07 Ocak 2009, Çarşamba 13:18:21

Yer hizmetleri atağa geçti

Sivil havacılıkta yaşanan gelişmeler ve atıl havaalanlarının hizmete açılması ile yer hizmeti sektöründe 2008 yılında büyük bir patlama yaşandı. Son bir yıl içinde 17 havaalanında daha yer hizmetlerinin verilmeye başlamasıyla birlikte yer hizmeti verilen havaalanı sayısı 33’e ulaştı.

Yer hizmeti kuruluşlarının havaalanlarında faaliyet göstermek üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvurular neticesinde 2008 yılında hizmet türü bazında toplam 225 adet ön izin verildi.

Ön izin sürecini tamamlayan işletmelere ise, yolcu trafik, temsil, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, uçak hat bakım, uçuş operasyon, ulaşım, ikram servis gözetim ve yönetim ile uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi gibi yer hizmeti türlerinde 148 adet Çalışma Ruhsatı verildi.

Böylece ülkemizde yer hizmetleri konusunda faaliyet gösteren A, B ve C grubu ruhsatlı işletmelerin söz konusu hizmet türlerinde sahip olduğu ruhsat sayısı 518’e yükselirken, bu ruhsatların kullanıldığı havaalanı sayısı 33’e ulaştı.

2002 yılında sadece 8 havaalanında A Grubu Çalışma Ruhsatı ile yer hizmeti verilirken, SHGM tarafından yapılan ruhsatlandırma çalışmaları sonucunda son 6 yıl içinde yer hizmetleri 25 havaalanında daha verilmeye başlandı.

Ayrıca 2008 yılında havaalanlarında yer hizmetleri faaliyetlerinde bulunmak üzere SHGM’ye başvuruda bulunan 2 işletmeye de A gurubu çalışma ruhsatı için ön izin verildi. Ülkemizde yıllardır Havaş ve Çelebi tarafından yürütülen yer hizmetleri faaliyetleri, ön izin alan işletmelerin ruhsat almaya hak kazanmaları halinde dört işletme ile yürütülecek.

Yer hizmeti türleri çalışma ruhsatı kapsamında toplam 381 denetim yapıldı…

Gerçekleştirilen ruhsatlandırma çalışmaları sonucunda yüzlerce kişiye istihdam olanağı sağlanan yer hizmetleri sektöründeki gelişmelere paralel olarak SHGM tarafından yapılan denetimler de 2008 yılında en üst seviyeye ulaştı.

Yer hizmetleri kuruluşlarının gerek ulusal mevzuat kapsamında gerekse uluslararası kural ve standartlara uygun  yer hizmetleri vermelerin sağlaması amacıyla, söz konusu kuruluşlara hizmet türü bazında geçtiğimiz yıl toplam 381 denetim yapıldı.  2003 yılından önceki dönemde SHGM tarafından bu kapsamda herhangi bir denetim yapılmazken, 2007 yılında 243 denetim gerçekleştirilmişti. Yer hizmetleri denetlenen havaalanı sayısı 2002 yılında sadece 4 iken 2008 yılında sivil hava ulaşımına açık 43 havaalanının tümünde yer hizmetleri denetimi gerçekleştirildi.

Yer hizmetleri atağa geçti

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000