14 Şubat 2009, Cumartesi 12:23:00

Orhan Birdal'a soru yağmuru

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, havacılık haberleri yapan gazetecilerle bir araya geldi. Florya’daki DHMİ Sosyal Tesislerinde düzenlenen yemeğe çok Birdal’ın yanı sıra Atatürk Havalimanı DHMİ Başmüdürü Celal Özuğur da katıldı.
  • elazığlı arkadaşlar bazı şeyleri yanlış yorumluyorsunuz.bir kere yatırımlar gelecekteki potansiyeller düşünülerek yapılır.batman 1990 yılında merkez nüfus olarak 147 bin idi 2007 yılında merkez nüfusu312 binin üzerine çıktı resmi olarak gayri resmi bunun 400 bin olduğu tahmin ediliyor.17 senede ikibuçuk kat arttı.demek oluyorki 15 sene sonra batmanın merkez nüfusu enaz 600 bini bulacak . buna bağlı olarak yolcu trafiğide artacak.zaten mevcut havaalanı terminali barakadan oluşuyor terminal diyemeyiz.uçak bir uçta yolcuları indiriyor sonra otobüsle 1 kilometre sonra terminale varıyor .elazığ ise 1990 yılında nüfusu 200 bin civarındaydı şimdi ise 318 bin bize göre nüfus artış hızıda ortada.en azından uçağınız terminale yanaşabiliyor.
  • Sayın Elazığ sevdalısı beğenmediğiniz sivas'ın 1997 genel nufusu 707645 kişi kars'ın nufusu 321041 kişi ve gelelim Elazığ'a 52543 kişi siz Sivas'ı ne zannediyorsunuz... haritayı açında kapladığı yer bakın...
  • Batman, Kars ve Sivas gibi şehirlere hem iç hem de dış terminal yapılırken Elazığ gibi Türkiyenin 3. havaalanının yapıldığı güzide bir şehrimize neden hala terminal bşnası yapmıyorsunuz sayın Orhan Birdal? Yoksa Elazığ siyasetin kurbanı olduğu için mi bu yatırım hala yapılmadı? Sayın Başbakan Elazığa yeni terminal binası yapılması ile ilgili talimat vermişti geçen Kasım ayında. Anlaşılacağı üzere bu talimat da rafa kaldırılmış görünüyor. Çünkü ilgili terminal inşaatı ile ilgili 2009 yılı yatırım programında herhangi bir planı yok. Elazığın böyle milletvekilleri varken tabii ki terminal binası yapılmaz. Havaalanı inşaat pisti de 2 yıl geçmesine rağmen hala bitirilemedi. Orhan Bey bu gecikmeyle ilgili ne düşünüyor acaba? Ödül verir mi?
  • 1.Orhan Bey hem devlet kitinin genel müdürü olup hemde özel bir şirkette yönetici olmak nası bir duygu?2.Türkiyedeki binlerce ilçe arasından çayelinden bir havalimanına otobüs seferi koydurtmak nasıl bir karar?Hamdi beyin son teklifine ''varım'' dediniz hep beraber dimi?Helal olsun size bu yollar.Kıskananlar çatlasın...

Yemek bir süre sonra basın toplantısına dönünce Orhan Birdal, gazetecilerin soru yağmuruna tutuldu.

Türk sivil havacılığındaki gelişmeler ve projeleri hakkında bilgi veren Birdal’ın konuşmalarından kısa bölümler ise şöyle:

SMART PROJESİ

Bu bir dünya projesi... SMART projesi, Türkiye’deki hava trafik kaynaklarının sistematik modernizasyonu anlaşılır bir dille. Ankara’daki ACC’de cihazlar monte ediliyor. Ankara’nın dışında İstanbul, Dalaman, İzmir, Bodrum, Antalya ve KKTC’de bu sistemin birer ayağı olacak. Sahip olduğumuz sistemler pek çok Avrupa ülkesinde bulunmayan, gelişmiş ülkelerde ise henüz projelendirilen sistemlerdir. Biz bunları ara modernizasyonda gerçekleştirdik ve kullanmaya başladık. Hava sahamız daha güvenli ve emniyetli olacak. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla uçağa binebilecek. Bu altyapıya kavuşacağız.

