05 Temmuz 2008, Cumartesi 08:00:03

Havalimanındaki valiz taramasına tepkiler artıyor!

Atatürk Havalimanı terminali girişlerinde iz ve koklama dedektörüyle valizleri kontrol edilen yolcular, bir bulguya rastlanmamasına rağmen isimlerinin kaydedilmesine tepki gösteriyor.
  • TAMAM ARADIN KONTROL ETTİN.X RAYDEN GECMEYE KALKIYOSUN YOK EFENDİM NEYMİŞ CEKETİNİ CIKAR.CEKETİMDE BİRSEY OLMADIGINA EMİNİM(METAL vb.)YOK EFENDİM CIKARTMAK ZORUNDAYMISIM.DEMEKKİ SEN X RAY CİHAZLARINA GUVENMİYORSUN.KALİTELİ CİHAZLAR DEGİL.BU ARADA VALİZ TARANIYORSA BİRSEY YA BULURSUN YA BULMAZSIN.BULURSAN KAYDET TAMAM ANLADIK AMA BULUNMADIYSA HANGİ AKLA HİZMET İSİMLERİ ARSİVLİYORSUN.BENCE ATATÜRK HAVALİMANI GÜVENLİK BAKIMINDAN SON DERECE ABARTILI.BU ABARTININ ARDINDA YATAN NEDİR ACABA?
  • ARKADAŞLAR BENCE ARANSIN KENDİ GÜVENLİĞİMİZ İÇİN BEN ERZURUMDA İŞ YAPAN İNSANIM AYDA 10 KEZ UÇUYORUM AMA BİRDE ERZURUMDAKİ GÜVENLİK ZAFINI GÖRÜN POLİSLER TANIDIKLARINI HEP ARANMADAN ALIYORLAR DEFALARCA GÖRDÜM VE İKAZDA ETTİM AMA TERSLENDİM BEN ARANIYORSAM EŞYALARIM ARANIYORSA BU BENİM ZORUMA GİTMEZ AMA BİRDE ARANMADAN HİÇBİR ŞEKİLDE GEÇİŞ YAPILIYORSA BU DA İNSANIN ZORUNA GİTMEZMİ ÇİFTE VATANDAŞLIKMI YAPILIYOR VE ARINMIŞ SALON NE DEMEKTİR İNSANLAR VE ORDA ÇALIŞAN HERKES ARINIP İÇERİ GİRER AMA MALESEF ARINMIŞ SALONDA HAVALİMANINDA GÖREVLİ OLMAYAN POLİSLER YAKA KARTLARI OLMADIĞI İÇİN GÖREVLİ OLMAYAN DİYORUM SİLAHLARIYLA ARINMIŞTA ARKADAŞINI EŞİNİ VE ÇOCUĞUNU YOLLUYOR DAHA NİYE BU SALONA ARINMIŞ DİYORSUNUZ
  • herkes kurallara uyacak..bunda keyfi birşey yok.Avrupadaki çoğu havaalanında buna benzer uygulamalar var ve köpekler aralarda dolaşıyor korksanız bile gelip köpek sizi kontrol ediyor..

Atatürk Havalimanı iç ve dış hatlar terminali yolcu girişlerinde bir süredir valizler üzerinde iz ve koku taraması yapılıyor. Ancak bir bulguya rastlanmasa da yolcuların isimlerinin kayda alınması tepki görüyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, iz ve koku dedektörü valizlerin özellikle sap, fermuar ve açma kapama kısımlarına uygulanıyor.

Zerreciklerden numune

Risk düzeyi yüksek uçuşlar öncesinde uygulamaya konulan sistem şöyle çalışıyor: Gelen yolcuların bir kısmının bagajlarının belirli bölümlerine bir görevli memur tarafından tutulan cihazın uç kısmında yer alan sentetik parça, bagaj üzerindeki zerreciklerden numune topluyor. Tarayıcı kısım ise numuneleri analiz ediyor. Analiz sonucunda patlayıcı, parlayıcı ve uyuşturucu madde yoğunluğu yüksek oranda çıkarsa yolcunun valizi açılarak detaylı aramadan geçiriliyor.
İz ve koku dedektörüyle kontrol edilen yolcuların isimleri de güvenlik tarafından kaydediliyor. Bu durum yolculardan tepki görüyor.

