22 Ağustos 2014, Cuma 10:08:46

3. HAVALİMANINDA KURALLAR HİÇE Mİ SAYILDI?

Mayıs 2013’te ihalesi yapıldıktan sonra geçtiğimiz Haziran ayında temeli atılan yeni havalimanı inşaatı için çalışmalar başladı ancak halen DHMİ tarafından ihaleyi alan şirketlere yer teslimi yapılamadı. Yer teslimi yapılmamasına ilişkin hangi iddia ortaya atıldı?
  • Benzer bir üçkağıt Ercan'dan Taşyapı için de uygulanıyor. Yer teslimi yapılmadı ama terminal devredildi. Taşyapı terminalden kazandığı parayla yapacağı yatırımın sermayesini oluşturuyor. Bu şartlarda ben de yapardım.
  • gecikmenin imar planı ile alakası yok, planları onaaylayan orman ve su işleri bakanlığı değil, plan onaylama yetkileri bile yok, planları çevre ve şehircilik bakanlığı ONAYLADI ve ASKIYA ÇIKARDI çoktan...imar planı ve üst ölçekli planlar açısından hiçbir sorunu yok 3. havalimanının

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek İstanbul’un yeni havalimanının dolgu ve sondaj çalışmaları bir süre önce başladı. Haziran ayında görkemli bir törenle temeli atılan yeni havalimanında onlarca şantiye kuruldu ve hafriyat kamyonları ile iş makineleri gece gündüz çalışmaya başladı.

İlk etabının 70-90 milyon yolcu kapasiteli olması beklenen havalimanının 2017 yılının 29 Ekim’inde hizmete girmesi beklenirken halen havaalanının yer tesliminin yapılmaması dikkat çekti. Havaalanının yapılacağı bölgenin Devlet Hava Meydanları İşletmeleri tarafından ihaleyi alan firmaya teslim edilmesini içeren anlaşmanın imzalanmamasına rağmen bölgede inşaat çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Uzmanlar yer teslimi yapılmadan havaalanı inşaatının başlamasının kurallara aykırı ve hukuk dışı olduğunu belirtirken benzer havaalanı ihalelerinde ihaleyi alan şirketlerin yer teslimi yapılmadan bir kazma dahi vurmasına izin verilmemişti. Yer tesliminin ötelenmesinin bir taktik olduğu öne sürülürken, ihale şartnamesinde havalimanı işletme süresinin yer teslimi yapılmasından sonra başlatılacağı, bu yüzden dolgu çalışmaları bitirilmeden yer tesliminin yapılmak istenmediği iddia edildi. Son olarak Sky Line tarafından ihalesi alınan Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinde de ihaleyi alan şirket, yer teslimi yapılmadığı için inşaata başlayamamıştı. Yeni havalimanında yer teslimi yapılmadan inşaatın başlaması ise çifte standart olarak değerlendirildi.
Bu arada DHMİ’nin yeni havalimanının yüzde 70’i ormanlık alanı kapsayan imar planını Orman Bakanlığı’na onay için gönderdiği ancak henüz imzadan çıkmadığı ve yer tesliminin de bu yüzden yapılamadığı da öne sürüldü.

BÖLGEDE UÇUŞ YASAĞI KONDU!

Öte yandan yeni havalimanının yapılacağı bölgenin üzerinde küçük hava araçları için uçuş yasağı getirildi. Bizzat DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’ın talimatıyla, bölge üzerinde küçük uçak ve helikopterle uçuş yapılmaması için hava kontrol birimlerine talimat verildiği kaydedildi. Bölgenin havadan görüntülenmesinin önüne geçmek için böyle bir talimat verildiği öne sürülürken, sözkonusu bölge üzerinde uçuş yapmak isteyenlerin izin almak için uçuş planı göndermesi gerektiği ve uygun görülürse uçuş yapabileceği vurgulandı.

29 EKİM 2017’DE AÇILACAK

Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak.

Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon avro olması öngörülen havalimanı 29 Ekim 2017’de ilk etabıyla hizmete girecek.

©AirportHaber.com ÖZEL

3. HAVALİMANINDA KURALLAR HİÇE Mİ SAYILDI?

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Benzer bir üçkağıt Ercan'dan Taşyapı için de uygulanıyor. Yer teslimi yapılmadı ama terminal devredildi. Taşyapı terminalden kazandığı parayla yapacağı yatırımın sermayesini oluşturuyor. Bu şartlarda ben de yapardım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
imar planı ne alaka ~ 10 yıl önce
gecikmenin imar planı ile alakası yok, planları onaaylayan orman ve su işleri bakanlığı değil, plan onaylama yetkileri bile yok, planları çevre ve şehircilik bakanlığı ONAYLADI ve ASKIYA ÇIKARDI çoktan...imar planı ve üst ölçekli planlar açısından hiçbir sorunu yok 3. havalimanının

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cay demle ~ 10 yıl önce
tabi tabi hicbir sorunu olmadgini soyleyince tum sorunlar ortadan kalkiyor dimi..hadi kendiniz koyunsunuz baskalarinin da koyun olmasini beklemeyin...
çay demle'ye ~ 10 yıl önce
sizin demenizle koyun olacaksam olayım da en azından beynimi kullanıyorum sizden farkım var...sorun yok anlamını çıkaracak kadar eşsiz anlayışınıza hayran olmamak elde değil elbet. bir dolu sorun var, yeri konusunda bende yanlış olduğunu savunuyorum ama önce bi zahmet haberi okusanız, planlar nedeniyle yer teslim yapılmadığı yazılı, bende diyorum ki planlar açısından HİÇBİR SORUNU YOK...ama anlayana tabi, sizin haberi okuyacağınızı nerden bileyim. bilsem çocuğa anlatır gibi tane tane aça aça anlatırdım elbet...herkese anladığı çeşitte :))

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000