04 Ağustos 2013, Pazar 10:19:45

İNİŞ TAKIMLARINDA SEYAHAT!

Yurtdışına gitmek isteyip de pasaport ve vizesi bulunmayanlar, çareyi uçakların kargo ve iniş takımlarının bulunduğu bölüme gizlenerek kaçmakta arıyor. Ancak bu seyahatler çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor. Kız arkadaşının yanına gitmek uçağın iniş takımlarına gizlenen Hikmet Kömür’ün kaçış macerası gibi.
  • Yahu şu kadarcık basit bir mevzu için bile gereksiz bilgi tartışmaları,ego çarpışmaları oluyor. Bu bizim Türk havacısı nasıl bir kitledir ben anlamış değilim. Tanımadığın,ne olduğunu bile bilmediğin bir insanla lüzumsuz bilgi çatışması,gereksiz laf sokmalar. Dünyanın en kalitesiz toplumlarından biriyiz aslında. ISA deviation şuymuş, deniz sıcaklığı buymuş.. İşiniz yok mu kardeşim sizin??
  • Gozunle gormen cok ilginc. Enteresan yani
  • aga onu bunu bilmem de büyük cesaret.. o iniş takımı yuvasında olduğunu düşün. aşağı bakıyorsun, motorların sağır edici gürültüsü, altından pist 250 - 300km hız ile kayıp gidiyor ve korkunç bir gürültüyle uçak yavaş yavaş havalanıyor. Çok kısa bir süre sonra bulunduğun daracık alanda ciiyuvvt diye önce bir aktivatörün, sonra da gar gar gar hidroliğin sesini duyuyorsun ve kocaman tekerlekler sana doğru geliyor, en son lastiklerin kokusunu duyuyorsun vee.....
  • ISA şartlarından bahsediyorsun sanırım. gerçek atmosferde -70 de görülebilir. normal bişey bu.
  • Pegasus'un ucus işletmeden sorumlu genel mdr yardımcısı kaptan pilot Nadir beyle görüşmüştüm... Ama siz daha iyi bilirsiniz hava sıcaklığının ne kadar olacağını.. Ayrıca kıs uçuşlarındaki hava sıcaklığından bahsediyoruz...
  • Lufthansa Frankfurt-Osaka uçuşunda Sibirya üzerinde -67'yi gözümle gördüm.
  • uçağın uçuş yapabileceği maksimum irtifadaki maksimum sıcaklık -56.C dir.Uydurma admin..!
  • antonov veya 380 de olabilir belki bilemiyorum.Hatta kapanırken sayım bile alınır:)) eee hadi gülün ama birazzz:))
  • Bu insanlar iniş takımında seyahat edip hayatta kalacaklarını nasıl düşünebiliyorlar, bir türlü içinden çıkamıyorum bu konunun

İstatistiklere göre, en güvenli ulaşım aracı uçaklar. BBC'nin, Güvenli Ulaşım Araştırması da bu tezi kuvvetlendiriyor. Araştırmaya göre, 2011'de ticari uçuşlardaki toplam 2,84 milyar yolcunun sadece 373'ü, kazada hayatını kaybetti. Yani uçakla seyahatlerde ölme riski 7,6 milyonda bir olarak gösteriliyor. Ancak istatistiklerin bize vereceği cesarete rağmen emniyetli bir uçuş için uymamız gereken kuralları unutmamak gerekiyor. Aksi takdirde, uçuşumuz hem kendimiz hem de diğer yolcular açısından son derece tehlikeli hale dönüşebilir.

Son teknoloji ile donatılan uçaklar, yolculara emniyetli ve konforlu bir seyahat imkânı sunuyor. Ancak bu konfor ve emniyet, kaçak yolcular için söz konusu değil. Çeşitli nedenlerle yurtdışına gitmek isteyip de pasaport ve vizesi bulunmayanlar, çareyi yasa dışı yollarla uçakların kargo ve iniş takımlarının bulunduğu bölüme gizlenerek kaçmakta arıyor. Tüm güvenlik önlemlerini atlatarak uçağa gizlenen kişilerin seyahatleri ise ne yazık ki çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor. Tıpkı, kız arkadaşının yanına gitmek amacıyla geçen ay İngiliz havayolu şirketi British Airways uçağının iniş takımlarına gizlenen Hikmet Kömür'ün (32) kaçış macerası gibi.

Grafiker Hikmet Kömür, internetten tanıştığı kız arkadaşı evli ve 2 çocuk annesi Portekiz asıllı İngiliz Lusi M.'nin yanına gidebilmek amacıyla bir süre önce vize müracaatında bulundu. Vize alamayan Kömür, daha sonra uçakla kaçış için plan hazırladı. İşbirlikçilerinin yardımıyla da İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Londra uçuşuna hazırlanan British Airways uçağının iniş takımlarına gizlenmeyi başardı. Ancak kız arkadaşının yanına gitme hayali kuran Kömür'ün seyahati, saklandığı uçağın iniş takımlarında hayatını kaybetmesi ile sonuçlandı.

