11 Ekim 2017, Çarşamba 15:31:35

Funda Ocak: "İnovasyon ve Ag-Ge'ye önem veriyoruz"

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdür Funda Ocak, ar-ge çalışmalarına verdikleri önemden bahsetti.
  • İnsana değer verilmedikçe, torpil,hemşehricilik,insan ayrımı bitmedikçe, liyakate degil sadakate bakıldıkça neye önem verirsen ver boş.
  • DHMI den acilen ACARS alt yapısı bekliyoruz.Avrupa ve dünya artık telsizle konuşmadan CPDLC Acars lı dijital haberleşme başladı.Hızlı güvenilir ve basit..
  • Bu radarlardaki çalışmaları için Ahmet TİFTİK'e ne güzel teşekkür ettiniz.Aldığınız veballer ateşiniz olsun...
  • Sayın Genel Müdür, Ordu-Giresun havalimanı yaklaşma sisteminin komşu havalimanlarına göre yüksek kalan DH limitlerini düşürecek önlemlerin de bir an önce alınması için ilginizi istirham ediyoruz. Elbette hava şartları iptal ve diverti gerektirecek limitlerde ise bu olumsuzluklarla karşılaşmamız çok doğaldır. Ancak takdir edersiniz ki aynı hava şartlarında limitler yüzünden Samsun ve Trabzon'da sorun yaşanmıyor iken Ordu-Giresun'da mağduriyetin tavan yapması hakkaniyet açısından da gayet rahatsız edici bir hal almaktadır. Artık demoklesin kılıcı gibi başımızın üzerinde duran iptal, divert yaşar mıyız endişesi duymak, aktarma uçuşlarımızı kaçırmak, toplantılarımıza, randevularımıza yetişememek veya şehrimize zamanında geri dönememek gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyoruz. Bu olumsuzlukların kronikleşmeye başlaması doğal olarak havalimanına kötü bir şöhret kazandırmakta ve bilhassa kış aylarında, eskiden olduğu gibi Samsun ve Trabzon havalimanlarının kullanılmasına neden olmaktadır...

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak, inovasyon ve ar-ge çalışmalarına önem verdiklerini belirtti.

Son teknolojiyi takip ettiklerini belirten Ocak, Tübitak ile birlikte gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi verdi.

DHMİ Genel Müdürü Ocak şunları söyledi;

"DHMİ olarak inovasyon ve Ar-Ge’ye önem veriyoruz, ileri teknolojiyi sıkı bir şekilde takip edip, süratle uyguluyoruz. Önce ‘Bilgi’ diyoruz. Bu anlayışla, DHMİ-TUBİTAK işbirliği ile geliştirilen önemli Ar-Ge projeleri hakkında özet bilgi sunmak istiyorum sizlere. Türkiye’nin ilk milli Hava Trafik Kontrol Simülatörü “atcTRsim”,  TÜBİTAK ile ortak Ar-Ge çalışmalarımızın başarılı bir örneği. Esenboğa Havalimanı’na kurulumu tamamlanan atcTRsim, Şubat 2017'de hizmete verildi.

Türkiye’nin ilk yerli Kuş Radarı KUŞRAD, 2016 yılında Atatürk Havalimanına kuruldu. Uçaklara zarar verebilecek kuş sürülerinin tespitine yarayan sisteme ait veri doğrulama çalışmaları devam ediyor. Türkiye’nin ilk milli PSR Radarı olan MGR (Milli Gözetim Radarı) , Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında üretilen diğer bir sistem. Ar-Ge çalışmaları kapsamında üretilen Helikopter Takip Sistemi HATS, Kuruluşumuza ait Helikopterlerimizde kullanılıyor.

Ar-Ge proje çalışmaları devam eden FOD Radarının  2018 yılında Antalya Havalimanı’nda kurulumunun tamamlanması öngörülüyor. Özgün CWP (Kontrolör Çalışma Pozisyonu) Ar-Ge proje çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında ÇARE (Çok Amaçlı Radar Ekranı), 35 Havalimanına kurulacak. ÇARE’nin Hatay, Mardin, Antalya Gazipaşa ve Diyarbakır Havalimanlarında kurulum çalışmaları tamamlandı. SSR (ikincil Gözetim Radarı) Sinyal işleme projesinin geçici kabulü yapıldı. Proje kapsamında milli ADS-B cihazı üretildi. Milli ADS-B cihazları Antalya Gazipaşa, Adana, Gaziantep, Milas–Bodrum, Van, Ağrı ve Erzurum Havalimanlarına kuruldu."

