31 Mayıs 2009, Pazar 08:33:24

Şirketler 'Açık Gökyüzü'ne kanat açıyor!

Air France-KLM ve Delta Havayolları, Avrupa ve Amerika’nın önde gelen havayolları Washington ve Avrupa Komisyonunun müzakerelerinin ışığında transatlantik işbirliğini kuvvetlendirmek için varılan Açık Gökyüzü antlaşması ışığında Air France-KLM-Delta ortak girişimde bulundu.

Fransa-Hollanda ve Amerikan Havayolları transatlantik rotalarını- dünyanın önde gelen uzun taşıma mesafesi pazarını- birleştirmeye karar verdiler. Bunun yanı sıra diğer varış yerlerine devam edecek ve maliyet ve gelirlerini paylaşmaya devam edecek.

Gökyüzü mücadelesi

20 Mayıs’ta Paris’te imzalanan antlaşmada büyüklüğü ve doğası gereği tarihi bir karaktere sahip. Air France ve KLM’in ABD ile birlikte yıllar önce başlayan işbirliğinde yeni bir adım. KLM Northwest ile ortak girişime başladı, öte yandan Air France ve Delta da 2007’de benzer bir antlaşma imzaladı. Delta ve Northwest’in Ocak 2009’da birleşmesiyle, mantıksal evrim tek transatlantik ortak girişimin doğmasına yol açtı. Geliştirilmiş bir ağın kurulumuyla hergün 200 günlük uçuş Kuzey Atlantik’i 50,000 kişiyi temsil ederek geçiyor. Yeni ortak girişimin yıllık cirosu ise 12 milyar dolar. Beklenen sinerji Avrupa’da 150 milyon doların tasarrufu ve Amerika’da da ikinci yılda aynı şekilde olması bekleniyor. Yeni ticari öneriler, varış yerlerinin ve tarifelerin çeşitliliği ve servislerin uyumluluğu iş müşterilerinin ve seyahat acentelerinin ilgisini çekeceği düşünülüyor. Amaç tabiî ki diğer iki ittifaktan pazar payı almaktır. Bu ittifaklar ortak girişimlerin ilgisini çekebilir.

Alitalia beklemede

Ortak girişim diğerlerinin adını kaldırmadan birleşmedir. Ortak kuruluş olmadan ki son adım. Delta’nın CEO’su Richard Anderson “Eşit yatırım aktarmasına gerek yok” dedi. Rızaya dayalı idare, idari yönetimin yanı sıra yönetimin de ikna edilmesiyle yapılabilir. 1 Nisan 2009’dan beri 10 çalışma grubu antlaşmanın yürütülmesinden sorumlu. Ortak girişim konusunda Avrupa Komisyonu ve liderleri de haberdar edildi. Amerikan cephesinde, ortak girişimin tröste karşı dokunulmazlığında sorun olmadı.

Bir sonraki adım Alitalia’nın birleşmesi. Acaba bu Avrupa anti-tröst koşuluna göre mi? Air France-KLM grubunun patronu Pierre-Henri Gourgeon “Problem yok” dedi. “Alitalia eskisine göre yeni bir havayolu. Yeni Alitalia’ya anti-tröst dokunulmazlığının transferi mümkün değil. Bu bir formalitedir. Yapılır yapılmaz Alitalia da transatlantik girişimde yerini alacaktır”

AIR FRANCE KLM DELTA

2004 yılında kurulan Avrupa grubu Air France-KLM, kendi markası ve benliğini koruyan iki havayolu ve bir şirketten oluşuyor. 104,000’den fazla çalışanı, 75 milyon yolcusu, 248 varış yeri ve 603 uçağı bulunuyor. Bu nedenle yatırımlarıyla dünyanın bir numaralı havayoludur. Air France-KLM kuruluşundan bu yana ilk kaybını yaşadı. Delta Havayolları yolcu sayısı itibariyle dünyanın önde gelen şirketlerinden. Hava yolu taşımacılığı genel olarak ödenmiş yakıt maliyeti öte yandan 2008’in son çeyreği ve 2009’un ilk çeyreğinde petrol fiyatlarının düşmesi ve ekonomik durgunluktan etkilendi.

AB Haber

Şirketler 'Açık Gökyüzü'ne kanat açıyor!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000