AHL GENİŞLETME

Askeri makamlarla görüşmeler devam ediyor. Ancak yeni terminal binası yapılması ve o tarafa (askeri bölgeye) doğru genişleme sözkonusu değil. Böyle bir proje yok. Atatürk Havalimanı iç hatlar terminali büyüyecek, dış hatlara üç köprü daha eklenecek.

4. PİST

Bu konu netlik kazanmadı. Mevcut pistin güneyinde uluslar arası standartlara göre iki pisti kullanmaya imkan tanıyacak yeni bir pist yapmayı düşünüyorduk. Askeriye ile görüşmemiz sürüyor. Ancak kesinleşen bir durum yok. Sahil yolunu deplase ettik. Pisti 250 metre uzatacağız.

KONMA KONAKLAMA ÜCRETLERİ

Konma-konaklama ücretlerinde yüzde 10 ile 80 arasında indirim yaptık. Örneğin Atatürk Havalimanı’nda yüzde 10 indirim yaptık. Bu indirim maliyet açısından belki de bütün havaalanlarındaki indirime denk gelir. Biz hep eleştiriliyoruz. ‘ Devlet zam yapıyor’ diye. 2009 tarifemizde 2008’e göre yaklaşık değerler dikkate alındığında 30 milyon YTL aşağı çektik. Yani bunu sektöre takviye ettik. Bodrum, Antalya, İstanbul’da da aynı şey söz konusu. Havayolu şirketleri bizim hakkımızı teslim etsin. Bir lira zam yapıyorsak 3 lira indirim yapıyoruz. Zammı görüyorsunuz, indirimi de görün. Yiğidi öldürün ama hakkını yemeyin. Burada yiğit biz oluyoruz.

DHMİ

İŞGALİYE ÜCRETLERİNE ZAM

Biz havayolu ve yer hizmetleri şirketlerine apronda örneğin 100 metrekare yer tahsis ediyoruz. Ancak onlar bize sormadan izin almadan 50 metrekare daha genişliyorlar. Biz de caydırıcı olsun diye komik olan işgaliye ücretlerine yüksek zam yapıyoruz. O zaman apronda isteyen istediği yere aracını çeksin, işgal etsin. Biz tahsis yapmayalım. İşte bunu önlemek için böyle önlem aldık.

HAVAALANI MI HAVALİMANI MI?

Bunun bir kıstası yok. Bu tamamen DHMİ teşkilat yapılanmasıyla ilgili. Daha geniş bir yapılanması varsa Başmüdürlük, Başmüdür yardımcılığı, şube müdürlüğünden oluşan hiyerarşik yapılanmaya gidiyoruz. Daha küçük yerlerde ise havaalanı müdürleri oluyor. Buraları da havaalanı olarak nitelendiriyoruz. Ama havalimanı olarak nitelendirdiğimiz yerlerin dış hat uçuşlarına açık olmasına dikkat ediyoruz.

KISA PİSTİN YENİLENMESİ

Sürtünme katsayısını artırıcı yüzey malzemeleri kullanmak için Atatürk Havalimanı’ndaki 06-24 pisti için araştırma yaptık. O pisti 250 metre uzaksak dahi 2550 metre uzunluğunda olacak. Orada yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak için arayış içindeyiz. Pistin enine kesilmesi, sık aralıklarla derz açılması, kalın bir malzemeyle kaplanması bu yöntemlerden bazıları. Araştırmalarımız sürüyor. Son teknolojiyi kullanarak o pisti daha verimli hale getireceğiz.

TÜRKİYE’DEKİ HAVA TRAFİĞİ

2008 yılında bir milyon 9 bin 641 uçak hava sahamızı kullandı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında fazla.

