17 Ağustos 2011, Çarşamba 11:09:55

KADİR PEKER NEDEN DERT YANDI?

Habertürk’te yayınlanan Gündem programının bugünkü konuğu Borajet Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Peker’di. Peker, havacılık sektörünün hızlı gelişiminden, yakıt fiyatlarına, yaptıkları ve yapacakları projelere kadar birçok şeyi anlattı.
  • Tokat bu menzilin yarı mesafesinde... Sorun yakıt kritiği değil, sorun Anadolujetin illa da Ankara operasyon merkezi olacak diye dayatmasında. Onca milletin itirazına rağmen dolu sefer yapan uçak, aktarmalı hikayeleri eşliğinde iptal edildi. Neyse biz de "yar'e selam söylüyoruz" şimdilik :)
  • Tokattan istanbula yakit kritigine girmemek yolcuyu riske atmamak amaciyla direk sefer yapilmiyor. Aslinda direk neden yapilmamasini nedeni bu. Yakit kritigi sorun yaratabilir.
  • evet ılk basta dunyada yaklasık 5 yıldır krız sorunları konusulurken yola cıkmaları taktır edılecek bır konu ama her sehre bır gırıp merhama deyıp cıkmaları guzel degıl ornegın urfa ,bursa,gazıpasa buralarda ıyı bır doluluk oranları vardı ama cekıldıler gırdıklerı yerde kalıcı olmak bıraz zaman ıster
  • Çalışmalarınızı ve mücadelenizi hem takip ediyor hem de takdirle karşılıyoruz, ancak örnek verdiğiniz Tokat havaalanına İstanbuldan aktarmasız seferleri sabırsızlıkla bekliyoruz.
  • kadir beyi kutluyorum iyi bir genel müdür şirketinde çalışanların hakkını veriyor eskiden bir şirket vardı gerçi şimdide aynı durumda ya... pilotlarına tek yoğurt verir bunu paylaşın derdi en kötü otellerde kalırlardı hatta antalyada kaldıgı kotu otelde klimalarını bile çalıştırmazdı pilotlar kışın donar yazın yanarlardı bu adi şirketi hatırladıkça kadir bey ve diğer şirket yöneticilerini kutluyorum
  • Hakikaten diğer havayolları daha ucuz demiş. Uçak tiplerinden bahsetmiş. Dünyada bu var. Bu tip uçaklar küçük meydanlar için kullanılıyor. Lufthansa'ya kadar kullanıyor. Dolayısıyla Borajet uçmazsa hiçbiri uçamaz o meydanlara. Atlasjet zamanında denedi noldu olmadı çünkü uçak tipi müsait değildi e maliyeti yüksekti.
  • Diğer havayolları, Uşak, Tokat,Siirt, Çanakkale vs gibi yerlere uçmuyorsa ya sevgili kardeşim. Yzıyorsun ama boşa yazıyorsun yazmak için yazıyorsun. Bu adamlar bölgesel uçuşlar için çalışıyorlar. Yani kulvarları zaten farklı.
  • BORAJET; GÜLİVER'LERİN DÜNYASINDA CÜCELİK YAPMASINA RAĞMEN, YİNE DE BİR ÇOK ŞİRKETTEN DAHA CESUR VE DAHA BAŞARILI BİR YÖNETİM VE İŞLETİM SERGİLEMEKTELER. İNANIYORUM Kİ İLERİ TARİHLERDE DAHA DA BÜYÜYEREK SEKTÖR İÇERİSİNDE HAKETTİKLERİ YERE GELECEKLER VE BELKİ DE BİR SÜRE SONRA TİP DE DEĞİŞTİREREK ÇOK DAHA BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATACAKLARDIR.
  • Kadir bey de kabul etmis isleri cok zor. Soyledigi fiyat araligi cok yuksek o fiyata bilet satamaz diger havayollari daha ucuz. Bu ucak tip maliyet acisinda iyi degil bu yuzden gercekten kadir beyin dedigi gibi isleri cok zor.
Habertürk TV'de yayınlanan Gündem programına katılan Borajet Havayolları Genel Müdürü Kadir Peker, havacılık sektörünün gelişmesi konusundan yakıt fiyatlarına, yaptıkları yatırımlardan bilet fiyatlarına kadar bir çok konuya değindi.

