10 Temmuz 2015, Cuma 12:37:57

Borajet uçağına kuş çarptı

Borajet’in Sabiha Gökçen-Edremit seferini yapan uçağına iniş sırasında kuş çarptı.
  • Marmara, Karadeniz özellikle göçmen kuşların yol güzergahı. Büyük kuşların (Leylek, martı, kaz gibi) uçaklara ciddi hasarlar verdiği bilinmekte. Hele bir de sürüye denk gelirseniz işte o zaman başınız ciddi belada demektir. Uçağı düşürür mü? Elbette düşürür. Ne yapmak lazım konusuna gelince, av sezonu açmayacaksınız elbette. Hava alanlarının etrafındaki dereleri ıslah edecek, sinek böcek oluşumuna engel olacaksınız ki, bunlarla beslenen kurbağalar çoğalmayacak, bunlarla beslenen kuşlar gelmeyecek. Meydanların etrafını çöpten arındıracaksınız ki o kuşlar uçaklarla burun buruna gelme ve sizin de canınızı tehlikeye atma pahasına buradan beslenmeyecekler. Bir sürü teknik kullanılarak o kuşları da bölgeden uzak tutabilir, ve hatta dahasına kafanızı yorarsanız, meydanlarınızı bu kuşların yaşam alanlarının olduğu yerlere kurmayabilirsiniz. Yani sonuçları kelimenin tam anlamı ile insanoğlunun anasını ağlatır. Kuşun anasının umursayacağını hiç sanmam. Kuştan çok kendiniz için endişelenseniz?
  • Dilimize kuş çarpması olarak geçen bu olay (-ki sınıflandırması Uçuş Emniyet olayıdır) ciddiye alınması gereken bir durumdur. Aklına getiremeyenler için 15.01.2009 tarihinde Hudson nehrine acil iniş yapan Airbus' ı hatırlatalım, bu olaylar bazen çok ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Kuşun mu uçağa, uçağın mı kuşa çarptığı gibi gayrı ciddi eleştirileri bir yana bırakıp, 2009 daki gibi bir olayın başımıza gelmesinden önce ne gibi önlemler almak gerektiğine bakmak gerekir. Çanakkale, Edremit gibi meydanların etrafında denize yakınlıktan dolayı özellikle martılar bol miktarda var. Yağmurun hemen sonrasında piste çıkan kurbağalar, salyangozlar ve zaman zaman da ısınma ihtiyacı için bu kuşlar pist üzerinde birikiyorlar. Bu ucuz atlatılan bir olay. Muhtemelen kuşun parçalarının uçağın motoruna da girmiş olması söz konusu. Elbette ciddi inceleme gerektirir. Uçtuğunuz uçağın kumanda ve flap aralarına kemik parçalarının sıkışmasını, kumandaları işlevsiz kılmalarını emin olun istemezsiniz.
  • çok mu işsizsiniz yorum yapan arkadaşlar:)
  • Uçağın motoruna kuş carparsa yaşama imkanı yüzde 95
  • Sana ne flap açıksa,konuyla ilgili yorumunu yap geç git,flap dan çok anlarsın sanki
  • arabayla köpeğe çarpınca köpek arabaya çarptı mı diyorsunuz airport haber
  • Yok Kuşa ucak çarptı gibi espriler yapan arkadaş. Bu tarz kazaların sonuçları hakkında zerre fikrin yok iken bence saçmalama ve cehaleti terket. Efendi gibi uçağına bin bu sana yeter.
  • flap neden açık diyenlere her bird strike sonrası inspectionlar için full Flap açılır. Öğrenin
  • doconun dandik sandviçi de olabilir bence çarpan
  • Is the bird still alive?

Borajet’in Sabiha Gökçen-Edremit seferini yapan uçağına iniş sırasında kuş çarptı.

Borajet’in Sabiha Gökçen-Edremit seferini yapan uçağına Kocaseyit Havalimanı’na inişi sırasında kuş çarptı.
Freebird Havayolları’ndan kiralanan uçağın sol motorunda ve kanat kısmında çarpmı sonrası ciddi bir hasar oluşmadı ancak kuşlara ait izler duruyordu.

