07 Haziran 2009, Pazar 08:14:15

Eski Bakan Usar'dan havaalanı açıklaması

CTP-ÖRP Hükümeti döneminde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunan Salih Usar, Geçitkale Havaalanı iletim hatları konusunda bir kaşık suda fırtına yaratılmakta olduğunu savundu.
  • İZİN VERMESSENİZ KKTC DE BAZI HİZMETLER AĞIR AKSAK YAPILMAYA DEVAM EDER..TEKNİK ÖZEL YER İŞLETME ÖZEL OLACAKKİ BU İŞLER DÜZELSİN..KKTHY NİN DURUMUNU BİR GÖZDEN GEÇİRİN...TEKNİK DÖKÜLÜYOR..YERİŞLETME DÖKÜLÜYOR...PİLOT LAR İSE SADECE MESLEKLERİNİ İCRA EDİYOR İŞLERİ BU ÇÜNKÜ....DEMEKKİ BAZI DETAYLAR TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİP ELE ALINMALI BUNU İÇİN ÖNCE TEKNİKTEN BAŞLANMALI İŞİ BİLEN LERİN GETİRİLMESİ LAZIMDIR..
  • Sayın eski bakan görevi boyunca ne yazık ki hep onun bunun sözünle iş yaptı. Dolayısı ile bir çok konu hakkında detaylı bilgisi yoktur. Zamanında yapılan projelerden birine evet deseydi, şimdi ECN havaalanı bu durumda olmayacaktı. Siz bu havaalanı ve yer hizmetleri ile hiç bir yabancı uçağa hizmet veremezsiniz. Bunu anlayın artık. Dolaysıyla deniz yollarına özen göstermeye çalışın. Belki orası kurtulur.
  • İNSAN KENDİ ÜLKESİNİN GEÇİTKALE HAVAALANININ ŞARTLARINI BİLMEZMİ BİZ YILLARCA ORADA GÖREV YAPTIK HİÇTE SORUN OLMADI ..HAVA ŞARTLARI ERCAN İÇİN UYGUN OLMADIĞI VEYA BAKIM DÖNEMLERİNDE UZUN MÜDDET KULLANDIK SADECE YOLU UZAKTIR.. AYRICA GENERATÖR OLDUĞU MÜDDETÇE SORUN OLMAZ..YAPAMADIK DEMEK ERDEMLİKTİR...ŞİMDİ TEKRAR YAZIYORUM KKTC HALKININ SAMİMİ OLARAK YAZIYORUM ÜLKENİN HER TARAFINDA VEYA HER KONUSUNDA ATILIM YAPABİLECEĞİ BİLGİ VEDE AKLI İLE TEK LİDERİ VARDIR..ODA SN SERDAR DENKTAŞTIR... BU HALK BU LİDERİ HÜKÜMET BAŞINA GETİRMELİDİR...HİÇ PARTİ LİDERİ İLE AYNI GÖRÜŞTE DEĞİL ÜLKESİNİN İNSANINA İNANMIŞ BİR İLDERDİR.

Eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Salih Usar yaptığı yazılı açıklamada, UBP milletvekili Zorlu Töre’nin Perşembe günü yaptığı konuşmada Geçitkale Havaalanı yakınlarına döşenen yüksek gerilim hatlarının uçuşları tehdit ettiğini, bu nedenle havaalanının kapatıldığını dile getirdiğini ve havaalanının kapatılması sonucu 10 milyon TL tutarında zarar meydana geldiğini söylediğine dikkat çekerek bu konudaki uygulamalarla ilgili bilgi verdi.

Usar, uygulamanın Kıb-Tek yetkililerinin, yeni iletim hatlarının döşenmemesi durumunda, yaz aylarında Lefkoşa’ya yeterli elektrik verilememesinden dolayı ciddi elektrik kesintileri olabileceğine dikkat çekmesi nedeniyle yapıldığını ve bu nedenle hükümetin de bu nedenle havaalanını 8 ay süreyle uçuşa kapadığını kaydetti.
Ülkede yaşanan enerji sorununa çözüm getirmek amacıyla CTP-BG ağırlıklı hükümetler döneminde gerek elektrik santrallarının kurulmasında, gerek mevcut trafoların kapasitesinin arttırılması ile yeni trafoların inşa edilmesinde ve gerekse iletim hatlarının yenilenmesinde çok büyük yatırımlara gidildiğini belirten Usar, “Geçitkale elektrik hatları, ingiliz sömürge döneminde inşa edilmiş olup Geçitkale Havaalanı inşa edildiğinde sözü edilen bu eski iletim hatları vardı ve devrede idi. Ve bu hatların varlığı uçuşlar için tehlike oluşturmamakta idi. Nitekim Geçitkale Havaalanı yıllarca, faaliyette olan tek havaalanı olarak, kullanılmıştır” şeklinde devam etti.

İletim hatları master planı

2005 – 2010 yıllarına ait iletim hatları master planı, UBP’nin hükümette olduğu dönemde hazırlandığını ve o dönemde de Geçitkale havaalanının bulunduğunu belirten Usar, yeni iletim hatlarına ilişkin master plan, Türkiye Elektrik Kurumuna bağlı uzmanlar tarafından hazırlanırken, izin ve kamulaştırma sorunu yaşanmaması amacıyla, eski iletim hatlarına paralel olarak inşa edilmesinin öngörüldüğünü, kendilerinin yaptığının ise UBP’nin hükümette iken hazırlanan master plana uygun biçimde iletim hatlarını döşemek olduğunu anlattı.

