Havacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketler, müşteri memnuniyetini daha da artırmak amacıyla çalışanların kıyafetlerini yenilerken ünlü modacılarla işbirliğine gidiyor. Bu yüzden havayolu şirketleri ile yer işletme hizmeti sunan kuruluşlar arasında yaşanan rekabet kaçınılmaz oluyor. Ancak bugüne kadar ünlü modacıların tasarımlarının boy gösterdiği sektörde, ilginç bir proje gündeme geldi. Daha çok bölgesel uçuş düzenleyen Borajet Havayolları, büyük bir risk alarak kabin memurlarının (hostes) üniformaları için Bilgi Üniversitesi ile işbirliğine gitti. Moda tasarımı bölümü öğrencilerinin tasarladığı kıyafetler arasından seçilecek yeni üniformalar, yaz sezonunda Borajet hostesleri ile görücüye çıkacak.
Modacı Büyükçınar destek verecek
Modacı gençler, Bilgi Üniversitesi öğretim görevlilerinin denetiminde yarışarak Borajet hostesleri için en güzel ve en kullanışlı üniformayı tasarlayacak. Bu konuda öğrencilere yaklaşık 25 yıldır moda sektöründe faaliyet gösteren ünlü tasarımcı Tuvana Büyükçınar destek verecek. Kazanan tasarım, uzmanlardan oluşan jüri tarafından finale kalan üç öğrencinin hazırladığı kıyafetler arasından seçilecek. Yarışma süresince öğrencilere gerek modacılar gerekse şirket yetkilileri tarafından brifing verilecek. Özel uçuşlara da katılacak öğrenciler, böylece hostesleri bir kez daha yakından gözlemleme fırsatı yakalayacak. Genç modacılar, bir aylık sürede kurumu en iyi şekilde temsil edeceğine inandıkları özel bir tasarım hazırlayacak. Bu zorlu yarış nisanın son haftasındaki finale kadar devam edecek. Yarışmayı kazanan öğrenci, yurtdışı tatilinin de sahibi olacak.
Turboprop uçak kullanıyor
Borajet, bir taraftan Türkiye’de daha önce uçulmamış noktaları birbirine bağlarken, bir taraftan da filosundaki pervaneli uçaklarla dikkat çekiyor. ATR72-500 tipi 68-70 yolcu kapasiteli uçaklarıyla sefer düzenleyen şirket, Adana’dan Beyrut, Diyarbakır, Elazığ, Bursa, KKTC gibi merkezlere bölgesel uçuş düzenliyor. Şirket, İstanbul’dan Edremit, Mykonos, Bodrum, Tokat ve Uşak gibi alternatif noktaların yanı sıra Ankara’dan Edremit, Bursa ve Siirt gibi noktaları da birbirine bağlıyor.
Hostesleri modacılar giydiriyor
THY’nin 2005’te anlaştığı modacı Cemil İpekçi ile başlayan havacılık sektöründeki ‘ünlü modacı’ akımı, daha sonra modacı Arzu Kaprol’ün Çelebi Hava Servisi, modacı Serdar Candar’ın da Pegasus Havayolları çalışanları için tasarladığı yeni kıyafetlerle gündeme gelmişti. Hosteslerin daha şık görünmesi için ünlü modacıların kapısını çalan havayollarına son olarak Atlasjet Havayolları katılmıştı. Modacı Dilek Hanif tarafından tasarlanan Atlasjet’in yeni üniformaları, manken Tuğçe Kazaz ile görücüye çıktı. Dilek Hanif, şimdilerde THY’deki pilot ve hosteslerinin giyeceği yeni üniformalar için çalışıyor. Basına tasarım aşamasındaki örnekleri yansıyan ve büyük eleştirilere neden olan yeni üniformaların, nisanda kamuoyuna tanıtılması ve yaz sezonundaki uçuşlarda kullanılması bekleniyor.
Kıyafetler ileri teknoloji ürünü
Havayolu şirketleri, özellikle hostes kıyafetlerinin çok şık olmasını istiyor. Çünkü yolcuyla devamlı iletişim halinde bulunan ve uçuş boyunca göz önünde yer alan hosteslerin kurumsal kimlik adına çok iyi bir imaja sahip olması düşünülüyor. Bu durum aslında prestij açısından da büyük önem taşıyor. Ancak her şeye rağmen kıyafetlerin, en önemli görevi hayat kurtarmak olan hosteslerin hareketlerini kısıtlayıcı şekilde tasarlanmaması gerekiyor. Bu yüzden modacılar, üniformalarda şıklığı ön planda tutarken, giysilerin konforlu ve fonksiyonel olmasına da önem gösteriyor. Hazırlanan kabin memuru kıyafetleri özellikle yanmaya dayanıklı, terletmeyen ve leke tutmayan ileri teknoloji kumaşlardan seçiliyor. (Mustafa Gün/Zaman)
Facebook Yorum