Funda Ocak: "İnovasyon ve Ag-Ge'ye önem veriyoruz"

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Bu ülkede ~ 7 yıl önce
İnsana değer verilmedikçe, torpil,hemşehricilik,insan ayrımı bitmedikçe, liyakate degil sadakate bakıldıkça neye önem verirsen ver boş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sıkıcı insanlar ~ 7 yıl önce
aynı şeyleri neden papağan gibi tekrarlayıp duruyorsunuz. sözcü gazetesi okuyup halk tv izlemeye devam et sen.
Le Kaptan ~ 7 yıl önce
DHMI den acilen ACARS alt yapısı bekliyoruz.Avrupa ve dünya artık telsizle konuşmadan CPDLC Acars lı dijital haberleşme başladı.Hızlı güvenilir ve basit..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
karınca ~ 7 yıl önce
aynen
Komik ~ 7 yıl önce
Yahu sen şu işi bir de şirketine sor le kaptan, iletişim ücretleri çok yüksek diye kullanmıyorlar, sen bir de dhmi den istiyorsun. Çok meraklıysan whatsupdan mesaj atalım :)
OGU'ya ~ 7 yıl önce
üzüldüm haline, gerçekten üzüldüm ama.
Memur ~ 7 yıl önce
Bu radarlardaki çalışmaları için Ahmet TİFTİK'e ne güzel teşekkür ettiniz.Aldığınız veballer ateşiniz olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OGU ~ 7 yıl önce
Sayın Genel Müdür, Ordu-Giresun havalimanı yaklaşma sisteminin komşu havalimanlarına göre yüksek kalan DH limitlerini düşürecek önlemlerin de bir an önce alınması için ilginizi istirham ediyoruz. Elbette hava şartları iptal ve diverti gerektirecek limitlerde ise bu olumsuzluklarla karşılaşmamız çok doğaldır. Ancak takdir edersiniz ki aynı hava şartlarında limitler yüzünden Samsun ve Trabzon'da sorun yaşanmıyor iken Ordu-Giresun'da mağduriyetin tavan yapması hakkaniyet açısından da gayet rahatsız edici bir hal almaktadır. Artık demoklesin kılıcı gibi başımızın üzerinde duran iptal, divert yaşar mıyız endişesi duymak, aktarma uçuşlarımızı kaçırmak, toplantılarımıza, randevularımıza yetişememek veya şehrimize zamanında geri dönememek gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyoruz. Bu olumsuzlukların kronikleşmeye başlaması doğal olarak havalimanına kötü bir şöhret kazandırmakta ve bilhassa kış aylarında, eskiden olduğu gibi Samsun ve Trabzon havalimanlarının kullanılmasına neden olmaktadır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tedbirler ~ 7 yıl önce
1) o havaalanını dağlara tepelere rağmen oraya yapanların tüm sülalesiyle birlikte tüm mal varlıklarına el koyacaksın. 2) havaalanını kapatıp para eden tüm malzemeyi satıp paraya çevireceksin. 3) tüm parayı toparlayıp, o parayla doğru dürüst bir yere yeniden bir havaalanı yapacaksın. Bu arada hani dvor gelince minimalar düşecekti. Yahu kırk kere söylendi bir şey değişmez diye yine de alt yapısıyla birlikte 1 trilyonu daha çukura gömdürdünüz. Şimdi hala çıkmış minimalar düşsün diyorsunuz. Hade başka kapıya !
Airman ~ 7 yıl önce
Havalimanı etrafındaki doğal manialar dağlar tepeler liman yapıldıktan sonra oluşmadı onlar hep ordaydı ne bekliyorsun dağı mı yerinden soksunler doğru oda yapılabilir ama maliyeti havalimanı yapımı kadar tutabilir
OGU ~ 7 yıl önce
1- DVOR henüz devreye girmedi. Devreye girsin, chartları yayınlansın o zaman anlayacağız limitlerde bir düşüş olacak mı? Siz nereden anladınız daha yayınlanmadan düşüş olmadığını... 2- Çözümler bir bir uygulansın ve başarısız olsun ondan sonra kapatırsınız havalimanını, bu ne acele... Daha bunun RNAV'ı var, DVOR'u var, offset yaklaşması var, yeni chart çizimi var, ILS kategori yükseltilmesi var. Bunların henüz hiçbiri denenmeden nasıl anladınız derdin şifasız olduğunu... Tutturmuşsunuz bir dağlar, tepeler diye... Trabzon'da ILS'e 1.9 mil varken pas geçmek zorundayken niçin OGU'da 3 mil varken pas geçiliyor. Pist doğrultusunda bir mania olur da pas geçmede sorun olur düşüncesiyle MAPt noktasını ILS'den 3 mil öne alırsın anlarım, ama 750 ft'de sağa denize doğru dönüş veren bir pas geçme prosedürü varsa ve pist doğrultusundaki mania bilmem ta nerede ise chart çiziminde de bir tecrübesizlik(!) var mı diye sorgulamak lazım... Hakeza RVR Trabzon'da 1400 metre iken OGU'da neden 2400 metre...
no subject ~ 7 yıl önce
Isiklandirma kategorileri, dolayisiyla meydan kategorisi diye bir sey var. RVR farkliligi ondan olmasin kardes?
Tedbirler ~ 7 yıl önce
Çok doğru yazmışınız. Ama ne yazık ki bu havaalanının yapılma sebebi herkesce malum. Tamamen siyasi olarak yapıldı. Şimdi de bedelini bizler ödüyoruz. Karadenizde yapılmaması gereken yere yaptılar. Diyecek sözüm yok.
No Subject'e ~ 7 yıl önce
Işıklandırma kategorisinde iyileştirme yapılmasının ne kadar önemli olduğunu umarım anlayan ve DHMİ nezdinde takip etmeyi düşünen etkili, yetkili, siyasi birileri olacaktır herhalde... Teşekkürler No Subject. Çok önemli bir noktayı hatırlattınız.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000