Havacılık sektörünün gelişmesi ile ilgili sorulan soruyla ilgili Peker şunları söyledi; “Havacılık sektörü son üç dört senedir çok hızlı gelişti ve gerçekten önü çok açık. Avrupa’da da hızlı trenlerin imkanları geliştiği için havacılık doğuya doğru kayıyor. Türkiye’de gerçekten çok büyük bir açık vardı ve havacılık sektörü geçtiğimiz senelere göre yüzde 30 yüzde 40 gibi rakamlarla büyümeye devam ediyor. Sanıyorum bu önümüzdeki 4 5 yılda devam edecek. Bizim de borajet olarak planlarımız var.”

Bu hızlı büyüme kaliteli hizmeti de beraberinde getiriyor mu? sorusuna Peker; “Havacılık çok özel bir iş sahası. Havacılıkta hangi şirket olursa olsun, ister bakım ister havayolu. Bu şirketler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü talimatlarına uygun şekilde hareket etmek zorundadır. Havacılıkta hiç bir şey keyfiye bırakılamaz."
 
Peki bu keyfiyeti denetleyecek yeterli kalifiye eleman Türkiye’de mevcut mu? sorusuna Peker, “Kesinlikle var. Biz SHGM’nin dışında Avrupa Havacılık Birliğinden de denetliyoruz. Türkiye’de havacılık denetlemelerinide dediğim gibi Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı SHGM yapmaktadır. Yani dışardan EASA içeriden de SHGM tarafından devamlı denetlenmekteyiz.”

Maliyet konusunda yaşadıkları sıkıntıları da anlatan Peker, “Ciddi anlamda çok büyük sıkıntılar var. Özellikle dış pazarda çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü gelirler Türk lirası ama giderler döviz. Yakıt fiyatları dövize bağlı olduğu için Anadolu şirketleri de bu yükselme yatırımcı için çok ağır bir yük. Yaklaşık olarak maliyetler yüzde yirmi yüzde yirmi beş arttı. Şimdi size şöyle anlatayım bizim bilet fiyatımız belli. 89 liradan başlıyor. Ama ağırlıklı ortalama olarak 120-125 lira civarında bir fiyatımız mevcut. Şimdi buna baktığınızda son iki ay içinde yakıt fiyatları 1,5 liradan 1,82’ye çıktı. Bu aradaki 32 kuruş çok önemli. Biz tarifeli uçuş yaptığımız için buna bir anda reaksiyon göstermemiz de mümkün değil. Yani 6 ay öncesinden bilet alan yolcular mevcut. O yüzden bu düzenlemeyi yapıp ayakta durmakta çok zor” diye konuştu.

Peki şu anda nerelere uçuyorsunuz ve hedefiniz nedir sorusuna Peker; “Şu anda 18 şehire uçuyoruz. Bununla birlikte Türk Hava Yolları’nın alt markası olan AnadoluJet ile code-share anlaşmamız mevcut. Tabi uçak sayımız yükseldikçe, uçuş hatlarımız da çoğalacak” dedi.

Peker programın sonuda Türkiye’ye Borajet olarak yaptıkları katkıyı şu sözlerle anlattı. “Türkiye’de yapılmış ama uçulamayan kısa pistler vardı. Biz getirmiş olduğumuz uçak modelleriyle bu meydanları aktif hale getirdik. Tokat mesela. Yani uçulmayan yerlere uçmaya, oraları faal hale getirmeye çalışıyoruz. Tabi gereken ilgiyi gördük mü? derseniz gereken ilgiyi görüyoruz fakat şöyle bir durum var. Gereken maliyet ve bilet fiyatlarını ayarlamak zaman alıyor. Tabi bir de uçtuğumuz meydanlardaki altyapı eksikliği nedeniyle biz buralarda yatırıma devam ediyoruz. Bunlar da bizim üzerimize ciddi anlamda yük getiriyor. Yer hizmetlerini oluşturmak için ciddi makineler techizatlar alıyoruz. Personel , o personelin eğitimi bunların hepsi çok ciddi maliyetler. Yani bu şöyle bir durum siz İstanbul’a ne kadar havaalanı yaparsanız yapın o havaalanlarını doldurursunuz. 17 milyon cok büyük bir rakam. Atatürk Havalimanı gibi bir meydan yapmanın maliyeti de 300 ile 500 milyon dolar arasında yatırım gerektiriyor. Türkiye’de şehirleri düşündüğünüz zaman 500 bin nufüslu şehirlerimiz var. Bizim buralara operasyon yapabilmemiz için 4 5 milyon dolarlık bir tesis yaptığınız zaman o şehre havacılık hizmeti götürmüş oluyorsunuz. Bu eğitim için de sanayi içinde çok önemli adımlardır. Borajet’in Türkiye’ye kazandırdığı da budur.

