18 Ocak 2010, Pazartesi 16:40:32

JAL koruma altına giriyor!

Japonya havayolu şirketi Japan Airlines'ın (JAL) yarın iflas koruma başvurusunda bulunması bekleniyor...

Japon medyasında çıkan haberlere göre, Asya'nın en büyük havayolu şirketi JAL, yeniden yapılanma planının ardından iflas koruma başvurusunda bulunacak.

Geçen yıl kasım ayı itibarıyla 16,5 milyar dolar borcu bulunan JAL'ın iflas başvurusunda bulunması, ülke tarihindeki en büyük iflaslardan biri olarak kayıtlara geçecek.

Ekonomi gazetesi Nikkei, hükümetin, JAL'ın yeniden yapılanmasına ve devam eden operasyonlarına destek garantisi önereceğini yazdı.

JAL'ın geçen hafta yüzde 90'dan fazla düşen hisseleri bugün de yüzde 29 değer kaybetti. Bugün şirketin piyasa değeri 150 milyon dolara gerilemiş durumda. Bu da şirketin değerinin, yeni bir Boeign 787 jetin fiyatından daha az olduğu anlamına geliyor.

JAL, 1951 yılında kuruldu ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Japon ekonomisine paralel hızla büyüdü ve 1987 yılında özelleştirildi. Ancak, daha sonra izlediği yanlış politikalar şirketin sonunu hazırladı.

Japonya'da varlık ve borsa balonunun 1980 yılında patlaması, yurtdışındaki tatil yerleri ve otellere yapılan riskli yatırımlar, ülke içinde kar getirmeyen hatlara yönelmesi şirketi büyük zarara uğrattı.

Son zamanlarda küresel ekonomik kriz, domuz gribi salgını korkusu, Japon rakibi havayolu şirketi All Nippon Airways'ın rekabeti ve bir dizi güvenlik eksikliği de JAL'ın imajını zedeledi.

Kyodo haber ajansına göre, yeniden yapılanma planıyla JAL'ın çalışma gücünün üçte birini oluşturan 15 bin 600 kişinin işten çıkarılması, içeride ve dışarıda sefer sayısının azaltılması amaçlanıyor.

Dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD'li Delta Air Lines ve rakibi American Airlines, Asya'daki uçuş ağını genişletmek amacıyla JAL'ı satın almak için rekabet ediyor.

Delta Air Lines ve ortağı SkyTeam, 500 milyon doları nakit olmak üzere JAL'a 1 milyar dolar önerirken, American Airlines ve ortakları ise JAL'a 1,4 milyar dolar nakit vermeye hazır olduklarını belirtiyor.

CNN Türk

JAL koruma altına giriyor!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000