21 Ağustos 2010, Cumartesi 13:55:47

BORAJET GAZİPAŞA'DA SİSE TAKILDI

Borajet'e ait ATR72-500 tipi yolcu uçağı bu sabah Gazipaşa'daki sis nedeniyle iniş yapamadı.
  • yorumcu arkadasimin sorusuna katiliyorum.. erzurumlu abimiz nerdesin ? sakin pes etme :-))
  • erzurum'da da sis varmış :)) erzurum erzurum diyen abimizi nerede ? özledik valla :))
  • Göz göre göre minima sallamayalım:)
  • görüş 5 NM yerine, 5 KM (kilometre) olmasın sakın :)))
  • 2010 yılında hiçbir meydanımıza bu tür cihazlar konulmadan uçuşlara açılmamalı. Bu işleri yöeten bir makamımız yok mu? Hemen her ay Norveç'in en kuzeyine görevi nedeniyle giden bir arkadaşım var Istanbul-Oslo, Oslo-Bergen ve Bergen'den de bir köye uçuyor. Kar fırtınası dahil gidemediği bir sefer yok. İlkel ülkelerde bu tür bahaneler var. Havacılık dediğimiz "Aviation" bir total faaliyettir. Yarımı olmaz, mutlaka dört dörtlük yapacaksın. Yok THY bilmem kaçıncı olmuş yok bilmem ne olmuş. Daha havacılığın H'sında bile değiliz. uçak uçurmakla havacı olunmuyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'mizde 10 tane deniz uçağı yok.
  • VFR başka VMC başka. Uçak IFR plan ile uçarak gelmiş ve VMC şartlar altında Visual approach yapmak için gereken minimum görüş measafesi olmadığından divert etmiştir.
  • Umarım Borajet bürokratik vs. oyunlara kurban edilmez...
  • Anlaşılacağı üzere görerek uçuş anlamına gelmektedir. Uçucu VFR şartlar altında uçarken, çevrede bulunan manialardan, tepelerden, yollardan vb. yeryüzü şekillerinden yararlanarak uçar. VFR uçuş şartlarının sağlanabilmesi için bulut tavan yüksekliğinin yani yeryüzüne en yakın bulutun yüksekliği en az 1500ft olmalı ve görüş en az 5nm(deniz mili) olmallıdır.Eğer bu şartlar sağlanıyorsa VFR uçuş müsaade edilebilir, bahsi geçen meydanımızın etrafı mania(manya-tepeciklerle ) dolu ve kum fırtınalı bir bölgedir pist fazla uzayamaz..
  • VFR meydanda pist boyu 5 km de olsa görüşün 5000 m altında olmaması gerekir. Umarız burası kısa sürede aletli meydan haline gelir.
  • İlgili makamlar tarafından IFR,ye,pistin uzatılmasına ve hatta 2.piste neden izin verilmiyor?Lütfen yetkililer ilk önce bu soruların cevaplarını bölge insanına versinler.

Borajet'in BRJ680 sefer sayılı Ankara-Gazipaşa uçuşunu yapmak üzere havalanan uçağı Gazipaşa'daki yüksek nemden oluşan sis nedeniyle iniş yapamadı. Uçağın, Antalya'ya  yönlendirildiği belirtildi.

Antalya'ya yönlendirilen uçağın 08.10'da Ankara'ya uçması gereken yolcuları da otobüsle Gazipaşa'dan Antalya'ya gönderildi. Yolcular arasında Süper Lig'in deneyimli hakemlerinden Kuddusi Müftüoğlu'nun da bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan AirportHaber'in edindiği bilgilere göre; yüksek nem dolayı görüş mesafesinin 2 bin metreye kadar düştüğü ve bu görüş mesafesinin aletli iniş sistemi olmayan meydanlarda "görerek iniş-kalkış" limitlerinin altında olduğu ifade edildi.

1825 metre uzunluğundaki pist için en az 5 bin metrelik görüş mesafesinin gerektiğini belirtiliyor.

Meteoroloji'den alınan bilgilere göre de Gazipaşa'da uzun yıllardan beri ilk kez görüş mesafesini bu derece azaltan bir nemin gözleniyor.

Yaşanan olay sonrası, yaşanacak benzer hava muhalefetlerinde Gazipaşa Havaalanı'na yapılacak seferlerde aksama, hatta sık sık divert yaşanacağı düşünülüyor.

AirportHaber.com

BORAJET GAZİPAŞA'DA SİSE TAKILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 14 yıl önce
yorumcu arkadasimin sorusuna katiliyorum.. erzurumlu abimiz nerdesin ? sakin pes etme :-))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
erzurum'da da sis varmış :)) erzurum erzurum diyen abimizi nerede ? özledik valla :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Göz göre göre minima sallamayalım:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
görüş 5 NM yerine, 5 KM (kilometre) olmasın sakın :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
2010 yılında hiçbir meydanımıza bu tür cihazlar konulmadan uçuşlara açılmamalı. Bu işleri yöeten bir makamımız yok mu? Hemen her ay Norveç'in en kuzeyine görevi nedeniyle giden bir arkadaşım var Istanbul-Oslo, Oslo-Bergen ve Bergen'den de bir köye uçuyor. Kar fırtınası dahil gidemediği bir sefer yok. İlkel ülkelerde bu tür bahaneler var. Havacılık dediğimiz "Aviation" bir total faaliyettir. Yarımı olmaz, mutlaka dört dörtlük yapacaksın. Yok THY bilmem kaçıncı olmuş yok bilmem ne olmuş. Daha havacılığın H'sında bile değiliz. uçak uçurmakla havacı olunmuyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'mizde 10 tane deniz uçağı yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
VFR başka VMC başka. Uçak IFR plan ile uçarak gelmiş ve VMC şartlar altında Visual approach yapmak için gereken minimum görüş measafesi olmadığından divert etmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Umarım Borajet bürokratik vs. oyunlara kurban edilmez...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Anlaşılacağı üzere görerek uçuş anlamına gelmektedir. Uçucu VFR şartlar altında uçarken, çevrede bulunan manialardan, tepelerden, yollardan vb. yeryüzü şekillerinden yararlanarak uçar. VFR uçuş şartlarının sağlanabilmesi için bulut tavan yüksekliğinin yani yeryüzüne en yakın bulutun yüksekliği en az 1500ft olmalı ve görüş en az 5nm(deniz mili) olmallıdır.Eğer bu şartlar sağlanıyorsa VFR uçuş müsaade edilebilir, bahsi geçen meydanımızın etrafı mania(manya-tepeciklerle ) dolu ve kum fırtınalı bir bölgedir pist fazla uzayamaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
VFR meydanda pist boyu 5 km de olsa görüşün 5000 m altında olmaması gerekir. Umarız burası kısa sürede aletli meydan haline gelir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İlgili makamlar tarafından IFR,ye,pistin uzatılmasına ve hatta 2.piste neden izin verilmiyor?Lütfen yetkililer ilk önce bu soruların cevaplarını bölge insanına versinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000