10 Ağustos 2009, Pazartesi 10:53:25

Air France Habertürk'ü tekzip etti!

17 Temmuz 2009 tarihinde AirportHaber’de de yayınlanan ‘Air France’a tazminat davası' başlıklı Habertürk kaynaklı habere Air France’dan itiraz geldi…
  • helal olsun AF. Olayi ciddiye aldigini gosteriyor. Bizde kendisine free bilet koparamayan kose yazarlari hergun bayrak tasiyicisi firmamz hakkinda atip tutarken THY den ne zaman bu kadar duzgun ve bu kadar al sana kapak olsun tarzi bir cevap geldi??
  • Air France'dan değil ama cahil cüheladan kormak lazım.
  • vay çorumlu abim çıktınmı gene ortaya.A330 pilotu abim bi çorumlu şivesi yapsana be.abim benim bir tek sen güldürüyon beni bu hayatta

Air France söz konusu haberle ilgili olarak Habertürk’e bir tekzip yazısı gönderdi. Biz de o yazıyı aynen aktarıyoruz…

17 Temmuz 2009 tarihinde, sitenizde yayınlanan “Air France’a tazminat davası…” başlığı ile yayınlanan haberde, Air France Hava Yolları’nın İstanbul 12.Asliye Ticaret Mahkemesi önünde görülen ve ilk duruşması 12 Ekim 2009’da gerçekleştirilecek 2009/419 Esas sayılı dava ile ilgili firmamızın ticari itibarını zedeleyecek, yanıltıcı nitelikteki bazı ifadelere yer verilmiş olması sebebiyle, bu tekzip metninin yayınlanması gereği duyulmuştur.

Olay, Sayın Nergis Güner’in Havayolumuz ile gerçekleştirdiği 27 Eylül 2008 tarih ve 1025 sayılı Paris-New York uçuşunda uçağımızın, meydana gelen teknik bir arıza sebebiyle esas güzergâhından ayrılarak zorunlu, acil iniş yapması ile ilgilidir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, insan hayatını her şeyin üstünde tutan sivil havacılık kaideleri açısından, herhangi bir hava muhalefeti veya teknik bir arıza sebebiyle, uçuş güvenliğinin ve yolcuların can güvenliğinin tehlikede olabileceğine dair en ufak bir kanaat oluşması halinde, kaptanın uçağı müsait bir havaalanına indirmesi, uyulması gereken temel bir zorunluluktur. Nitekim anılan olayda, havayolumuz bu noktadaki sorumluluk ve hassasiyetini, gerek teknik problem ortaya çıktığı anda doğru kararları gecikmeden alarak, gerekse uçuş sırasında ve inişten sonra, söz konusu arızayı hiçbir can ve mal kaybı yaşanmadan bertaraf etmeyi sağlayacak tedbirleri alarak, kanıtlamıştır.

Bir diğer taraftan, tekzip edilen haberde yer verilen «Şirket [ise] “Ölmediniz” gerekçesiyle ödeme yapmamıştı» şeklindeki çarpıtılmış ifade, bu ifadenin kesinlikle havayollarımıza ait olmadığını kamuoyuna açıklamamız gerekliliğini doğurmuştur. Yaşanan talihsiz olaydan sonra Sayın Nergis Güner’in firmamıza yönelttiği maddi ve manevi tazminat talepleri, Anayasamızın 90’ıncı maddesi gereğince ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Hava Taşımalarına ilişkin Bazı Kuralların Birleştirilmesi Hakkındaki Varşova Sözleşmesi ve bu Sözleşme’yi değiştiren Protokoller çerçevesinde değerlendirmeye alınmıştır. Ancak söz konusu Konvansiyon, taşıyıcı tarafından yolcu ve/veya yolcu yakınlarına ödenecek tazminatı, yolcunun ölümü, yaralanması, gecikmesi ve bagaj ve yük kaybı/hasarı hallerine özgüleyerek, dayanağı her ne olursa olsun bir tazminat davasının ancak Konvansiyon’da öngörülen şartlara ve sınırlamalara bağlı olarak açılabileceğini buyurmuştur. Nergis Güner’e yöneltilen cevabi ihtarnamemiz de aynen yukarıdaki gibi, Konvansiyon’un ve Türk Ticaret Kanunumuzun olaya uygulanacak hükümlerini içermektedir. Bu itibarla Kurumumuzun, yayınlanan haberde kullanılan ifadeleri ve “insan hayatını önemsemediğimiz” şeklinde yorumlanabilecek beyanları kabul etmesi söz konusu olamaz. Zira Air France Fransız Havayolları, bugünkü tanınırlığını, müşterilerinin can ve mal güvenliğini, konfor ve memnuniyetini temel alarak geliştirdiği hizmet anlayışına borçludur.

Dikkatle vurgulamak gerekir ki, daha ilk duruşması bile gerçekleşmemiş bir davada, davalı taraf olarak mahkemeye cevap dilekçemizi bile sunmamışken, davacı tarafın beyanları ile kuvvetlendirilmiş bu spekülatif yazıda bize takınmadığımız bir tavır izafe edilmektedir. Gerek savunma haklarımız açısından, gerekse davaların kişiselliğinin hiçe sayılması ile başka olaylara yapılan mütemadi atıflar açısından Sayın Güner’in beyanlarını ve O’nun beyanlarını kaleme alan üslubu etik bulmak mümkün değildir.

Ayrıca, kaza ve arıza hallerinin her tür taşımacılıkta olağanüstü haller olduğu ve insanlarda korku, panik ve endişe duygularını ortaya çıkardığı herkesçe bilinse de, Sayın Nergis Güner’in kendi yaşadıklarını yoğun bir duygusallık ile, kısa bir süre önce meydana gelen fevkalade vahim bir kaza üzerinden anlatması biz Air France ailesi, ve bu hazin olayla yakınlığı bulunan herkes tarafından üzüntüyle karşılanmıştır. Manevi duyguları rencide edebilecek bu tarzın tarafımızca son derece namünasip bulunduğunu belirtmek isteriz.

Bu açıklamanın, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14’üncü maddesine ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’un 9’uncu maddesine istinaden, yazının tarafınıza ulaştığı tarihten itibaren iki gün içinde, internet sitenizde, aynı sayfada, aynı noktada, aynı sütün ve puntolarla ve bir hafta süreyle yayınlanmasını, yasal haklarımız saklı kalmak suretiyle rica ederiz.

Saygılarımızla,

AIR FRANCE

Air France Habertürk'ü tekzip etti!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
helal olsun AF. Olayi ciddiye aldigini gosteriyor. Bizde kendisine free bilet koparamayan kose yazarlari hergun bayrak tasiyicisi firmamz hakkinda atip tutarken THY den ne zaman bu kadar duzgun ve bu kadar al sana kapak olsun tarzi bir cevap geldi??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Air France'dan değil ama cahil cüheladan kormak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
vay çorumlu abim çıktınmı gene ortaya.A330 pilotu abim bi çorumlu şivesi yapsana be.abim benim bir tek sen güldürüyon beni bu hayatta

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000