09 Nisan 2013, Salı 09:05:49

HAVACILIK SEKTÖRÜ "YILDIRIM" GİBİ

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, Bugün Gazetesi'ndeki köşesinde Türk Sivil Havacılığı'nın gelişim sürecini kaleme aldı. Peki, Ban neler dedi? İşte o yazı...

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) açıkladığı ocak-mart dönemi rakamları, sektörde 10 yıldır hakim olan büyüme eğiliminin güçlenerek devam ettiğini gösteriyor.

Rakamlara şöyle bir göz atacak olursak...

Dengeli dağılım

Bu yılın ilk üç ayında taşınan toplam yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,27 artarak 27 milyona ulaştı. İşin en güzel tarafı, büyümeden bütün bölgelerimizin dengeli olarak nasiplenmiş olması.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yer alan şehirlerimizin büyümeden ciddi paylar alması, tabana yayılmanın da çok iyi gittiğini ortaya koyuyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı yolcu trafiğinde yüzde 22'lik artış var. Bununla birlikte, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki hava limanlarının dereceye girmesi önemli...

Yolcu artış oranında Şanlıurfa yüzde 81 ile ilk sırada yer alıyor. Nevşehir yüzde 69, Mardin yüzde 68, Batman yüzde 65 ve Elazığ yüzde 41 ile Şanlıurfa'yı takip ediyor.
Yolcu sayısındaki artış büyük.

15 milyar dolar

Yük taşımacılığındaki artış da buna paralel. Bu yılın ilk üç ayında havayolu ile taşınan yük miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,32 artışla 479 bin 605 tona ulaştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın öncülüğünde öyle bir noktaya geldik ki...

Dile kolay; 2002'de 36 milyon olan yolcu sayısı 2012'nin sonunda tam 131 milyona ulaştı. Buna bağlı olarak da 2003'te 2,2 milyar dolar olan sektör cirosu, 2012'nin sonunda 15 milyar doları aştı. Bu muazzam bir yükseliş tablosu, Binali Yıldırım ve ekibine binlerce tebrik. Çok değil, 10 yıl kadar önce toplumun küçük bir bölümü uçağa binebilirdi.

Fotoğraf çektirilirdi

Uçağa binerken hatıra fotoğrafı çektirmek, 10 yıl öncesinin çokça rastladığımız görüntülerindendi. Hizmet ağının yaygınlaşması ve özellikle de bilet fiyatlarındaki düşme, yıllardır karayoluna mahkûm edilmiş vatandaşımıza, uçak yolculuğunun hız ve kolaylığından faydalanma imkânı sağladı.

Nitelikli işgücü ihtiyacı büyüyor

Gelişmeler bazı meslekleri zirveye çıkartıyor. Havacılık böyle bir alan. Yeni havaalanlarının devreye sokulması, uçak sayısının hızla artması ve diğer gelişmeler, havacılık sektöründe büyük istihdam ihtiyacı doğuruyor.

İdari ve teknik personelden yer hizmetleri ekibine kadar büyük bir istihdam ihtiyacı var. Gençlerimiz bu tabloyu iyi değerlendirmeli. Görünen köy kılavuz istemez. Hem yolcu sayısı ve yük miktarı açısından hem sektörel ciro bakımından rekorların kırıldığı bu süreçte havacılık alanında eğitim gören kazanır.

HAVACILIK SEKTÖRÜ "YILDIRIM" GİBİ