09 Nisan 2010, Cuma 09:34:52

HAVADA ACİL İNİŞ KRİZİ

İzmir-Lyon seferini yapan Onur Havayolları'na ait Airbus 321 tipi uçak, kalkıştan hemen sonra hidrolik arızası yaşadı. Atatürk Havalimanı'na teknik iniş yapmak isteyen uçaktan emergency deklare etmesi istenince, kısa süreli kriz yaşandı.
  • bu arada bilip bilmeden maddi hesaplar yapıp dhmi yi paragözlükle suçlayan çok bilmiş arkadaşlar.uçak izmirden kalkmış vexol'de atinaya devredilmiş bir süre uçtuktan sonra goldo'dan tekrar sahamıza giriş yapmıştır.pilot önce istanbula teknik iniş talep etmiş ilgili notam bağlamında bu rededilince izmire diverte karar vermiş ancak bunu hem mesafe hemde tekniğin merkezinin istanbulda olması dolayısıyla mantıklı bulmamış ve emergency deklare etmenin daha az maliyetli olacağını hesaplayarak istanbula inmiştir.bu kadar basit.bu arada hidrolik sorunu abarttığınız kadar önemli bir sorun değildi.pilot düşük seviyede ta goldodan izmire divert etmeyi bile planlayabilmiştir ki bu mesafe yaklaşık 50 dakikadır.lütfen bilip bilmeden ATC ye saldırmayın
  • ATC yi suçlayan hele hele alman kontrolör getirin diyen yorumları görünce dehşete düştüm.Engin kaptan gayet güzel açıklamış.Notamda yayınlanmış ve teknik inişe izin verilmemişse ATC ne yapsın kurallara karşı mı gelsin.Peki o notam neden var çünkü pist kapalı.Çünkü diğer pistin ve park yerlerinin kapasitesi belli.Çünkü slot denilen bir olay var.Nasıl cahil ve bilgisiz yorumlardır bunlar.Sanki ATC kapris yapıyor yada dhmi para peşinde koşuyor.O uçak kalkış meydanı olan izmire teknik iniş yapsaydı kimse bir şey demezdi çünkü kapasite uygun ve notamla kısıtlama yok.Alman kontrolör olayına gelince.Getirin bakalım alman kontrolörü bu alt yapıda ilk uçakla ülkesine dönüyor mu dönmüyor mu?Verilen emeklere yazık özverilere yazık..cahillik diz boyu
  • burasi turkiyye burda hersey mümkün ben diyorum buradaki hava trafigi iyi yönetilmiyor.
  • EŞİMDE BENDE BİR ONUR AIR ÇALIŞANI OLARAK BU OLAYI YAŞAYAN ÖNCE UÇUŞ EKİBİNE DAHA SONRADA YOLCULARA GEÇMİŞ OLSUN DIYORUM...İNŞALLAH EN KOTUSU BU OLUR... ONURLUYUZ GURURLUYUZ:))))
  • Onur airde daha önce uçmuş bi kabin memuruyum.ve kim ne derse desin onur airin uçaklarını kabin memurlarını ikramını hiçbişeyini beğenmeselerde kaptanlarına kimse bişey demesin.o uçaklarla bugüne dek insan ölümüne neden olanbir tane bile kaza olmadıysa bunu kaptanlarının başarısına borçludur onur air.kaptan inmesi gerekmese inmezdi zaten. şirketin maddi kaybını potansiyelini diil o anda canını ve yolcuları düşünerek bence en doğru kararı almıştır sonucu ne olursa olsun.
  • DHMI nin Atatürk havaalanını teknik inişler için yasaklaması çok anlamsız. Belki dünyada birkaç örneği olabilir ancak mantıklı değil. Teknik iniş talep eden uçağa emergency deklere et diyorsunuz tüm medya için haber yaratıyorsunuz ve izin veriyorsunuz. Bunun yerine teknik inişler için biraz daha yüksek iniş ücreti isteseniz. Ve sorunu çözümlesiniz. Kimse zevk için teknik iniş talep etmez.
  • Uçağın emniyetinden herşeyden evvel pilot sorumludur! Bu nedenle ortaya çıkmış veya çıkması beklenen herhangi bir teknik arızaya göre pilotların yapacağı ACİL İNİŞ çağrıları bellidir. Eğer durum ACİL ise pilotun acil iniş çağrısı yapması gerekir. Eğer pilot acil iniş çağrısı yapmakta çekimser davranır ve bir kaza oluşursa ATC bundan sorumlu tutulamaz! Yıllar önce AVIANCA New York'a azalan yakıtı ile yaklaşmış, ancak durumun acil olduğunu pilotların kendileri bile farketmemişler ve az yakıtları olduğunu söylemişler, ancak acil iniş çağrısı yapmadıklarından havada yakıtları bittiğinden düşmüşlerdi. Kıssadan hisse: Eğer durum acil ise hiç çekinmeden ACİL İNİŞ istemek gerekir!
  • dhmi teknik inişi yasaklayarak acil inişlerden para kazanma niyetinde olduğundan yapılan uygulamalar normal karşılanabilir.bir meydan divert meydanı olmayı yasaklayabilir.bu durumda hiçbir uçak yedek meydan olarak o meydanı almaz ve ona göre yakıt planlaması yapar.teknik iniş keyfi bir divert değildir.bu yüzden bunu yasaklamak saçmalıktan başka birşey değildir.bununla uğraşana kadar dhmi alman hava trafikçileri ve teknik birimlerinden yardım alsın.istanbulun hiçbir problemi kalmaz.36l pistini iniş için hazırlamayıp 36 r pistinin ils sistemini laçka hale getiren prosedürleri zaten bizi bıktırdı.1970 lerde yaşayan dhmi bu işleri bırakıp evrak işleriyle uğraşsa daha iyi oluacak..le-kaptan
  • Bravo ATC görevlilerine. Her birine altın madalya takmak gerekir. Büyük başarı. Birşey olsaydı görürlerdi.........
  • Istanbul ATC görevlileri gerekli prosedür ne ise onu uygulamislar! Avrupa'da bile teknik ariza nedeniyle yapilacak acil inislerde eger inilmesi istenen meydanda yogun trafik varsa "Emergency Declare" edilmeden acil inis musadesi verilmez! Hele hele bu durum notamlarda belirtilmis ise kule ile pazarlik yapmanin hic bir anlami yok!

