetkilileri de isteğimizi olumlu karşıladı. Şehrimize gelip yolcu kapasitesi araştırması yapıyorlar. Bekledikleri kapasite varsa özel havayolu şirketleri de şehrimize seferler düzenleyecek'' dedi.

AK Parti Sinop İl Başkanı Yakup Üçüncü ise havaalanında daha önce çalışan personelin geri dönmeye başladığını açıkladı. Üçüncü, ''Daha önce burada 43 personel 3 hizmetli ve 1 müdürün görev yapıyordu. Kapandıktan mevcut personel başka havaalanlarına kaydırıldı. Şimdi tekrar açılacak olmasından dolayı gidenlerin bir kısmı geri göndü. 6 güvenli, görevlisi havaalanına tekrar kavuşacak. Haziran ayında hizmete girmesini bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

Havayolu şirketleriyle görüşüyorlar

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000