09 Haziran 2009, Salı 12:53:57

PİLOTLAR HERŞEYİN FARKINDA MIYDI?

Air France'ın 2008'de pilotlarını hız gösteren cihazdaki 'anormallikler' konusunda uyardığı ortaya çıktı. Öte yandan arama çalışmalarında bulunan ceset sayısı 29'a ulaştı...
  • Bence Hız Monitörlerine sürat datası'nı sağlayan Pitot Tube'nin değiştirilmesi yada kuşkulanılan Hız monitörlerinin değiştirilmesi sağlıklı çözüm olmayacaktır.Hız monitörleri sistemde bir hata varsa zaten o hatayı gösterecektir.Eğer Yıldırım düşmesi sonucu uçakta Tam elektrik arızası oluştuysa,zaten pitot tube o yükseklikte ısıtılamadığından buzlanacaktır.Sürat monitörleri de buna bağlı olarak anormalleşecektir.Modern jet uçakları pitot Tube'leri 115 V 400 CPS voltaj ile çalışır ve aynı zamanda bir paratoner'dir..(Bazı eski savaş uçaklarının pitot tube ve inlet duck'ları buzlanmaya karşı motordan alınan sıcak hava ile çalıştırılırdı.).Şinasi Akay-Em.Uçuş Aletleri Tkn.
  • Sonuçta bu Pitot tüpünü Airbus kendisi imal etmiyor, hatta muhtemelen tasarimi bile ona ait degil. Avionikler'de oldugu gibi, tedarikçilerden aliyor. Yani ayni Pitot tüpünün Boeing'lerde de kullaniliyor olmasi ihtimal dahilinde. Ancak Fransiz basininda Airbus 'in bu pitot'lari 2 ayri tedarikçiden sagladigindan bahsedildi. THY'nin A 330 /340'larinda hangi tedarikçinin pitot tüpleri kullaniliyor ? Bu konuda basin açiklamasini THY'den acilen bekliyoruz. Büyük olmanin sarti bu...
  • ... "atın ölümü pitotdan olsun" gibi olmuş. 13:32:59 a katılıyorum. Otomasyon ve mikro devre(chip) kontrollü dizaynların sorunu bunların "kullanım/algı dostluğu" yada etkileşimi derecesi ki pilot-uçak-uçuş ilişkisinde bu çok daha komplike bir boyut kazanmakta. Scmhmacherin F1 deki başasısının temel sebebi tüm rakiplerine göre o arabanın mekanik, dinamik, aerodinamik ve otomasyon kısmına olan düşkünlüğü dolayısı ile bilgisi ve bu konudaki özel işbirliği ve katkısı kendisini kullanım anında en üstün bileşen haline getiriyordu. Bu özelliklere sahip tek pilotdu. Elinizin altındakilerin hepsinin ne durumda ne yaptığını yada yapamadığını bilmek (sizler "durum değerlendirmesi" diyorsunuz) bu açıdan çok önemli. pitot'un altern
  • altimetre hatası farkedilir ve manuel olarak uçuşun bitirilmesi söz konusudur..ancak pilot tüpünde durum biraz daha farklı...ancak yinede airbus kalitesini yaşamak bi ayrıcalıktır...
  • a 330 larda pitotlar ne alemde bari..
  • Böyle hassas konuyu bile Türk insanına "yakışır" şekilde fanatik taraftar gibi takım tutma seviyesine indirdiniz ya tebrik ederim! benden size biriki tezahürat önerisi "en büyük airbus başka büyük yok!!" yada şöyle olsun isterseniz "airbus airbus baksana şampiyonluk şampiyonluk al sana!!" Yakışır size, aynı yolda devam edin tebrikler.
  • Arkadaşım basiretin bağlandıktan sonra Airbus,Boing vs. pek farketmez. Seni özenle kendine gelmeni ve yazdıkları yeniden okumanı tavsiye ediyorum... İki şirkette uçaklarını emniyetli seyrüsefer yapabilsinler diye imal ediyor. Ne yazıkki tasarımlandırılan en mükemmel makineler bile tarihte bir çok bu çeşit vahim kazalara sebep olmuştur. En meşhurları tanrı bile batıramaz denilen Titanic ve Hindenburg kazasıdır. Ne yazıkki havacılığın kanunları kanla yazıldığı için kazaların olmaması yada ortadan kalkması mantıken pek mümkün olamayacaktır.
  • Sonunda Airbus çok sıkışacak.Bu Pitot tüpü ve hız göstergesi arızaları varya neler yaptırmaz ,neler yaptırır. O zavallı B-737 nin Altimetre arızasından çok daha belalıdır.
  • Ne oldu teknoloji hariikası dediğiniz otobüse? it's boing, i am going...

