Devlet Hava Meydanları İşletmesi, havaalanlarında ikram hizmetlerinin sadece yetkili şirketler tarafından sağlanması konusunda havacılık işletmelerini uyardı. DHMİ’nin ikram yasağının altında her tepsi başına yüzde 5’lik üretim payı olduğu ortaya çıktı.
İşte DHMİ’nin havacılık işletmelerini çileden çıkaran o uygulamasının ayrıntıları...
Bir süre önce havacılık işletmelerine gönderilen yazıyla, Havaalanları Yer Hizmetleri yönetmeliği ile havaalanlarında ikram üretim ve servis hizmetlerinin yürütülmesi ve şirketlerin denetlenmesinin DHMİ’nin yetkisinde olduğu vurgulandı ve, “ Havaalanı sınırları içinde ve dışında yapılan ikram üretiminin uluslararası standartlara ve sağlık şartlarına uygunluğunun sorumluluğu ikramı alan hava taşıyıcısı ile ikram yapan kuruluşa aittir. Hava araçlarına verilen ikram üretimi için ikram üretim hizmetini yapan kuruluş tarafından DHMİ’ye hizmet yapabilme hakkı karşılığı olarak ödenecek ücret DHMİ ile üretim kuruluşu arasında sözleşmeyle tespit edilir. Ancak tespit edilecek ücret Atatürk Havalimanı’nda tepsi başına ücretin yüzde 5’inden, diğer havaalanlarında yüzde 3’ünden aşağı olmaz” hükümleri hatırlatıldı.
DHMİ’den gönderilen yazıda yukarıdaki hükümlere aykırı olarak bazı havacılık işletmelerinin DHMİ’nin izni olmadan üretim yapan şirketlerden sağlandığı kaydedilerek “ Bazı şirketlerin uzun ömürlü olmayan kapalı/açık sandviç ve hazır yemekleri uçaklara yükledikleri görülmektedir. Bu doğrultuda hac ve umre dışında su, gazlı içecek, meşrubat, ambalajlı kek ve bisküvi hariç ikram ürünlerinin hava araçlarına yüklenmesi yasaklanmıştır. Aksini uygulayan şirketlere cezai işlem uygulanacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Bu uygulamayla havacılık işletmeleri, yüksek fiyatlardan terminal içinde hizmet veren ikram şirketlerinden ikram tedariki sağlamaya zorlanırken DHMİ’nin hem şirketleri ikram şirketlerine mahkum etmek hem de tepsi yüzde 5’lik payını düşünerek böyle bir uygulamaya imza attığı öne sürüldü.
©AirportHaber.com ÖZEL
Facebook Yorum