20 Mart 2008, Perşembe 10:12:06

Tehlikenin adı: Leylek Sürüsü

Baharın müjdecisi olarak bilinen leylekler, göç etmeye başladı. Sürüler halinde İstanbul üzerinden geçen leylekler İstanbul Atatürk Havalimanı'na iniş-kalkış yapan uçaklar için büyük tehlike oluşturuyor.

Kuzey Afrika'dan gelip denizin en dar olduğu Boğaziçi ve Çanakkale Boğazı üzerinden Avrupa'daki üreme alanlarına giden leylekler, yüzlerce metrelik bir zincir oluşturdu.

Atatürk Havalimanı ve çevresini saat 15.30 ile 16.00 arasında, göç eden leylek sürüleri kapladı. Leyleklerin geçiş yaptığı sırada uçuş yapan pilotların neredeyse tamamına SMS'le daha dikkatli olmalarının bildirildiği belirtildi.

Hava Trafik Kontrolörleri, leyleklerin uçuş istikametini dikkate alarak hava trafiğini yönlendirdi. Yetkililer, geçiş sırasında uçuşlarda aksama yaşanmadığını ifade etti. Leyleklerin göçünü çevredeki vatandaşlar da ilgi ile takip etti.

Afrika'dan gelen leylekler, kuzeye doğru hareket ederken Akdeniz'i aktif uçuşla geçemeyecekleri için, batıda Cebelitarık Boğazı, doğuda ise kara üzerindeki en kısa rotadan olan doğu Mısır, İsrail, Lübnan'dan Rift Vadisi uzantısını izleyerek Türkiye'ye ulaşıyor.

Hatay üzerinden Doğu Karadeniz'in kuzeyi hariç Türkiye'nin tamamına dağılan leyleklerin bir bölümü kuzeybatı yönünde göçe devam ederek, denizin en dar olduğu Boğaziçi ve Çanakkale Boğazı üzerinden Avrupa'daki üreme alanlarına gidiyor.

Leylekler, eylül ayı başından itibaren yine aynı güzergahı izleyerek Afrika'ya dönüyor.

Tehlikenin adı: Leylek Sürüsü

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000