Onur Havayolları'nın Airbus 321 tipi uçağı Fransa'nın Lyon kentine gitmek üzere saat 06.40'ta havalandı. 92 yolcusu bulunan uçakta kalkıştan hemen sonra hidrolik arızası meydana geldi.

Uçağın kaptan pilotu Atatürk Havalimanı'na teknik iniş yapmak için kule ile temasa geçti. Ancak Atatürk Havalimanı'ndaki pist bakım, onarım ve uzatma çalışmaları nedeniyle çıkarılan NOTAM'a göre, teknik inişlere müsade edilmediği için pilottan acil iniş deklare etmesi istendi.

Acil iniş ve tekniş iniş tartışması kule ile pilot arasında kısa süreli krize neden oldu. Sonunda Onur Havayolları uçağının kaptan pilotu acil iniş (emergency) deklare etmek zorunda kaldı. Atatürk Havalimanı'nda emergency prosedürü gereği önlemler alındı ve uçak sorunsuz şekilde inişini gerçekleştirdi.

Yapılan iniş sonrası yolcuların uçak içersinde bekletildiği ve uçağa yapılan kontroller sonrasında aynı uçakla uçuşa devam edildiği öğrenildi.


©AirportHaber.com ÖZEL

HAVADA ACİL İNİŞ KRİZİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 14 yıl önce
bu arada bilip bilmeden maddi hesaplar yapıp dhmi yi paragözlükle suçlayan çok bilmiş arkadaşlar.uçak izmirden kalkmış vexol'de atinaya devredilmiş bir süre uçtuktan sonra goldo'dan tekrar sahamıza giriş yapmıştır.pilot önce istanbula teknik iniş talep etmiş ilgili notam bağlamında bu rededilince izmire diverte karar vermiş ancak bunu hem mesafe hemde tekniğin merkezinin istanbulda olması dolayısıyla mantıklı bulmamış ve emergency deklare etmenin daha az maliyetli olacağını hesaplayarak istanbula inmiştir.bu kadar basit.bu arada hidrolik sorunu abarttığınız kadar önemli bir sorun değildi.pilot düşük seviyede ta goldodan izmire divert etmeyi bile planlayabilmiştir ki bu mesafe yaklaşık 50 dakikadır.lütfen bilip bilmeden ATC ye saldırmayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ATC yi suçlayan hele hele alman kontrolör getirin diyen yorumları görünce dehşete düştüm.Engin kaptan gayet güzel açıklamış.Notamda yayınlanmış ve teknik inişe izin verilmemişse ATC ne yapsın kurallara karşı mı gelsin.Peki o notam neden var çünkü pist kapalı.Çünkü diğer pistin ve park yerlerinin kapasitesi belli.Çünkü slot denilen bir olay var.Nasıl cahil ve bilgisiz yorumlardır bunlar.Sanki ATC kapris yapıyor yada dhmi para peşinde koşuyor.O uçak kalkış meydanı olan izmire teknik iniş yapsaydı kimse bir şey demezdi çünkü kapasite uygun ve notamla kısıtlama yok.Alman kontrolör olayına gelince.Getirin bakalım alman kontrolörü bu alt yapıda ilk uçakla ülkesine dönüyor mu dönmüyor mu?Verilen emeklere yazık özverilere yazık..cahillik diz boyu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
burasi turkiyye burda hersey mümkün ben diyorum buradaki hava trafigi iyi yönetilmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
