19 Aralık 2014, Cuma 21:06:05

DHMİ'DEN 'YABANCI CİSİM' ANLAŞMASI

Pist üzerindeki yabancı cisimlerin ileri teknoloji ile tespitini amaçlayan ‘FOD-RAD Ar-Ge Projesi’ sözleşmesi imzalandı.
  • sözde sistemlerin kısaltması kimisi ingilizce baş harflerini almış kimisi türkçe isme bak KUŞRAD madem diyecen BIRAD (BIrd RADar ) de ama nerde o zeka ! benden onlara bir öneri TRASH
  • Dünyada boston logan, tel aviv, ben gurion, bangkok suvarnabhumi ve paris charles de gaulle havalimanlarında olduğunu ve Türkiye'de de olması gerektiği 11. Ulaştırma Şurasında dile getirildi ve kabul edildi. Araştırma önerisini Mustafa Kemal Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencisi UMUT AYDIN hazırladı. Hatta projeyi sadece pist olarak değil de tüm PAT sahalarını kapsayacak şekilde olması gerektiğini belirtti. Ve ayrıca Havalimanı çevre güvenliği sağlanması açısından tel örgülere montaj edilmeli önerisinde bulunmuştur. Türk sivil havacılığına katma değer sağladığı için teşekkür ediyoruz Umut AYDIN a..
  • Kokpit'teki yabancı cisimleri kim temizleyecek??
  • gece koşullarında çeşitli imkanlarla sağladıklarını idda ettikleri görsellik doblonun farlarından ibaret yurtdışındaki gibi projektör bile yok dhmi follow me de yine amacın şhow olduğu bir proje buda malesef
  • Bir havaalaninda once geleneksel meteoroloji radari, sonra Doppler radari, ondan sonra kus, sinek, simsek radarlari olmali.
  • Piste kuş konar bu sistem ikaz verir FOD diye. Operatör ikazı kanıksadığı için, sistem gerçek bir ikaz verdiğinde kuştur kuş deyip dikkate almaz... Accident investigaon raporu böyle başlar.
  • BÖYLE PROJELERLE GELİN. SÜPERRR
  • bu imam olan tubitak muduru mu? yoksa hayvanat bahcesinden tayin edilen tubitak muduru mu? pardon ikiside degilmis, imza atmaya sahiden bir akademisyeni gondermisler.. bu milli irade tubitak da pek bilim adami birakmamdi da..

DHMİ ile TÜBİTAK BİLGEM arasında imzalanan sözleşme için DHMİ Genel Müdürlüğünde bir tören düzenlendi. Törende DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Birdal, TÜBİTAK Bilgem Başkanı Prof.Dr. Ahmet Arif Ergin ile Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ateş hazır bulundular.

YABANCI CİSİMLER,  RADAR VE OPTİK ALGILAYICILARLA TESPİT EDİLECEK

Hava trafiğinin çok yoğun olduğu havalimanlarımızda, uçuş güvenliğini tehdit eden pist üzerindeki yabancı cisimlerin tespiti,  trafik akışının izin verdiği zaman dilimlerinde yapılıyor.  Genellikle hızlı bir şekilde yapılması gereken pist kontrolleri, gece koşullarında çeşitli yöntemlerle sağlanan görsellik imkânı dâhilinde gerçekleştiriliyor.

Milli imkânlar ile geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanan ‘FOD-RAD Ar-Ge Projesi’ ile devreye girecek olan sistem, pistlerde sürekli bir gözetim  ve kontrol imkânı sağlayacak. Sistemi sayesinde ülkemizde ilk kez pist üzerindeki yabancı cisimler milimetre dalga radar teknolojisi ve optik algılayıcılar kullanılarak tespit edilecek ve bu yolla meydana gelmesi muhtemel kazalar önlenmiş olacak.

DHMİ VE TÜBİTAK BİLGEM ARGE PROJELERİ

*Hava Trafik Kontrol Kule ve Radar Simülatörü ATCTRSIM,
*Hava Trafik Kontrolörü Seçim Sistemi ATCSES,
*Kuş-Uçak Çarpışması Önleme Radarı KUŞRAD  (Kuş radarı)
*Hava Aracı Takip Sistemi HATS.

DHMİ'DEN 'YABANCI CİSİM' ANLAŞMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

TRASH ~ 9 yıl önce
sözde sistemlerin kısaltması kimisi ingilizce baş harflerini almış kimisi türkçe isme bak KUŞRAD madem diyecen BIRAD (BIrd RADar ) de ama nerde o zeka ! benden onlara bir öneri TRASH

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HOCA ~ 9 yıl önce
Dünyada boston logan, tel aviv, ben gurion, bangkok suvarnabhumi ve paris charles de gaulle havalimanlarında olduğunu ve Türkiye'de de olması gerektiği 11. Ulaştırma Şurasında dile getirildi ve kabul edildi. Araştırma önerisini Mustafa Kemal Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencisi UMUT AYDIN hazırladı. Hatta projeyi sadece pist olarak değil de tüm PAT sahalarını kapsayacak şekilde olması gerektiğini belirtti. Ve ayrıca Havalimanı çevre güvenliği sağlanması açısından tel örgülere montaj edilmeli önerisinde bulunmuştur. Türk sivil havacılığına katma değer sağladığı için teşekkür ediyoruz Umut AYDIN a..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FOD ~ 9 yıl önce
Kokpit'teki yabancı cisimleri kim temizleyecek??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fistmele ~ 9 yıl önce
gece koşullarında çeşitli imkanlarla sağladıklarını idda ettikleri görsellik doblonun farlarından ibaret yurtdışındaki gibi projektör bile yok dhmi follow me de yine amacın şhow olduğu bir proje buda malesef

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 9 yıl önce
Süper tespit! :-)
Doppler radari ~ 9 yıl önce
Bir havaalaninda once geleneksel meteoroloji radari, sonra Doppler radari, ondan sonra kus, sinek, simsek radarlari olmali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Piste kuş konar bu sistem ikaz verir FOD diye. Operatör ikazı kanıksadığı için, sistem gerçek bir ikaz verdiğinde kuştur kuş deyip dikkate almaz... Accident investigaon raporu böyle başlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAPTANNN ~ 9 yıl önce
BÖYLE PROJELERLE GELİN. SÜPERRR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ztk ~ 9 yıl önce
bu imam olan tubitak muduru mu? yoksa hayvanat bahcesinden tayin edilen tubitak muduru mu? pardon ikiside degilmis, imza atmaya sahiden bir akademisyeni gondermisler.. bu milli irade tubitak da pek bilim adami birakmamdi da..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000