‘İsimleri arşivlemiyoruz’

Yetkililer aramaların belirli saatlerde bazı yolcuların bagajlarına yapıldığını söylediler. Görevliler sistemi uyguladıkları bagaj sahiplerinin isimlerini, uygulamanın yapıldığını belirtmek için not aldıklarını, ancak bazı kişilerin isimlerinin alınmasından tedirgin olduğunu, bu durumu anlatmakta zorluk çektiklerini belirttiler.
Bagaj sahiplerinin isimlerinin önlem olarak alındığını belirten yetkililer, “Olası bir durumda bizim gerekli uygulamayı yaptığımızı tespit için kayıt tutuluyor. Bizden çıktıktan sonra yurtdışındaki bir yerde herhangi bir madde tespit edilirse, bizim için delil mahiyetindedir bu kayıtlar. Arşiv olarak tutulmuyor” dediler.

Güvenlik

Dedektörün uç kısmında yer alan sentetik parça, bagajdaki zerreciklerden numune topluyor. Tarayıcı kısım ise numuneleri analiz ediyor. Analiz sonucu şüpheli çıkarsa yolcunun valizi açılarak detaylı aramadan geçiriliyor.

Güvenlik

İz ve koku dedektörü, sonuçları kısa sürede bir ekranda ortaya koyuyor. Kontrol edilen yolcuların isimleri ise güvenlik görevlileri tarafından kaydediliyor.

Dinçer ŞEREF
MİLLİYET

Havalimanındaki valiz taramasına tepkiler artıyor!

Yorumlar

atm ~ 16 yıl önce
TAMAM ARADIN KONTROL ETTİN.X RAYDEN GECMEYE KALKIYOSUN YOK EFENDİM NEYMİŞ CEKETİNİ CIKAR.CEKETİMDE BİRSEY OLMADIGINA EMİNİM(METAL vb.)YOK EFENDİM CIKARTMAK ZORUNDAYMISIM.DEMEKKİ SEN X RAY CİHAZLARINA GUVENMİYORSUN.KALİTELİ CİHAZLAR DEGİL.BU ARADA VALİZ TARANIYORSA BİRSEY YA BULURSUN YA BULMAZSIN.BULURSAN KAYDET TAMAM ANLADIK AMA BULUNMADIYSA HANGİ AKLA HİZMET İSİMLERİ ARSİVLİYORSUN.BENCE ATATÜRK HAVALİMANI GÜVENLİK BAKIMINDAN SON DERECE ABARTILI.BU ABARTININ ARDINDA YATAN NEDİR ACABA?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mağdur ~ 16 yıl önce
ARKADAŞLAR BENCE ARANSIN KENDİ GÜVENLİĞİMİZ İÇİN BEN ERZURUMDA İŞ YAPAN İNSANIM AYDA 10 KEZ UÇUYORUM AMA BİRDE ERZURUMDAKİ GÜVENLİK ZAFINI GÖRÜN POLİSLER TANIDIKLARINI HEP ARANMADAN ALIYORLAR DEFALARCA GÖRDÜM VE İKAZDA ETTİM AMA TERSLENDİM BEN ARANIYORSAM EŞYALARIM ARANIYORSA BU BENİM ZORUMA GİTMEZ AMA BİRDE ARANMADAN HİÇBİR ŞEKİLDE GEÇİŞ YAPILIYORSA BU DA İNSANIN ZORUNA GİTMEZMİ ÇİFTE VATANDAŞLIKMI YAPILIYOR VE ARINMIŞ SALON NE DEMEKTİR İNSANLAR VE ORDA ÇALIŞAN HERKES ARINIP İÇERİ GİRER AMA MALESEF ARINMIŞ SALONDA HAVALİMANINDA GÖREVLİ OLMAYAN POLİSLER YAKA KARTLARI OLMADIĞI İÇİN GÖREVLİ OLMAYAN DİYORUM SİLAHLARIYLA ARINMIŞTA ARKADAŞINI EŞİNİ VE ÇOCUĞUNU YOLLUYOR DAHA NİYE BU SALONA ARINMIŞ DİYORSUNUZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flydeck ~ 16 yıl önce
herkes kurallara uyacak..bunda keyfi birşey yok.Avrupadaki çoğu havaalanında buna benzer uygulamalar var ve köpekler aralarda dolaşıyor korksanız bile gelip köpek sizi kontrol ediyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000