Hayatta kalan pek olmuyor

Dünya genelinde yaşanan benzer hadiselerin hemen hepsinde iniş takımlarına gizlenen kaçak yolcular, oksijen azlığı, -70 dereceyi bulan soğuk veya kalkış sonrası katlanan tekerleklerin ezmesi sonucu hayatını kaybediyor. Kabindeki gibi basınçlandırma sistemi olmayan iniş takımlarının bulunduğu bölgede, özellikle dondurucu soğuğa dayanmak mümkün değil. Nispeten daha az soğuk kargo bölümünde seyahat eden kaçak yolcular ise iniş takımlarına gizlenenlerden daha şanslı olabiliyor. Kargoda saklanan kaçak yolcular, daha sonra ciddi sağlık sorunları yaşasa da, hayatta kalmayı başarabiliyor. Ancak çok sıkı denetlenen kargo bölümüne gizlenmek zor olduğundan, kaçak yolcular iniş takımlarına saklanmayı tercih ediyor. Daha önce de söylediğimiz gibi bu tercih ne yazık ki, ölümle sonuçlanıyor.

Üç Türk yolcu daha öldü

Hikmet Kömür gibi, daha önce uçağın iniş takımlarının bulunduğu bölüme saklanarak kaçmaya çalışan üç Türk vatandaşı da hayatını kaybetti. 25 Ocak 2000'de yaşanan ilk olayda, Amerikan Northwest Havayolları'nın DC10 tipi uçağının iniş takımı yuvasına gizlenerek Amsterdam'dan New Jersey'e gitmeye çalışan Rıza Karadağ (38), Newark Havalimanı'ndaki kontroller sırasında ölü bulundu. 27 Ocak 2003'te yaşanan diğer olayda, Paris'ten Şanghay'a kaçak yolla gitmek isteyen Onur Özüyaman ile Ramazan Karaçoban da, Air France uçağının iniş takımında donarak hayatını kaybetti.

Kaçak yolcular yakayı ele veriyor

Yurtdışına sahte pasaportla kaçmaya çalışanlar ise havalimanındaki uçuş öncesi uygulanan denetimlerde yakayı ele veriyor. Kaçak pasaport taşıyan kişiler, check-in (bilet-bagaj işlemi) sırasında kontuardaki görevliler tarafından tespit edilemezse, daha çok pasaport polisinden geçişleri sırasında yakalanıyor. Polisin fark etmediği kaçak pasaportlu kişiler, bazen de, uçağa binişte son kontrolün yapıldığı boarding sırasında yakalanıyor. Ele geçen kişiler, polis tarafından gözaltına alınarak haklarında yasal işlem yapılıyor. Hiçbir görevlinin fark etmediği sahte pasaportlu kaçak yolcular, gittikleri ülkeye girişlerinde yakalandıklarında ise geldikleri uçakla ülkelerine geri gönderiliyor. (Mustafa Gün/Zaman)

İNİŞ TAKIMLARINDA SEYAHAT!

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Kalitesiz olmak ~ 11 yıl önce
Yahu şu kadarcık basit bir mevzu için bile gereksiz bilgi tartışmaları,ego çarpışmaları oluyor. Bu bizim Türk havacısı nasıl bir kitledir ben anlamış değilim. Tanımadığın,ne olduğunu bile bilmediğin bir insanla lüzumsuz bilgi çatışması,gereksiz laf sokmalar. Dünyanın en kalitesiz toplumlarından biriyiz aslında. ISA deviation şuymuş, deniz sıcaklığı buymuş.. İşiniz yok mu kardeşim sizin??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FRANKFURT-OSAKA ~ 11 yıl önce
Gozunle gormen cok ilginc. Enteresan yani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
süper cesaret ??? ~ 11 yıl önce
aga onu bunu bilmem de büyük cesaret.. o iniş takımı yuvasında olduğunu düşün. aşağı bakıyorsun, motorların sağır edici gürültüsü, altından pist 250 - 300km hız ile kayıp gidiyor ve korkunç bir gürültüyle uçak yavaş yavaş havalanıyor. Çok kısa bir süre sonra bulunduğun daracık alanda ciiyuvvt diye önce bir aktivatörün, sonra da gar gar gar hidroliğin sesini duyuyorsun ve kocaman tekerlekler sana doğru geliyor, en son lastiklerin kokusunu duyuyorsun vee.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flyer'a ~ 11 yıl önce
ISA şartlarından bahsediyorsun sanırım. gerçek atmosferde -70 de görülebilir. normal bişey bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Pegasus'un ucus işletmeden sorumlu genel mdr yardımcısı kaptan pilot Nadir beyle görüşmüştüm... Ama siz daha iyi bilirsiniz hava sıcaklığının ne kadar olacağını.. Ayrıca kıs uçuşlarındaki hava sıcaklığından bahsediyoruz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESB ~ 11 yıl önce
Lufthansa Frankfurt-Osaka uçuşunda Sibirya üzerinde -67'yi gözümle gördüm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flyer ~ 11 yıl önce
uçağın uçuş yapabileceği maksimum irtifadaki maksimum sıcaklık -56.C dir.Uydurma admin..!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ISA DEVIATION? ~ 11 yıl önce
Evet zaten dünyanın her yerinde deniz seviyesinde sıcaklık 15C'dir hiç değişmez...
:)) ~ 11 yıl önce
antonov veya 380 de olabilir belki bilemiyorum.Hatta kapanırken sayım bile alınır:)) eee hadi gülün ama birazzz:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enteresan ~ 11 yıl önce
Bu insanlar iniş takımında seyahat edip hayatta kalacaklarını nasıl düşünebiliyorlar, bir türlü içinden çıkamıyorum bu konunun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000