©AirportHaber

İşte o uçak:

Borajet uçağına kuş çarptı

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

Bird Strike-2 ~ 9 yıl önce
Marmara, Karadeniz özellikle göçmen kuşların yol güzergahı. Büyük kuşların (Leylek, martı, kaz gibi) uçaklara ciddi hasarlar verdiği bilinmekte. Hele bir de sürüye denk gelirseniz işte o zaman başınız ciddi belada demektir. Uçağı düşürür mü? Elbette düşürür. Ne yapmak lazım konusuna gelince, av sezonu açmayacaksınız elbette. Hava alanlarının etrafındaki dereleri ıslah edecek, sinek böcek oluşumuna engel olacaksınız ki, bunlarla beslenen kurbağalar çoğalmayacak, bunlarla beslenen kuşlar gelmeyecek. Meydanların etrafını çöpten arındıracaksınız ki o kuşlar uçaklarla burun buruna gelme ve sizin de canınızı tehlikeye atma pahasına buradan beslenmeyecekler. Bir sürü teknik kullanılarak o kuşları da bölgeden uzak tutabilir, ve hatta dahasına kafanızı yorarsanız, meydanlarınızı bu kuşların yaşam alanlarının olduğu yerlere kurmayabilirsiniz. Yani sonuçları kelimenin tam anlamı ile insanoğlunun anasını ağlatır. Kuşun anasının umursayacağını hiç sanmam. Kuştan çok kendiniz için endişelenseniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bird Strike-1 ~ 9 yıl önce
Dilimize kuş çarpması olarak geçen bu olay (-ki sınıflandırması Uçuş Emniyet olayıdır) ciddiye alınması gereken bir durumdur. Aklına getiremeyenler için 15.01.2009 tarihinde Hudson nehrine acil iniş yapan Airbus' ı hatırlatalım, bu olaylar bazen çok ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Kuşun mu uçağa, uçağın mı kuşa çarptığı gibi gayrı ciddi eleştirileri bir yana bırakıp, 2009 daki gibi bir olayın başımıza gelmesinden önce ne gibi önlemler almak gerektiğine bakmak gerekir. Çanakkale, Edremit gibi meydanların etrafında denize yakınlıktan dolayı özellikle martılar bol miktarda var. Yağmurun hemen sonrasında piste çıkan kurbağalar, salyangozlar ve zaman zaman da ısınma ihtiyacı için bu kuşlar pist üzerinde birikiyorlar. Bu ucuz atlatılan bir olay. Muhtemelen kuşun parçalarının uçağın motoruna da girmiş olması söz konusu. Elbette ciddi inceleme gerektirir. Uçtuğunuz uçağın kumanda ve flap aralarına kemik parçalarının sıkışmasını, kumandaları işlevsiz kılmalarını emin olun istemezsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
memure ~ 9 yıl önce
çok mu işsizsiniz yorum yapan arkadaşlar:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Uçağın motoruna kuş carparsa yaşama imkanı yüzde 95

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hangisinin ~ 9 yıl önce
Bu oran kuş için mi, motor için mi? onu da yazsaydın.
Selim ~ 9 yıl önce
Sana ne flap açıksa,konuyla ilgili yorumunu yap geç git,flap dan çok anlarsın sanki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
arabayla köpeğe çarpınca köpek arabaya çarptı mı diyorsunuz airport haber

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hoşgörü Elçisi ~ 9 yıl önce
Bunu ben de defalarca yazdım burada. Kimseye anlatamadım.
Hayda ~ 9 yıl önce
Hay siz çok yaşayın emi? Bunu hiç düşünmemiştim. Ben şimdi kafamı nerelere vurayım? Bundan sonra ben de "Uçak yıldırıma çarptı" demezsem ne olayım.
dispatch ~ 9 yıl önce
Yok Kuşa ucak çarptı gibi espriler yapan arkadaş. Bu tarz kazaların sonuçları hakkında zerre fikrin yok iken bence saçmalama ve cehaleti terket. Efendi gibi uçağına bin bu sana yeter.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 9 yıl önce
flap neden açık diyenlere her bird strike sonrası inspectionlar için full Flap açılır. Öğrenin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doco ~ 9 yıl önce
doconun dandik sandviçi de olabilir bence çarpan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boşan da ~ 9 yıl önce
Boğazına dursun. Geçen uçuşta bir tane yedin yetmedi 2.yi de istedin yaaa.
Gb ~ 9 yıl önce
Is the bird still alive?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000