EŞİMDE BENDE BİR ONUR AIR ÇALIŞANI OLARAK BU OLAYI YAŞAYAN ÖNCE UÇUŞ EKİBİNE DAHA SONRADA YOLCULARA GEÇMİŞ OLSUN DIYORUM...İNŞALLAH EN KOTUSU BU OLUR... ONURLUYUZ GURURLUYUZ:))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Onur airde daha önce uçmuş bi kabin memuruyum.ve kim ne derse desin onur airin uçaklarını kabin memurlarını ikramını hiçbişeyini beğenmeselerde kaptanlarına kimse bişey demesin.o uçaklarla bugüne dek insan ölümüne neden olanbir tane bile kaza olmadıysa bunu kaptanlarının başarısına borçludur onur air.kaptan inmesi gerekmese inmezdi zaten. şirketin maddi kaybını potansiyelini diil o anda canını ve yolcuları düşünerek bence en doğru kararı almıştır sonucu ne olursa olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DHMI nin Atatürk havaalanını teknik inişler için yasaklaması çok anlamsız. Belki dünyada birkaç örneği olabilir ancak mantıklı değil. Teknik iniş talep eden uçağa emergency deklere et diyorsunuz tüm medya için haber yaratıyorsunuz ve izin veriyorsunuz. Bunun yerine teknik inişler için biraz daha yüksek iniş ücreti isteseniz. Ve sorunu çözümlesiniz. Kimse zevk için teknik iniş talep etmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uçağın emniyetinden herşeyden evvel pilot sorumludur! Bu nedenle ortaya çıkmış veya çıkması beklenen herhangi bir teknik arızaya göre pilotların yapacağı ACİL İNİŞ çağrıları bellidir. Eğer durum ACİL ise pilotun acil iniş çağrısı yapması gerekir. Eğer pilot acil iniş çağrısı yapmakta çekimser davranır ve bir kaza oluşursa ATC bundan sorumlu tutulamaz! Yıllar önce AVIANCA New York'a azalan yakıtı ile yaklaşmış, ancak durumun acil olduğunu pilotların kendileri bile farketmemişler ve az yakıtları olduğunu söylemişler, ancak acil iniş çağrısı yapmadıklarından havada yakıtları bittiğinden düşmüşlerdi. Kıssadan hisse: Eğer durum acil ise hiç çekinmeden ACİL İNİŞ istemek gerekir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
dhmi teknik inişi yasaklayarak acil inişlerden para kazanma niyetinde olduğundan yapılan uygulamalar normal karşılanabilir.bir meydan divert meydanı olmayı yasaklayabilir.bu durumda hiçbir uçak yedek meydan olarak o meydanı almaz ve ona göre yakıt planlaması yapar.teknik iniş keyfi bir divert değildir.bu yüzden bunu yasaklamak saçmalıktan başka birşey değildir.bununla uğraşana kadar dhmi alman hava trafikçileri ve teknik birimlerinden yardım alsın.istanbulun hiçbir problemi kalmaz.36l pistini iniş için hazırlamayıp 36 r pistinin ils sistemini laçka hale getiren prosedürleri zaten bizi bıktırdı.1970 lerde yaşayan dhmi bu işleri bırakıp evrak işleriyle uğraşsa daha iyi oluacak..le-kaptan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bravo ATC görevlilerine. Her birine altın madalya takmak gerekir. Büyük başarı. Birşey olsaydı görürlerdi.........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Istanbul ATC görevlileri gerekli prosedür ne ise onu uygulamislar! Avrupa'da bile teknik ariza nedeniyle yapilacak acil inislerde eger inilmesi istenen meydanda yogun trafik varsa "Emergency Declare" edilmeden acil inis musadesi verilmez! Hele hele bu durum notamlarda belirtilmis ise kule ile pazarlik yapmanin hic bir anlami yok!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000