05 Aralık 2013, Perşembe 14:11:25

GÜNEYDOĞU'YU KADINLAR UÇURACAK!

AnadoluJet, Türkiye’nin 2023 vizyonuna katkı sağlamak amacıyla İstanbul Sabiha Gökçen-Şırnak hattının açılışını özel bir etkinlikle taçlandırdı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın desteği ile AnadoluJet, Türkiye’nin farklı illerinden gelen farklı mesleklere sahip iş kadınlarını, Şırnaklı kadınlara misafir etti. 4 Aralık 2013 tarihinde Şırnak’ta biraraya gelen “Türkiye’nin Kadınları” Güneydoğu’yu ve Türkiye’yi kalkındırmak için el ele verdi.

AnadoluJet, Nuh efsanesinin geçtiği Cudi dağı, Kasrik Boğazı, Mem u Zin gibi tarihi ve turistik yerleri ile binlerce yıllık kültürlerin kesiştiği Hz. Nuh’un şehri Şırnak’tan İstanbul uçuşlarının başlangıcını özel bir etkinlik ile taçlandırdı. Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen iş kadınları ve girişimci kadınlar, Şırnaklı kadınlara misafir oldu; Şırnak’ı, Türkiye’yi kalkındırmanın ve bölge kadınını istihdama katmanın yollarını birlikte aradılar.

4 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen Şırnak-İstanbul hattı açılışı ve “Türkiye’nin Kadınları” Şırnak buluşmasına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, TOBB, KAGİDER, IWEF, ICF Türkiye gibi önemli kuruluşlardan temsilciler ile Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar ve Şırnak Valisi Hasan İpek’in eşi Gülten İpek katıldı. Etkinlikte bölgedeki kadın istihdamını artırarak; 2023 vizyonuna kadınları dahil etmenin, Türkiye’yi ve bölgeyi kalkındırmanın yolları arandı. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı – Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı arasında yapılan ilk uçuşla başlayan etkinlik; “Türkiye’nin Kadınları”nın Şırnak Valisi Hasan İpek’in makamında ziyaret ve Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası’nda yapılan toplantı ile devam etti.

Türkiye’nin Kadınları etkinliğinde makamında ziyaret edilen Şırnak Valisi Hasan İpek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın uyguladığı projeler ile eğitimi yarıda kesilmiş, herhangi bir sebeple eğitim alamamış kadınların ve çocukların meslek edinmelerini sağladıklarını söyledi. Aile Destek Merkezi, ÇATOM gibi kuruluşların da kadınlar için çeşitli yardım, kurs, eğitim gibi organizasyonlar düzenlediklerini ekledi.

Şırnak Valisi Hasan İpek’in makamında ziyaretinden sonra Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası’nda devam eden etkinlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in mesajı okunduktan sonra konuşmalara geçildi.

Bölgedeki kadın istihdamının ve girişimciliğin canlandırılması ile yatırımın teşvik edilmesi konularının ele alındığı “Türkiye’nin Kadınları” Şırnak buluşmasının açılış konuşmasını gerçekleştiren AnadoluJet Başkanı İbrahim Doğan, AnadoluJet olarak Türkiye’nin 2023 vizyonunda kadınların çok önemli bir misyona sahip olduğunu,  ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması için kadın girişimciliğinin ve istihdamının mutlaka artırılması gerektiğini ifade etti. Gelişen Şırnak’ın diğer bölgeler ve yurtdışıyla ticaret ağının kurulması için havayolu ulaşımının önemine değinen Doğan, bölgenin ve ülkenin öncelikle ‘Kadın Eli’ ile kalkınması gerektiğinin bu sebeple de “Türkiye’nin Kadınları”na düşen rolün çok önemli olduğunu vurguladı.

“Türkiye’nin en büyük açığı cari açık değil, gönül açığı”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Muammer Güner, AnadoluJet’in İstanbul-Şırnak hattının açılması ile bölgede turizm adına çok şeyin değişeceğini belirterek, TÜRSAB’a önemli işler düşeceğini şimdiye kadar acentelerin Mardin’e kadar gelip, Şırnak’ı ihmal ettiğini ekledi. Türkiye’nin Kadınları etkinliğinde bu konuyu gündeme getireceğine söz veren Güner, TÜRSAB olarak Şırnak’ta turizmin geliştirilmesi adına üzerlerine düşen görevi yapacaklarını vurguladı.

Etkinlik kapsamında konuşma yapan Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, bölgenin büyük acılar yaşadığını fakat çözüm süreciyle birlikte olumlu gelişmelerin yaşandığını belirterek, “Türkiye'nin en büyük açığı cari açık değil, gönül açığıdır” diye ekledi.

