13 Ocak 2013, Pazar 08:18:03

DREAMLINER'A NE OLUYOR?

ABD'li Boeing'in uzun yıllar sonra ürettiği en yeni model olan B787 Dreamliner uçağında elektrik kaynaklı yangın olayları sıklaşmaya başladı.
  • Bu haberde biraz kafa karisikligi var. Freighter kazalari yuk olarak tasidiklari li-ion pillerinin (ya da akulerinin) contak yapip ates almasindan kaynaklandigi dusunuluyor. 787'de olan ucagin kendi akulerinin ates almasi.
  • 777 candır ... a330 u a da uçak diye sözünü edenler var burada...tek koridorlu kısa-orta menzile gelirsek a320 teknolojisi ile konforu ile üstün ama olağanüstü durumlarda fly-by wire sıkıntılı olabiliyor, sizi kısıtlıyor,737 de lövye ile daha sert müdahele yaıplabiliyor...gövde dayanımı olarak boeing çok daha üstün airbus korozyona daha müsait...a380 in kanatlarında sorun var zaman ile kendini daha da belli edecektir... 787 nin daha çok yol alması lazım oldukça yeni bir model ve böyle sorunlar da oluyor ne yazık ki...hiç boeing e kızmayın neden 40 senedir aynı 737 üzerine geliştiriyor diye yeni tasarıma geçmek büyük riziko...bu gün sipariş verecek olsam 5 sene sonrası için daki 777 tercih ederim 787d yerine...
  • Bugün, uzun mesafe uçan en uygun 2 motorlu uçak A330-300.dür 5 sene sonra da A350 olacak bu sınıfta.
  • bu sene Boeing e ciddi anlamda nazar değdi ve hiç iyi olmayan bir sessizlik hakim bu gidişatın sonu inşallah iyi olur umarım iyiye giden bir sessizlik olur yoksa gidişat kötü Boeing bu kadar kan kaybetmemeli
  • Ben Boeing 787 lilerde elektrik arızası ve ön kokpit giriş kapısı altında olan iniş takımının yere çarpma anında (THY Amsterdam kazası ölümleri) pilotları öldürebileceğini anlatmıştım herkes yorumuma katılmamış beni eleştirmişti. Dünyanın en güvenli uçağı Airbus A320 ve A340, A380 dir.

Geçtiğimiz günlerde Tokyo-Boston seferini yapan B787 uçağında elektrik kaynaklı küçük bir yangının çıkması tüm dikkatleri Boeing'e çevirdi. Zira 2010'da da test uçuşu esnasında aynı model uçakta bu tip bir yangın çıkmış ve uçak New Orleans'a acil iniş yapmıştı.

Bilindiği üzere B787 modellerinin ana gövdesi diğer uçakların aksine çok daha fazla karbon-fiber kompozit malzemeden üretiliyor ve çok daha karmaşık bir elektrik kablolama donanımına sahip. Boeing ve özellikle B787 kullanıcısı olan havayolları New Orleans acil inişini takiben güç panellerini yenileyerek tedbir almak zorunda kalmışlardı.

Japon Havayolları'nın sözcüsü Carol Anderson dumanın kaynağının dış güç ünitesi için kullanılan batarya olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. ABD Ulusal Ulaştırma Emniyet Başkanlığı (NTSB) şimdilik bu hususla ilgili resmi bir soruşturma başlatmasa da birkaç uzmanını konuyu araştırmak üzere görevlendirmiş. NTSB, ülkedeki en üst düzey emniyet teşkilatı olup kaza kırım incelmelerini yapar ve direkt ABD Başkanı'na bağlı olarak çalışır. Zira 2010'da UPS'e ait B747-F uçak kazası ile 2011'de yaşanan Asiana Havayolları'nın B747-F kazalarına da bataryalardan kaynaklanan yangınların sebep olduğu düşünülüyor. B787 gibi elektrik kablolaması çok karmaşık olan bir modelde elektrik kaynaklı yangınların sıklaşması ABD'li üreticiye prestij ve sipariş kaybı yaşatacaktır.

(Tolga Turgut / Akşam)

DREAMLINER'A NE OLUYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

haber ~ 11 yıl önce
Bu haberde biraz kafa karisikligi var. Freighter kazalari yuk olarak tasidiklari li-ion pillerinin (ya da akulerinin) contak yapip ates almasindan kaynaklandigi dusunuluyor. 787'de olan ucagin kendi akulerinin ates almasi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
enes ~ 11 yıl önce
777 candır ... a330 u a da uçak diye sözünü edenler var burada...tek koridorlu kısa-orta menzile gelirsek a320 teknolojisi ile konforu ile üstün ama olağanüstü durumlarda fly-by wire sıkıntılı olabiliyor, sizi kısıtlıyor,737 de lövye ile daha sert müdahele yaıplabiliyor...gövde dayanımı olarak boeing çok daha üstün airbus korozyona daha müsait...a380 in kanatlarında sorun var zaman ile kendini daha da belli edecektir... 787 nin daha çok yol alması lazım oldukça yeni bir model ve böyle sorunlar da oluyor ne yazık ki...hiç boeing e kızmayın neden 40 senedir aynı 737 üzerine geliştiriyor diye yeni tasarıma geçmek büyük riziko...bu gün sipariş verecek olsam 5 sene sonrası için daki 777 tercih ederim 787d yerine...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
enes 777 ~ 11 yıl önce
enes kardesim B777 de fly-by wire ile ucuyor bilginize
Airbus A330 ~ 11 yıl önce
Bugün, uzun mesafe uçan en uygun 2 motorlu uçak A330-300.dür 5 sene sonra da A350 olacak bu sınıfta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Jeh ~ 7 ay önce
Hıhı
System ~ 11 yıl önce
bu sene Boeing e ciddi anlamda nazar değdi ve hiç iyi olmayan bir sessizlik hakim bu gidişatın sonu inşallah iyi olur umarım iyiye giden bir sessizlik olur yoksa gidişat kötü Boeing bu kadar kan kaybetmemeli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nazar ne? ~ 11 yıl önce
Nazar nedir?Ucaklar nazarlanir mi? Yaziktir hala fen bilgisini kabul etmiyorsunuz. Tarih 2013.
THY Uzman ~ 11 yıl önce
Ben Boeing 787 lilerde elektrik arızası ve ön kokpit giriş kapısı altında olan iniş takımının yere çarpma anında (THY Amsterdam kazası ölümleri) pilotları öldürebileceğini anlatmıştım herkes yorumuma katılmamış beni eleştirmişti. Dünyanın en güvenli uçağı Airbus A320 ve A340, A380 dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cevap ~ 11 yıl önce
ne çabuk unuttunuz A380 lerde de tasarım hatası olduğunu motor ve gövdede oluşan kısa zamanlı çatlakları Airbus ın yaptığı açıklamayla firmaların elindeki A380 lerin yere indirildiğini sanıyor musunuz ki hiçbir uçak kusursuz olsun kişisel görüşünüze saygı duyarak gerçekleri yansıtmadığını bilginize sunuyorum

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000