Rio-Paris seferini yaparken 228 kişiyle birlikte Atlas Okyanusu üzerinde düşen 447 sefer sayılı A330 tibi Airbus uçakta bulunan 29 kişinin cesedine ulaşılırken, kazanın "Geliyorum" dediği ortaya çıtı.

Fransız haber ajansı AFP'nin ele geçirdiği 6 Kasım 2008 tarihli bir bildiride Air France'ın pilotlarına hız monitörleriyle bağlantılı 'kayda değer sayıda vakaya' ilişkin uyarıda bulunduğu belirtildi.

Bildiride söz konusu vakaların, Pitot Tübü denilen ve A330 ve A340 tipi Airbus uçaklarında hızı ölçmeye yarayan aletteki 'anormalliklerle' ilgili olduğu belirtiliyor.

 İki sayfalık bildiride, bu anormallikler yanlış hız okumaları, pilot ve pilot yardımcısının kontrol panellerinde farklı hız okumaları ve otomatik pilotun devre dışı kalması olarak açıklanıyor.

Adlarının açıklanmasını istemeyen iki Air France pilotu da, söz konusu belgeyi doğruladı.

Pilotlardan biri, bildirinin, "Air France'ın Kasım 2008'den beri 447 sefer sayılı uçağın yaşadığı felakete yol açan sorunların farkında olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Belge, 1 Haziran'da Rio-Paris seferini yaparken taşıdığı 228 kişiyle birlikte Atlas Okyanusu üzerinde düşen 447 sefer sayılı A330 tibi Airbus uçağın düşmesine önceden önlem alınarak engel olunabileceğini gösteriyor.

Airbus şirketi ancak geçen haftaki kazadan sonra pilotları çelişkili hız verileri durumunda izlemeleri gereken yöntemleri gözden geçirmeleri uyarısında bulunmuştu.

Son dakikalarında 24 otomatik hata mesajı gönderen uçaktan, pilotlar aracılığıyla bir yardım çağrısınde bulunulmamıştı.

Öte yandan Air France şirketi de kazanın ardından, A330 ve A340 tipi Airbus jetlerinin hız kontrol sensörlerini değiştirme kararı aldı.

Şirket bünyesindeki çoğunluk sendikası SNPL'nin sözcüsü, AFP muhabirine, "Şirket yönetimi pilotlar sendikasına (Pitot) adı verilen sensörlerin (anemometre) değiştirileceği yolunda bilgi verdi" dedi.

Sözcü, sensörlerin "birkaç gün içinde" değiştirileceğini bildirdi.

Paris'e gitmek üzere Rio'dan havalanan Air France'a ait A330, 1 Haziranda Atlantik'e gömülmüştü. Sözcü, bu kazanın hız sensörlerinin arızalanmasından kaynaklandığını gösteren bir bulguya henüz ulaşılamadığını da söyledi.

Air France'taki azınlık sendikası Alter de, uçan teknik personelin hız sensörlerinden en az ikisi değiştirilmemişse A330 ve 340'lara binmemesini istedi.

