24 Ocak 2013, Perşembe 08:42:05

HAVA TRAFİĞİ BÜYÜK RİSK ALTINDA!

Plansız kentleşme hava trafiğini riske attı... Sayıştay'ın DHMİ raporundan çarpıcı rakamlar çıktı... İstanbul'da 6 bin 18 binanın iniş kalkışı zora soktuğu belirlendi.
  • Hani türk edebiyatında bir deyim varya.......kerven yürür.!!!!!!!
  • Bu durum İzmir'de bilinen birşeydi. Örneğin Gaziemir'e açılan yeni alışveriş merkezi, inşaatı uzun bir zaman bekledi ama kimlerden nasıl onay alındı, yada kanun değişti bilemiyorum 2 ayda tamamladılar kocaman avmyi. O uzun boylu binalar en başta cebi dolgunlar tarafından dikiliyor.
  • Madem oyle niye meydani kapamadiniz ?!? Kazami beklediniz?!!!
  • son pişmanlık fayda etmez...zamanında düşünüceklerdi bunları, dünyanın tüm ileri ülkelerinde olduğu gibi.
  • adnan menderesin başlıca belası bu gaziemirde oturuyorum ve ne zaman büyük uçak inse camlarımız patlıyor.

Sayıştay'ın Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile ilgili raporu, havadaki tehlikeyi rakamlarla gözler önüne serdi... Rapora göre, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda alçalma ve yükselme konisi içerisinde mania limitleri aşıldı. İzmir, Trabzon, Dalaman havalimanlarında ise risk söz konusu. İşte o raporun ayrıntıları:

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 3 pistin alçalma ve tırmanma konisi içerisinde mania limitlerini aşmış 223 bina var.

Geçiş Yüzeyi içerisinde Florya'da mania limitlerini aşmış 50 bina, İç Yatay ve Konik Yüzey içerisinde 6 bin 18 yapılaşma tespit edildi.

Ayrıca mania limitlerini aşmış bina, anten ve minareler de bulunuyor.

GÜNEY PİSTİ KAPALI

Trabzon Havalimanı'nın güney kısmı, çok katlı binalar nedeniyle uçuşa kapatıldı.

Bu binaların kaldırılması için valilik ve belediye  nezdinde girişimde bulunuldu.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı doğusunda ve batısında doğal manialar üzerinde enerji nakil hatlarının bulunduğu, Gaziemir'de sosyal konutlar ve göçmen konutlarının bir kısmının mania limitlerini aştığı tespit edildi.

Dalaman'da ise İncebel sırtında doğal maniaların üzerine inşa edilen yazlıklar nedeniyle, uçuşa engel teşkil edecek durum oluştu.

Muhatap çok masraf büyük

Sayıştay bu tespitleri yaptıktan sonra uçuş, can ve mal emniyetini tehdit eden yapıların tespiti için uydu teknolojilerinden de faydalanılmasını önerdi. DHMİ yanıtında, uydu teknolojisinden faydalanmak amacıyla Türksat A.Ş. ile görüşmelerin sürdüğü ifade edildi.

Sayıştay, konuyla ilgili şu tespitlerde de bulundu: 'Karşılaşılan sorunların tespiti ve çözümüne yönelik uygulanacak işlemler konusunda yürürlükteki mevzuatta herhangi bir eksiklik bulunmamasına rağmen karşılaşılan sorunların henüz bir çözüme kavuşturulamamış olmasının en önemli nedenini yapılacak uygulamaya muhatap olacakların sayıca çok fazla olması ve bu amaçla yapılacak masrafların büyüklüğüdür.'

İstanbul'da yapılacak üçüncü havalimanına ilişkin bir toplantıda konuşan Bakan Binali Yıldırım ise konuya ilişkin şunları söyledi:

SONRA YIKILAMIYOR

"Havalimanlarının yaklaşım koridorlarında yerleşim mahalleri var. Buraların tehlike teşkil etmemesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tüm yerel yönetimlere yazı gönderdi. Yazıda 'Buralarda yapılacak imar uygulamalarında havaalanlarına mani olmayacak projeleri dikkate alın' dendi. Maalesef bu uyarılara rağmen sadece İstanbul'da değil bir çok ilimizde  maniaları delen, mania oluşturan imar uygulamaları yapılıyor. Bu yanlışın sebebi, Genel Müdürlüğümüzün kriterlerini yerel yönetimlerin uygulamamasıdır.

Daha sonra bunların yıkılması için gerekli hukuki işlemler başlatılıyor. Fakat orada büyük bir şehir oluştuğu, 5-6 bin konutluk bir alan oluştuğu için, bunun birden ortadan kaldırılması da fiziken zor. Fakat yeni havalimanının çevresinin yaklaşım koridorlarında mevcut yapılaşmaya izin vermiyoruz.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uydu üzerinden bir çalışmayla 2 ile yarım metre arası sapma ile tüm maniaları 7 gün 24 saat izliyor. Sadece yazı yazarak uyarmakla değil, gece gündüz takip yapmak suretiyle mevzuata uymayan yapılaşmaların önüne geçmeyi hedefliyorlar. İnsan hayatından önemli bir şey yok. Bunun yerel yönetimlerce de aynı hassasiyetle ele alınması gerekiyor."

HAVA TRAFİĞİ BÜYÜK RİSK ALTINDA!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Modelci69 ~ 11 yıl önce
Hani türk edebiyatında bir deyim varya.......kerven yürür.!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emre ~ 11 yıl önce
Bu durum İzmir'de bilinen birşeydi. Örneğin Gaziemir'e açılan yeni alışveriş merkezi, inşaatı uzun bir zaman bekledi ama kimlerden nasıl onay alındı, yada kanun değişti bilemiyorum 2 ayda tamamladılar kocaman avmyi. O uzun boylu binalar en başta cebi dolgunlar tarafından dikiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTBA ~ 11 yıl önce
Madem oyle niye meydani kapamadiniz ?!? Kazami beklediniz?!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nk ~ 11 yıl önce
son pişmanlık fayda etmez...zamanında düşünüceklerdi bunları, dünyanın tüm ileri ülkelerinde olduğu gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adb ~ 11 yıl önce
adnan menderesin başlıca belası bu gaziemirde oturuyorum ve ne zaman büyük uçak inse camlarımız patlıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000