25 Mayıs 2011, Çarşamba 12:41:34

AIR FRANCE KAZASI PİLOTAJ HATASI MI?

Haziran 2009’da Paris-Rio seferini yaparken Atlas Okyanusu’na çakılan Air France uçağının pilotaj hatasının kurbanı olduğu ileri sürülüyor
  • Airbus 320 330 serisi full otomasyon oldugunundan pilotlar zamanla ucus hissi ve handling kabiliyetlerini kaybederler.Ani bir otopilot autothrottle devre disi kaldiginda ucagi stabil ucurmak bile pilotlara zor gelmektedir.Bukadar otomasyon pilotu sistem gozlemcisi yapmistir.Ucak iniste bile gaz kesecegi yeri pilota soyler
  • ne yani, air france pilot hatasi demesinde ne desin ? koskoca milyarlarca euro hasilati olan Airbus umu suclasin ? Tabiki pilot hatasi denilmesi gerekiyor, koskoca Airbus France daki lobisini kullanmazmi? Adamlar Boeing in eline kozmu versin. Acik ve net olan sudurki, Her ne kadar Pilotaj hatasi denilsede, bu kazada Airbus ucaginin kazadaki payi kücümsenemeyecek kadar büyüktür. Pilot hatasini telafi edersiniz, sonucta kisiseldir, ama bir kurumda güvensizlik dogdumu telafisi cok zor olur. Ve Airbus bu sorumlulug kabul etmeyecektir, Aynen THY nin Schiphol kazasinda Boeing in yaptigi gibi.
Wall Street Journal Gazetesi’ne konuşan uzmanlar, Türk arp sanatçısı Ceren Necipoğlu’nun da aralarında olduğu 228 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kazada pilotların Airbus A330 tipi otomatik sistemlerinin yanlış alarmıyla paniğe kapılıp normal havacılık prosedürleri dışında hareket ettiğini düşünüyor.

ADIM ADIM FACiA
Okyanusun 3900 metre derininde bulunan kara kutu üzerinde yapılan ilk incelemelerde uçağın otomatik hız kontrol sisteminin ve diğer dış 10 bin metre yükseklikte bir türbülanstan geçerken ani ve yoğun buzlanma nedeniyle yanlış alarm verdiğini gösteriyor.

Uzmanlara göre pilotlar, ani buzlanmanın uçağın hız göstergelerini bozduğu ve diğer dış sensörlerini güvenilmez hale getirdiğini bilmesi gerekiyordu.

Bu tür durumlarda pilotların hız göstergeleri normale dönünceye kadar uçağın motor gücünü koruması veya artırması, uçağın burun seviyesini ise koruması gerekiyordu. Pilotlar bunun yerine otomatik pilotu devreden çıkardıktan sonra uçağın hızını tehlikeli biçimde düşürdü.

Bu da uçağın hız sensörleri başta olmak üzere bir dizi ani arızalara yol açtı.

Kokpitteki cihazlar birbiri peşi sıra uyarı ışıklarını yakarken mürettebat hepsiyle başa çıkmadı.

Air France üstü kapalı kabul etti
Air France yetkilileri kazada pilotaj hatası konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Ancak ilk incelemelerde A-330 filosunu yere indirmeye gerektirecek bulguya ulaşılmadığını duyurdu. Bu bülten, kazada pilotaj hatasını kabul anlamına geliyor.

Acil durum eğitimi almamışlar
Fransa Hava Kazalarını Araştırma Bürosu, pilotların acil durumlar hakkında hiç eğitim almadığını ileri sürdü. Airbus 2003-2009 arasında buzlanmalarda göstergelerin yanıltıcı uyarı verdiği 32 olay bildirmişti.

(Hürriyet)


AIR FRANCE KAZASI PİLOTAJ HATASI MI?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Airbus 320 330 serisi full otomasyon oldugunundan pilotlar zamanla ucus hissi ve handling kabiliyetlerini kaybederler.Ani bir otopilot autothrottle devre disi kaldiginda ucagi stabil ucurmak bile pilotlara zor gelmektedir.Bukadar otomasyon pilotu sistem gozlemcisi yapmistir.Ucak iniste bile gaz kesecegi yeri pilota soyler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ne yani, air france pilot hatasi demesinde ne desin ? koskoca milyarlarca euro hasilati olan Airbus umu suclasin ? Tabiki pilot hatasi denilmesi gerekiyor, koskoca Airbus France daki lobisini kullanmazmi? Adamlar Boeing in eline kozmu versin. Acik ve net olan sudurki, Her ne kadar Pilotaj hatasi denilsede, bu kazada Airbus ucaginin kazadaki payi kücümsenemeyecek kadar büyüktür. Pilot hatasini telafi edersiniz, sonucta kisiseldir, ama bir kurumda güvensizlik dogdumu telafisi cok zor olur. Ve Airbus bu sorumlulug kabul etmeyecektir, Aynen THY nin Schiphol kazasinda Boeing in yaptigi gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000