PİLOTLAR HERŞEYİN FARKINDA MIYDI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bence Hız Monitörlerine sürat datası'nı sağlayan Pitot Tube'nin değiştirilmesi yada kuşkulanılan Hız monitörlerinin değiştirilmesi sağlıklı çözüm olmayacaktır.Hız monitörleri sistemde bir hata varsa zaten o hatayı gösterecektir.Eğer Yıldırım düşmesi sonucu uçakta Tam elektrik arızası oluştuysa,zaten pitot tube o yükseklikte ısıtılamadığından buzlanacaktır.Sürat monitörleri de buna bağlı olarak anormalleşecektir.Modern jet uçakları pitot Tube'leri 115 V 400 CPS voltaj ile çalışır ve aynı zamanda bir paratoner'dir..(Bazı eski savaş uçaklarının pitot tube ve inlet duck'ları buzlanmaya karşı motordan alınan sıcak hava ile çalıştırılırdı.).Şinasi Akay-Em.Uçuş Aletleri Tkn.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sonuçta bu Pitot tüpünü Airbus kendisi imal etmiyor, hatta muhtemelen tasarimi bile ona ait degil. Avionikler'de oldugu gibi, tedarikçilerden aliyor. Yani ayni Pitot tüpünün Boeing'lerde de kullaniliyor olmasi ihtimal dahilinde. Ancak Fransiz basininda Airbus 'in bu pitot'lari 2 ayri tedarikçiden sagladigindan bahsedildi. THY'nin A 330 /340'larinda hangi tedarikçinin pitot tüpleri kullaniliyor ? Bu konuda basin açiklamasini THY'den acilen bekliyoruz. Büyük olmanin sarti bu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
... "atın ölümü pitotdan olsun" gibi olmuş. 13:32:59 a katılıyorum. Otomasyon ve mikro devre(chip) kontrollü dizaynların sorunu bunların "kullanım/algı dostluğu" yada etkileşimi derecesi ki pilot-uçak-uçuş ilişkisinde bu çok daha komplike bir boyut kazanmakta. Scmhmacherin F1 deki başasısının temel sebebi tüm rakiplerine göre o arabanın mekanik, dinamik, aerodinamik ve otomasyon kısmına olan düşkünlüğü dolayısı ile bilgisi ve bu konudaki özel işbirliği ve katkısı kendisini kullanım anında en üstün bileşen haline getiriyordu. Bu özelliklere sahip tek pilotdu. Elinizin altındakilerin hepsinin ne durumda ne yaptığını yada yapamadığını bilmek (sizler "durum değerlendirmesi" diyorsunuz) bu açıdan çok önemli. pitot'un altern

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
altimetre hatası farkedilir ve manuel olarak uçuşun bitirilmesi söz konusudur..ancak pilot tüpünde durum biraz daha farklı...ancak yinede airbus kalitesini yaşamak bi ayrıcalıktır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
a 330 larda pitotlar ne alemde bari..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Böyle hassas konuyu bile Türk insanına "yakışır" şekilde fanatik taraftar gibi takım tutma seviyesine indirdiniz ya tebrik ederim! benden size biriki tezahürat önerisi "en büyük airbus başka büyük yok!!" yada şöyle olsun isterseniz "airbus airbus baksana şampiyonluk şampiyonluk al sana!!" Yakışır size, aynı yolda devam edin tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Arkadaşım basiretin bağlandıktan sonra Airbus,Boing vs. pek farketmez. Seni özenle kendine gelmeni ve yazdıkları yeniden okumanı tavsiye ediyorum... İki şirkette uçaklarını emniyetli seyrüsefer yapabilsinler diye imal ediyor. Ne yazıkki tasarımlandırılan en mükemmel makineler bile tarihte bir çok bu çeşit vahim kazalara sebep olmuştur. En meşhurları tanrı bile batıramaz denilen Titanic ve Hindenburg kazasıdır. Ne yazıkki havacılığın kanunları kanla yazıldığı için kazaların olmaması yada ortadan kalkması mantıken pek mümkün olamayacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sonunda Airbus çok sıkışacak.Bu Pitot tüpü ve hız göstergesi arızaları varya neler yaptırmaz ,neler yaptırır. O zavallı B-737 nin Altimetre arızasından çok daha belalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ne oldu teknoloji hariikası dediğiniz otobüse? it's boing, i am going...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000