©Murat Can Güllü-AirportHaber.com
KADİR PEKER NEDEN DERT YANDI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 13 yıl önce
Tokat bu menzilin yarı mesafesinde... Sorun yakıt kritiği değil, sorun Anadolujetin illa da Ankara operasyon merkezi olacak diye dayatmasında. Onca milletin itirazına rağmen dolu sefer yapan uçak, aktarmalı hikayeleri eşliğinde iptal edildi. Neyse biz de "yar'e selam söylüyoruz" şimdilik :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Tokattan istanbula yakit kritigine girmemek yolcuyu riske atmamak amaciyla direk sefer yapilmiyor. Aslinda direk neden yapilmamasini nedeni bu. Yakit kritigi sorun yaratabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
evet ılk basta dunyada yaklasık 5 yıldır krız sorunları konusulurken yola cıkmaları taktır edılecek bır konu ama her sehre bır gırıp merhama deyıp cıkmaları guzel degıl ornegın urfa ,bursa,gazıpasa buralarda ıyı bır doluluk oranları vardı ama cekıldıler gırdıklerı yerde kalıcı olmak bıraz zaman ıster

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Çalışmalarınızı ve mücadelenizi hem takip ediyor hem de takdirle karşılıyoruz, ancak örnek verdiğiniz Tokat havaalanına İstanbuldan aktarmasız seferleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kadir beyi kutluyorum iyi bir genel müdür şirketinde çalışanların hakkını veriyor eskiden bir şirket vardı gerçi şimdide aynı durumda ya... pilotlarına tek yoğurt verir bunu paylaşın derdi en kötü otellerde kalırlardı hatta antalyada kaldıgı kotu otelde klimalarını bile çalıştırmazdı pilotlar kışın donar yazın yanarlardı bu adi şirketi hatırladıkça kadir bey ve diğer şirket yöneticilerini kutluyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hakikaten diğer havayolları daha ucuz demiş. Uçak tiplerinden bahsetmiş. Dünyada bu var. Bu tip uçaklar küçük meydanlar için kullanılıyor. Lufthansa'ya kadar kullanıyor. Dolayısıyla Borajet uçmazsa hiçbiri uçamaz o meydanlara. Atlasjet zamanında denedi noldu olmadı çünkü uçak tipi müsait değildi e maliyeti yüksekti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Diğer havayolları, Uşak, Tokat,Siirt, Çanakkale vs gibi yerlere uçmuyorsa ya sevgili kardeşim. Yzıyorsun ama boşa yazıyorsun yazmak için yazıyorsun. Bu adamlar bölgesel uçuşlar için çalışıyorlar. Yani kulvarları zaten farklı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BORAJET; GÜLİVER'LERİN DÜNYASINDA CÜCELİK YAPMASINA RAĞMEN, YİNE DE BİR ÇOK ŞİRKETTEN DAHA CESUR VE DAHA BAŞARILI BİR YÖNETİM VE İŞLETİM SERGİLEMEKTELER. İNANIYORUM Kİ İLERİ TARİHLERDE DAHA DA BÜYÜYEREK SEKTÖR İÇERİSİNDE HAKETTİKLERİ YERE GELECEKLER VE BELKİ DE BİR SÜRE SONRA TİP DE DEĞİŞTİREREK ÇOK DAHA BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATACAKLARDIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kadir bey de kabul etmis isleri cok zor. Soyledigi fiyat araligi cok yuksek o fiyata bilet satamaz diger havayollari daha ucuz. Bu ucak tip maliyet acisinda iyi degil bu yuzden gercekten kadir beyin dedigi gibi isleri cok zor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000