26 Temmuz 2009, Pazar 16:35:29

Bilet fiyatları aşağı çekildi

Kriz nedeniyle insanların harcamalarını kıstığını gören havayolu şirketleri uçak biletlerinde fiyatlarını aşağıya çekti...
  • Yurt içi bılet ederlerinde belki ucuzluk olmuştur. Tarifeli yurt dışı uçuşlarında, THY'nın bilet ederleri tam tersine artmıştır geçen yıla göre.

Geçen yıl yurtiçinde 43.6 milyon kişiyi uçuran Türk havayolu şirketleri bu yıl aynı rakamı daha az  gelire razı olarak elde etme peşinde. Yüksek sezon olmasına rağmen son dakika bilet fiyatlarının bile geçen yılki seviyelerin altında olduğu ifade edilirken, tüketiciyi çekmek için kış aylarında daha sert bir rekabetin yaşanacağı ifade ediliyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, pazarın daraldığını ifade ederek, “Sektör genelinde fiyatlar dolar bazında ortalama yüzde 30 geriledi. Kademeli fiyat uygulandığı için son dakika bilet alan tüketici bunu algılamayabilir. Ancak uygulanan kademeli fiyat ortalamasına bakıldığında bilet fiyatlarımızı aşağıya çekmek zorunda kaldık. Bu durum sadece bizim değil, sektörün geneli için söz konusu” dedi.

DAHA AZ SEFER DAHA ÇOK YOLCU FORMÜLÜ

Fiyatları biraz daha düşürünce otobüs firmaları ile yapılan rekabetin daha da büyüdüğünü söyleyen Ersoy, bu sırada düşüşe karşı aldıkları önlemleri şöyle
sıraladı: “Uçak tiplerini büyütüyoruz. Daha az seferle, daha çok yolcu taşıma çabasındayız. Yine tüketici memnuniyetini artırma peşindeyiz. Örneğin Bodrum Havalimanı’ndan merkeze ücretsiz araçlar koyduk. Kuşadası, Söke gibi yerlerde de ücretsiz ulaşım sağlıyoruz. Koltuk doluluğumuzun yıl ortalamasını yüzde 85’lerde tutma hedefimiz var. Gelirimiz düşecek belki ama, geçen yılki yolcu sayısını yine yakalayacağız.”

Kriz nedeniyle müşteri kaptırmak istemeyen havayolu şirketleri bu sezon bilet fiyatlarını ortalama yüzde 30 aşağıya çekti. Şirketler bu indirim ile geçen yıl yurtiçinde uçan toplam 43.6 milyon yolcuyu yakalama peşinde Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin (DHMİ) haziran sonu verileri turizmdeki gerilemenin yolcu sayısına da nasıl yansıdığını ortaya koydu. Dış hat yolcu sayısı bir önceki yılın haziran ayına göre yüzde 3 düşerek 16.4 milyonda kaldı. Bu arada bilet fiyatlarındaki düşüşün de etkisi ile iç hatlarda yolcu sayısı yüzde 10’luk bir artışla 16.8 milyona ulaştı. Toplam yolcu sayısı ise 35 milyon kişiyi aştı. Ancak geçmiş yıllarda iç hat yolcu sayısındaki artışların yüzde 20-25’leri bulduğu düşünülürse burada da bir daralma olduğu göze çarpıyor. Şirketler de büyüme değil mevcudu koruma peşinde.

Dış hatlarda kayıp % 3

Şirket olarak kademeli fiyat aralığını çok fazla açmamaya çalıştıklarını anlatan Murat Ersoy, “Diğer özel havayolu şirketleri uçakta ikramı paralı yaparken, biz para almadığımız gibi çeşitliliği artırdık. Yine koltuk aralarını açtık. Yaptığımız araştırmalar gösterdi ki Ankara’nın doğusuna giden yolcu önce fiyata bakıyor, 5 lira için bile tercihini değiştirebiliyor. Ankara’nın batısına giden yolcu ise konfora ve kaliteye bakıyor” dedi.

Habertürk

Bilet fiyatları aşağı çekildi

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Yurt içi bılet ederlerinde belki ucuzluk olmuştur. Tarifeli yurt dışı uçuşlarında, THY'nın bilet ederleri tam tersine artmıştır geçen yıla göre.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000