30 Haziran 2008, Pazartesi 08:01:09

Airbus ve Boeing'e petrol darbesi!

Artan petrol fiyatları dünyayı vurmaya devam ederken, bundan en çok etkilenen alanlardan birisi süphesiz havacılık sektörü oldu...

Artan petrol fiyaatları nedeniyle maliyet hesapları yapmaya başlayan ve tasarruf yoluna giden havayolu şirketleri, işten çıkarmaların yanı sıra siparişlerini de askıya almaya başladı. Yeni uçak siparişlerinin durmasının Avrupa'nın uçak üretcisi Airbus ve Amerikan Boeing firmalarına milyarlarca dolara mal olacağı belirtiliyor.

Havayolu şirketlerinin uçak alımını askıya alması nedeniyle iki şirket liste fiyatlarıyla toplam 500 milyar doları bulan siparişlerinin üçte birini yitirebilir. Airbus ve Boeing'in siparişlerinin durması motor ve yedek parça tedarikçilerini de vuracağı belirtiliyor. İki rakip şirket Airbus ve Boeing, daha çok ABD dışından gelen taleplerle son 3 yılda 7 bin sipariş almışlardı. İki şirket de aldıkları siparişlerle 3 yıl dolu olduklarından yeni talepleri karşılamak için üretim kapasitelerini artırmayı planlıyorlardı.

Aralarında Jetblue Airways, Delta Airlines'in bulunduğu şirketler siprariş teslimi tarihini ertelemeye, diğer bir çok şirket ise siprişlerini iptal etmeye uğraşıyor.

Airbus ve Boeing'e petrol darbesi!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000