20 Temmuz 2009, Pazartesi 08:12:36

Air France uçağıyla ilgili bir iddia daha

Müzisyen Ceren Necipoğlu dahil 228 kişinin öldüğü Air France kazasıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı; İngiliz basınına göre, Airbus’larda kullanılan “kapton” türü kablolar, uçağın düşüşüne yol açmış olabilir. Kablolar Boeing ve NASA tarafından “güvensiz” ilan edilmişti.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; Rio-Paris seferini yaparken 1 Haziran’da 228 yolcusuyla Atlantik Okyanusu’na çakılan Air France’a ait Airbus 330 tipi uçağın düşüş nedeniyle ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Uçağın hızını ölçen pitot tüplerinde arızadan, yıldırım düşmesinden ya da bir savaş uçağından gelen sinyallerin uçuş bilgisayarını bozmasından düşmüş olabileceği öne sürülmüştü. Uçağın kara kutusuna ulaşılamaması olay üzerindeki esrar perdesinin kalkmasını engellese de İngiliz gazetesi Mail On Sunday dünkü haberiyle farklı bir noktaya dikkat çekti.

Aşırı sıcağa dayanmıyor

Airbus 330’larla ilgili bir dosya hazırlayan gazete, uçuşlarda yaşadığı bir çok sorunun uçaklarda kullanılan “kapton” adı verilen bir kablo tipi nedeniyle olabileceğini yazdı. Üzeri polimer kaplamalı olan bu kablolar güvenlik açısından oldukça eleştiri alıyor. Kapton kablolar, aşırı sıcaklıkta veya bir nedenle zarar gördüğünde elektrik kaçaklarına veya kıvılcıma neden olabiliyor. Airbus uçaklarda bulunan uçağın yönetimini büyük ölçüde uçuş bilgisayarına bırakan “Fly by wire” sistemi nedeniyle Airbus’larda yaklaşık 160 kilometre uzunluğunda bu kablolardan bulunuyor. Airbus üzerindeki madde nedeniyle zor zarar gördüğü gerekçesiyle bu kabloların güvenli olduğunu savunuyor. Ancak rakip şirket Boeing, 2002 yılında “güvensiz” oldukları gerekçesiyle kapton kablolarını kullanmayacağını açıkladı. NASA da Kapton kabloların kullanıldığı uzay mekiklerinin 2010 yılından sonra emekliye ayrılacağını açıkladı. Bunun nedeni olarak da Kapton’ların bu süreder daha fazla dayanmayacak olması gösterildi. Uzmanlar NASA’nın böyle bir karar almasının arkasında “gizli tutulan bazı sorunlar yaşanmış olması” ihtimalinin bulnduğuna dikkat çekiyor.

Düşen uzay mekiğinde de aynı kablolar vardı

1999 yılındaki iniş sırasında parçalanarak düşen ve yedi astronotun ölümüne neden olan Columbia uzay mekiğinde de bu kablolardan kullanıldığı belirtildi. ABD Kongresi’ne bağlı güvenlik komisyonunun raporunda da “Kaptonlara izin veren 20 yıl önceki kanunlar tam uygulansa, bu kablolar kullanılmaz” ifadesi yer aldı. Kablolarla ilgili kuşkular nedeniyle NASA bu kabloları kullanmıyor.

160 KM. KULLANILIYOR

‘Kapton’ kablolarından A330’larda tam 160 kilometre kullanılıyor. Boeing 2002’de güvensiz olduğu gerekçesiyle uçaklarında bu kabloların kullanımını yasaklamıştı.

Air France uçağıyla ilgili bir iddia daha

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000