Şırnak Milletvekili M. Emin Dindar; AnadoluJet görevini yaptı

Ankara - Şırnak hattının açılmasından sonra İstanbul - Şırnak hattının da açılmasını talep ettiklerini belirten AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, AnadoluJet’in üzerine düşen görevi böyle anlamlı bir organizasyonla gerçekleştirerek, uzakları Şırnak’a yakın ettiğini ifade etti.

“1 milyon kadın girişimciyi bulursak Türkiye’yi uçururuz”

Türkiye’nin öncü kadın girişimcilerinden TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Dinçbal Kal, Türkiye’de 1 milyon 181 bin erkek girişimci sayısına karşılık 97 bin kadın girişimci olduğunu; kadın istihdamında ise Türkiye'de yüzde 31 olan bu oranın OECD ülkelerinde yüzde 60'larda seyrettiğini belirterek, büyük ekonomik atılım için bu rakamların değişmesi gerektiğinin altını çizdi. Milli gelirin 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkması gerektiğini de ekleyen Kal, Güney Kore örneğini verdi. Güney Kore’nin 10 bin dolar olan kişi başı gelirini 19 yılda 25 bin dolara çıkardığını belirten Kal, bu gelişmeyi Türkiye’nin de örnek alması gerektiğini söyledi. Kal, “2023'te kadın istihdam oranı yüzde 50, kadın girişimci sayımız 1 milyon olursa, işte o zaman uçarız” dedi.

10. Kalkınma Planı hedefleri: 2018’de yüzde 36, 2023’te yüzde 41

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü’nden Yeliz Filiz Öztürk, kadın gücü olmadan ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını, eğitim arttıkça kadın istihdamının da arttığını vurgulayarak, eğitime önceliğin verilmesini gerekli gördüklerini söyledi. 10. Kalkınma Planı’nda kadının iş gücüne katılım oranının 2018’de yüzde 36, 2023’te ise yüzde 41’i bulmasının hedeflendiğini açıkladı.

BRN Yatakları Yönetim Kurulu Başkanı Berna İlter, Doğru ürünü doğru yerde pazarlamanın önemine dikkat çekerek girişimcilere önemli bilgiler verdi. İlter, “Önemli olan bu bölgeye batının inanması, yöneticiler bizi bu barışın sürekli olacağına inandırırsa, bölge ciddi yatırımlarla gelişecektir” dedi.
Mardinli kadın girişimci Cercis Murat Konağı kurucusu Ebru Baybara Demir, Doğu’nun insanının yine kendisi için bir şans olduğunu, herkesin en iyi bildiği işi yaparsa başarıya ulaşacağını paylaştı. Bölgeden beyin göçünün engellenmesi gerektiğini de ekleyen Demir, başarı hikayesini “Türkiye’nin Kadınları” ile paylaşarak girişim için ipuçları verdi.

Bilgi Teknolojileri ve Komünikasyon Stratejisti Canan Güven Okan ülkemizin teknoloji atağında olduğuna dikkat çekerek, “Artık ne Şırnak uzak ne Hakkari. Bugün hızla gelişen iletişim teknolojileri sayesinde Avustralya’dan, Güney Amerika’dan kişilerle bile rahatlıkla iletişim kurabiliyoruz” dedi.

Şırnak TOBB Kadın Girişimciler Başkanı Gülsüm Yaldız’ın da “Türkiye’nin Kadınları”na teşekkürlerini sunduğu etkinliğin sonunda, konuşmacılara Vali Hasan İpek’in eşi Gülten İpek ve AnadoluJet Başkanı İbrahim Doğan tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.

Ülke çapında kadın istihdamını ve girişimciliğinin yine kadınların eli ile gerçekleşeceğini benimseyen AnadoluJet, “Türkiye’nin Kadınları” Şırnak buluşmasıyla Anadolu’nun farklı kentlerindeki kadınları bir araya getirerek, ekonomiye ve sosyal hayata daha fazla katkı verilmesini, 2023 vizyonu doğrultusunda kadınların daha etkin bir rol almasını hedefliyor.

Tarih boyunca yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapan Şırnak’ı; ekonomik ve sosyal açıdan 2023 Türkiye’sine taşımak ve bölgenin tüm Türkiye’yle mevcut kültürel ve ekonomik bağını güçlendirme hedefiyle uçuş ağına ekleyen AnadoluJet, 4 Aralık 2013’tan itibaren Pazartesi, Çarşamba, Cuma, Pazar günleri olmak üzere haftanın 4 günü İstanbul – Şırnak arasında karşılıklı olarak seferlerini başlattı. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı arasında düzenlenecek seferler, İstanbul’dan 08:55, Şırnak’tan 11:25 hareketle gerçekleşecek.







GÜNEYDOĞU'YU KADINLAR UÇURACAK!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000