25 Haziran 2011, Cumartesi 10:25:00

DHMİ'DEN HAVACILIK TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, sık kullanılan havacılık terimlerini sözlük halinde yayınladı.
  • çok iyi bir çalışma..
  • eksikler mevcut ama bu yoğunluk içinde personele yüklenen ekstra bir iş olduğu düşünülürse yine de iyi.
  • Yapılan bu çalışmalar mutlaka faydalı olacaktır. Emeği geçenlere teşekkürler. Ancak bu terimler konular itibariyle, AIRPORT TERMS, AIRCRAFT TERMS, AIRLINE TERMS, ATC TERMS, AVIATION SAFETY TERMS, GROUND HANDLING TERMS, vs alt başlıklar altında hazırlanmış olsa idi, çok daha yararlı olabilirdi. Çünkü havacılık terimleri çok geniş kapsamlı olup, ilave edilecek çok fazla terimler var. Örneğin http://aviationglossary.com/category/aviation-terms/ gibi birçok glossary sitelerinde bu terimlerin açılımlarını ve anlamlarını görebilirsiniz. Ümit ÇENDEK
  • Yaklaşık bir senedir çıkmış bir kanun uygulanmıyor uygulanamıyor,aldığımız para vergiye gitti elde var sıfır.DHMİ her yerde iyi ve güzel çalışmalar ve bunların sonucu ödüllendirmelerle anılıyor ama personel huzursuz,mutsuz,umutsuz öyleyse biz neylelelim sözlüğü.
Havacılık camiasına hizmet veren tüm tarafların, hizmette herhangi bir yanlış anlama ve aksamaya sebep olunmaması için ortak havacılık terimlerini bir arada toplayan “Havacılık Terimleri Sözlüğü” isimli eser Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından havacılık sektörünün hizmetine sunuldu.
Sektöre katkı sağlayacak eser, DHMİ çalışanlarının olağanüstü gayretleri, titiz ve özverili çalışmaları sonucu hazırlandı.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, “Türkiye Havaalanlarının işletilmesi ve Türkiye Hava sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ile kontrolü görevini, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü yerine getirmektedir. Ancak; havacılık camiasının, tam entegre olmuş bir bütün olduğunu düşünecek olursak; bu sektöre hizmet veren tüm tarafların, hizmette herhangi bir yanlış anlama ve aksamaya sebep olunmamasını teminen, ortak havacılık terminolojisine hakim olmaları, tüm sözlü ve yazılı iletişimde uluslararası terminolojinin yanı sıra Türkçe karşılıkları üzerinde de mutabakata varılması ve kullanılması vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu çerçevede hazırlanan ve üç bölümden meydana gelen bu çalışmanın birinci bölümünde, Türkçe Terimler, İngilizce karşılıkları ve açıklamaları alfabetik bir sıra izlemektedir. İkinci bölümde ise, İngilizce Terimler ve Türkçe Karşılıkları ile açıklamaları yer almaktadır. Üçüncü bölümümüzde ise havacılıkta olmazsa olmaz uluslararası kısaltmalara yer verilmekte olup; her üç bölüm de ilgili Kurum ve Kuruluşlarla koordinasyon kurulmak suretiyle gerçekleştirilen titiz bir çalışmanın sonucunda derlenmiştir” dedi.

Birdal, havacılık terimleri sözlüğünün, Türk sivil havacılık sektörüne ışık tutan, gelecek nesillere güzel bir kültürel miras olacağına inandığını kaydetti.

Sözlüğü DHMİ'ye ait www.dhmi.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.



DHMİ'DEN HAVACILIK TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
çok iyi bir çalışma..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
eksikler mevcut ama bu yoğunluk içinde personele yüklenen ekstra bir iş olduğu düşünülürse yine de iyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yapılan bu çalışmalar mutlaka faydalı olacaktır. Emeği geçenlere teşekkürler. Ancak bu terimler konular itibariyle, AIRPORT TERMS, AIRCRAFT TERMS, AIRLINE TERMS, ATC TERMS, AVIATION SAFETY TERMS, GROUND HANDLING TERMS, vs alt başlıklar altında hazırlanmış olsa idi, çok daha yararlı olabilirdi. Çünkü havacılık terimleri çok geniş kapsamlı olup, ilave edilecek çok fazla terimler var. Örneğin http://aviationglossary.com/category/aviation-terms/ gibi birçok glossary sitelerinde bu terimlerin açılımlarını ve anlamlarını görebilirsiniz. Ümit ÇENDEK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yaklaşık bir senedir çıkmış bir kanun uygulanmıyor uygulanamıyor,aldığımız para vergiye gitti elde var sıfır.DHMİ her yerde iyi ve güzel çalışmalar ve bunların sonucu ödüllendirmelerle anılıyor ama personel huzursuz,mutsuz,umutsuz öyleyse biz neylelelim sözlüğü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000