268 bin 327 uçak overflight ( üst uçuş) yaptı.

Günde 3 bin 332 uçak Türk havaalanlarını kullandı.

74 milyon 386 bin 893 yolcu havaalanlarını kullandı. Bu rakam bir önceki yıldan yüzde 6 oranında daha fazla.

Günde 204 bin yolcu Türk havaalanlarını kullandı. Burada da bir önceki yıla göre yüzde 6 artış sağlandı.

Devlet Hava Meydanları’nın 2008 yılında tahmini kar beklentisi ise 867 milyon TL.

2009 BEKLENTİSİ

2008 yılındaki krizden diğer ülkelere göre çok az etkilendik. 2009 yılında her şeye rağmen yüzde 3-4 oranında yolcu ve uçak trafiğinde artış bekliyoruz.

Önümüzdeki dönemde Kayseri’ye yeni içhatlar terminali, Batman’a iç ve dış hatlar terminali, Kars’a iç ve dış hatlar terminali yapacağız. Sivas iç ve dış hatlar terminallerinin ihalesini yaptık ve inşaatına da başlandı.

DHMİ

Orhan Birdal'a soru yağmuru

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
elazığlı arkadaşlar bazı şeyleri yanlış yorumluyorsunuz.bir kere yatırımlar gelecekteki potansiyeller düşünülerek yapılır.batman 1990 yılında merkez nüfus olarak 147 bin idi 2007 yılında merkez nüfusu312 binin üzerine çıktı resmi olarak gayri resmi bunun 400 bin olduğu tahmin ediliyor.17 senede ikibuçuk kat arttı.demek oluyorki 15 sene sonra batmanın merkez nüfusu enaz 600 bini bulacak . buna bağlı olarak yolcu trafiğide artacak.zaten mevcut havaalanı terminali barakadan oluşuyor terminal diyemeyiz.uçak bir uçta yolcuları indiriyor sonra otobüsle 1 kilometre sonra terminale varıyor .elazığ ise 1990 yılında nüfusu 200 bin civarındaydı şimdi ise 318 bin bize göre nüfus artış hızıda ortada.en azından uçağınız terminale yanaşabiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın Elazığ sevdalısı beğenmediğiniz sivas'ın 1997 genel nufusu 707645 kişi kars'ın nufusu 321041 kişi ve gelelim Elazığ'a 52543 kişi siz Sivas'ı ne zannediyorsunuz... haritayı açında kapladığı yer bakın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Batman, Kars ve Sivas gibi şehirlere hem iç hem de dış terminal yapılırken Elazığ gibi Türkiyenin 3. havaalanının yapıldığı güzide bir şehrimize neden hala terminal bşnası yapmıyorsunuz sayın Orhan Birdal? Yoksa Elazığ siyasetin kurbanı olduğu için mi bu yatırım hala yapılmadı? Sayın Başbakan Elazığa yeni terminal binası yapılması ile ilgili talimat vermişti geçen Kasım ayında. Anlaşılacağı üzere bu talimat da rafa kaldırılmış görünüyor. Çünkü ilgili terminal inşaatı ile ilgili 2009 yılı yatırım programında herhangi bir planı yok. Elazığın böyle milletvekilleri varken tabii ki terminal binası yapılmaz. Havaalanı inşaat pisti de 2 yıl geçmesine rağmen hala bitirilemedi. Orhan Bey bu gecikmeyle ilgili ne düşünüyor acaba? Ödül verir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1.Orhan Bey hem devlet kitinin genel müdürü olup hemde özel bir şirkette yönetici olmak nası bir duygu?2.Türkiyedeki binlerce ilçe arasından çayelinden bir havalimanına otobüs seferi koydurtmak nasıl bir karar?Hamdi beyin son teklifine ''varım'' dediniz hep beraber dimi?Helal olsun size bu yollar.Kıskananlar çatlasın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000