19 Ocak 2010, Salı 16:55:29

Ve JAL konkordato ilan etti

Asya'nın en büyük havayolu şirketi olan Japonya Havayolları (JAL) iflasa sürüklenmemek için konkordato ilan etti...

Bu şekilde şirketin alacaklıları yeniden yapılanma süreci tamamlanana dek borçların ödenmesini talep edemeyecek. Karar, yeniden yapılandırma planlarının görüşüldüğü yönetim kurulu toplantısı sonrasında açıklandı. JAL'ın geçen hafta yüzde 90'dan fazla düşen hisseleri dün de yüzde 29 değer kaybetti.

Şirketin toplam piyasa değeri 150 milyon dolar, yani yeni bir Boeing 747 jetin fiyatına denk durumda. JAL bu haliyle Japonya'nın en büyük "kurumsal batığı" olarak niteleniyor. Tokyo borsası da şirket hisselerinin 20 Şubat'ta işlemden alınacağını duyurdu.

Bölgesinin en önemli oyuncusu olan şirketin borçları 25 milyar doların üzerinde. Japon hükümetinin girişimiyle oluşturulan bir destek konsorsiyumu, şirkete 300 milyar yen (3,3 milyar dolar) mali kaynak sağlamayı öngörüyor.

Ayrıca kredi olanakları sunulacak ve bazı alacaklılar borçlarından feragat edecek.

İşten çıkarmalar

Ancak şirket yeniden yapılandırılırken istihdamın da azaltılması planlanıyor. Bu kapsamda 49 bin kişilik personelin üçte birinin işine son verilebileceği konuşuluyor. Ayrıca havayolu filosundaki eski ve çok yakıt tüketen uçaklarını tasfiye edecek ve sefer güzergahlarını azaltacak.

Bu arada JAL'ın mevcut ve eski çalışanları, şirketin emeklilik fonu ödemelerinde kesintiye gitme planlarını kabul etti. Fonda 3,6 milyar dolarlık açık bulunduğu belirtiliyor. Bu kesintilerin, şirketin hükümet desteği alabilmesi için kritik önem taşıdığı biliniyordu.

BBC Asya uzmanı Roland Buerk Japon hükümetinin bir süredir Japon Havayolları'nın ayakta kalması için mücadele ettiğine ve yüklü borçlarını kimin ödeyeceği konusunda anlaşmazlık yaşandığına dikkat çekiyor.

Küresel rekabet

1951'de kurulan Japon havayolları, içinde bulunduğu koşullara rağmen hala piyasanın en önemli şirketlerinden. JAL aynı zamanda American Airlines ve British Airways'in parçası olduğu OneWorld Alliance adlı havayolu işbirliği grubunun üyesi. Ancak Delta havayolları ve AirFrance JAL'in bu ittifak yerine, kendilerinin parçası olduğu Skyteam'e katılmasını istiyor. Bu şekilde havayolları yolcularına birbirlerinin seferleri üzerinden daha fazla güzergah, ya da bağlantı olanağı sunabiliyor.

Havayolu taşımacılığının darboğazdan geçtiği ve yolcu sayılarının düştüğü bu ortamda, daha çok uçuş noktası, yolcu çekmek için önemli bir koz. Bu nedenle her iki ittifak da JAL'e kendilerine katılması karşılığında mali destek vadetti. Hatta kendisi de yakınlarda benzer şekilde iflasın eşiğine gelip konkordato ilan eden Delta havayolları, JAL'e bir destek mesajı yayınladı.

1987'de özelleştirilen Japon havayolları son yıllarda yurtdışındaki tatil merkezleri ve otellere yaptığı riskli yatırımlardan büyük darbe aldı. Yüklü emeklilik giderlerinin yanında, kâr etmemesine rağmen siyasi olarak "korumak zorunda olduğu" iç sefer güzergahlarını işletmek, zararının katlanmasına yol açtı.

Japon rakibi All Nippon'ın ve küresel ekonomik krizin yolcu sayısına etkisi de bir diğer etken oldu.

BBC

Ve JAL konkordato ilan etti

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000