“Bakanlığımız döneminde, yeni iletim hatlarının uçuş emniyeti açısından değerlendirilmesi ve bir sakınca bulunup bulunmadığına ilişkin görüşleri alınmak amacıyla konu, TC Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğüne aktarılmıştır” diyen Usar, konunun bakanlık yetkilileri ile Kıb-Tek yetkililerinin katıldığı toplantıda konu ele alınıp değerlendirildiğini, toplantıda Kıb-Tek yetkililerinin, yeni iletim hatlarının döşenmemesi durumunda, yaz aylarında Lefkoşa’ya yeterli elektrik verilememesinden dolayı ciddi elektrik kesintileri olabileceğine dikkat çektiklerini kaydetti.

Yeni bir güzergâhın belirlenmesi ve hattın buna göre revize edilip döşenmesi için yaklaşık 8 ay gibi bir süreye gereksinim olduğunun da Kıb-Tek yetkililerince ifade edildiğini belirten Usar şöyle devam etti: “Nasıl bir yol izleneceğine ilişkin kesin bir sonuca ulaşabilmek için DHMİ’nin görüş ve tavsiyelerine ihtiyaç vardı. En kötü olasılık (Lefkoşa’nın elektriksiz bırakılması) dikkate alınarak, kesin karar verilene dek, Geçitkale Havaalanı uçuşlara kapatılmıştır. Aksi halde iletim hatlarının döşenmesi durdurulacak ve Lefkoşa’ya yaz aylarında yeterli elektrik verilememe riski ortaya çıkacaktı.Bu gerekçelerden yola çıkan dönemin Bakanlar Kurulu, aldığı bir kararla havaalanını 8 ay süreyle uçuşlara kapatmıştır. Kapatma kararının yanısıra DHMİ ile olan yazışma ve temaslara devam edilmişti.19 Nisan seçimlerinden sonra DHMİ Genel Müdürlüğü, KKTC Sivil Havacılık Dairesine göndermiş olduğu bir yazıda konu ile ilgili görüşlerine yer vermiştir.”

DHMİ’nin görüşlerine göre sadece 3 adet direğin boyunda yapılacak düzenleme ile uçuş emniyeti eski durumuna, yani yeni iletim hatları döşenmeden önceki durum ne ise ona getirilmiş olacağını belirten Usar sözlerini şöyle tamamladı: “Bu nedenle iniş ve kalkış için geçmişte belirlenmiş olan esaslarda herhangi bir değişiklik gerekmeyecektir… Sorun şu anda UBP hükümetinin ve ilgili bakanının önünde çözüm beklemektedir. Ya üç direğin boyunu DHMİ tarafından belirtilen yüksekliğe çekip havaalanını yeniden uçuşlara açacaklar ya da iletim hatları için yeni bir güzergah belirleyip gerekli çalışmaları buna göre yaparak havaalanını uçuşlara açacaklar. Bunun kararını vermek UBP hükümetine ve onun bakanına aittir.”

(starkıbrıs)

Eski Bakan Usar'dan havaalanı açıklaması

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
İZİN VERMESSENİZ KKTC DE BAZI HİZMETLER AĞIR AKSAK YAPILMAYA DEVAM EDER..TEKNİK ÖZEL YER İŞLETME ÖZEL OLACAKKİ BU İŞLER DÜZELSİN..KKTHY NİN DURUMUNU BİR GÖZDEN GEÇİRİN...TEKNİK DÖKÜLÜYOR..YERİŞLETME DÖKÜLÜYOR...PİLOT LAR İSE SADECE MESLEKLERİNİ İCRA EDİYOR İŞLERİ BU ÇÜNKÜ....DEMEKKİ BAZI DETAYLAR TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİP ELE ALINMALI BUNU İÇİN ÖNCE TEKNİKTEN BAŞLANMALI İŞİ BİLEN LERİN GETİRİLMESİ LAZIMDIR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın eski bakan görevi boyunca ne yazık ki hep onun bunun sözünle iş yaptı. Dolayısı ile bir çok konu hakkında detaylı bilgisi yoktur. Zamanında yapılan projelerden birine evet deseydi, şimdi ECN havaalanı bu durumda olmayacaktı. Siz bu havaalanı ve yer hizmetleri ile hiç bir yabancı uçağa hizmet veremezsiniz. Bunu anlayın artık. Dolaysıyla deniz yollarına özen göstermeye çalışın. Belki orası kurtulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İNSAN KENDİ ÜLKESİNİN GEÇİTKALE HAVAALANININ ŞARTLARINI BİLMEZMİ BİZ YILLARCA ORADA GÖREV YAPTIK HİÇTE SORUN OLMADI ..HAVA ŞARTLARI ERCAN İÇİN UYGUN OLMADIĞI VEYA BAKIM DÖNEMLERİNDE UZUN MÜDDET KULLANDIK SADECE YOLU UZAKTIR.. AYRICA GENERATÖR OLDUĞU MÜDDETÇE SORUN OLMAZ..YAPAMADIK DEMEK ERDEMLİKTİR...ŞİMDİ TEKRAR YAZIYORUM KKTC HALKININ SAMİMİ OLARAK YAZIYORUM ÜLKENİN HER TARAFINDA VEYA HER KONUSUNDA ATILIM YAPABİLECEĞİ BİLGİ VEDE AKLI İLE TEK LİDERİ VARDIR..ODA SN SERDAR DENKTAŞTIR... BU HALK BU LİDERİ HÜKÜMET BAŞINA GETİRMELİDİR...HİÇ PARTİ LİDERİ İLE AYNI GÖRÜŞTE DEĞİL ÜLKESİNİN İNSANINA İNANMIŞ BİR İLDERDİR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000