16 Mart 2015, Pazartesi 17:40:42

ERDOĞAN: "NURİ DEMİRAĞ PES ETMEDİ"

Erdoğan, Gölbaşı'ndaki ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Teknolojileri Merkezinin (ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesi) açılış töreninde yaptığı konuşmada, merkezin ülkeye, millete hayırlı olmasını dileyerek bunun kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
  • akıl'sız rumuzlu kişiye,beğenmiyorsan ülken israile gidersin.
  • Nuri bey i bilerek ve kasten engellediler kabul edin. Dışarıdan bize satmak için içeriden hain bulmaları zor değildi. Devrim otomobili de yapıldı. Efsane yalanlar devam ediyor. O araba bilerek ve kasten urettirilmedi. Bir devlet isterse yapar. Ama korku ama stratejik deyin uretilmedi. Müzeye kaldırıldı. Bugün de aynısı tezgahlaniyor. Iran arabanın motorunu fransadan alıyor inanmaya ikco ya baksın.
  • Airlineda askeri pilot istemiyoruz...! askerler kislaya siviller linea!
  • bizde yapıyoruz CASA, Airbus, Boieng, Yakıt Nakliye uçakları ve AWACS bunlar zaten türkiye de yapılıyor!!! biz bunları istoç snaayide yapıyoruz:)
  • Bir Tayyarecinin Anılar-Vecihi HÜrkuş, Yapı Kredi Yayınları. Alın, okuyun, okutun.
  • Demirağ'ın fabrikası İnönü zamanında kapatıldı, fakat Demirağ 1950'den sonra Menderes zamanında da faaldi. Hatta 1954'de DP'den milletvekili oldu. Ama Menderes döneminde havacılık alanında ciddi bir faaliyeti olmadı. Neden? Neden bu kadar bilgi birikimi Menderes döneminde tekrar kullanılmadı? Neden? Neden? Neden?
  • O zaman 3. havalimanına Nuri Demirağ ismi yakışır.
  • Aman ne guzel yazmissin arkadasim. Bu Vakif sirketlerinin milletin paralarini Nuri Demirag, Vecihi Hurkus yazitlariyla carcur etmelerine musade etmeden acilen onlem alinmali, ozellikle yonetim ekipleri tasfiye edilmeli. Devleti goreve cagirip cagirip duruyoruz. Sesimizi duyan var mi? Hurkus u Vecihi yaklasik 60 yil once tahta dan yapti ve ucurdu 15 kisilik ekiple, silah bile takti. Bence bundan sonraki nesillere Ucak fabrikasi degil, saksi cicek fabrikasi birakacagiz bu ekiplerle....
  • Nuri Demirağ yine bu zihniyette ki adamlar yuzunden bitmistir. Basimizdaki hükümet ne kadar yobaz olursa o kadar geri gidiyoruz. Gunumuzde mi gibi
  • Söylediklerinin tamamı doğru.İnşallah bundan sonra ayni hatalar yapılmaz. İnsanımız ithal mala gösterdiği ilgiyi kendi memleketimizin üretimlerinede gösterir. Türkiye Anadol araba üretirken Güney kore de arabanın A sı yoktu ama şimdi Güney kore arabaları dünyayı sardı. Niye ? Çünkü hem ithal alıp satmak kolay , hemde Türk insanında yabancı mal hayranlığı var. İthal mallara para yatıranlar,kendilerine yada çocuklarına iş arayıp bulamadıklarında da ağlamayacaklar. Çünkü ithal mala verdiğin para malı aldığın ülkedeki işsizlik problemini çözer,bizimkini değil !!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Devam eden projelerle, yatırımlarla birlikte 2023 yılında savunma sanayi alanında dışa bağımlılığımızı inşallah büyük oranda ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Tasarımından üretimine kadar içinde yer almadığımız hiçbir savunma sanayi ürününün hazır olarak alınıp kullanılmasına razı değiliz" dedi.

Türkiye'de ve dünyada kendi alanında devler liginde her geçen yıl daha da yükseğe çıkan ASELSAN'ın, başarılarıyla iftihar kaynağı olmaya devam ettiğini dile getiren Erdoğan, geçen yıl yeniden yapılanan ASELSAN'ın, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda daha güçlü bir işleyişe kavuştuğuna inandığını ifade etti. 

Cumhuriyeti kurduktan sonra geçmişten alınan derslerin de etkisiyle gerçekten çok ciddi değişimler, çok önemli çalışmalar başladığını anlatan Erdoğan, tren yollarından fabrikalara, eğitimde sağlığa ve savunma sanayine kadar her alanda Türkiye'yi dönemin gelişmiş ülkeleriyle aynı seviyeye çıkarma amacı taşıyan temeller atıldığını kaydetti.

Vatansever Nuri Demirağ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin o dönemdeki demiryolu ağının büyük bölümünü, pek çok fabrikayı, havalimanını inşa eden vatansever Nuri Demirağ'ın aynı zamanda 1931'de İstanbul boğazına ilk köprüyü inşa etme teşebbüsünde bulunduğunu anlattı.

Nuri Demirağ'ın, ordunun ihtiyacı uçakların alınabilmesi için bağışta bulunması talep edildiğinde, "Madem bu milletin tayyareye ihtiyacı var, o zaman ben bunun fabrikasını yapmaya talibim" dediğini aktaran Erdoğan, kendisinden uçak alınmak için bağış istenen Nuri Demirağ'ın, uçak fabrikası kurmak için kolları sıvadığını anlattı.

Erdoğan, Demirağ'ın, bugünkü Atatürk Havalimanının bulunduğu araziyi satın alarak, uçak pisti bakım onarım atölyesi inşa ettiğini, bugünkü Deniz Müzesinin bulunduğu yerde de üretim için bir atölye kurduğunu kaydetti.

Demirağ'ın, bunlarla da yetinmediğini, pilotları yetiştirmek için havacılık okulu, buraya öğrenci yetiştirmek üzere de Divriği'de havacılık ortaokulu faaliyete geçirdiğini ifade eden Erdoğan, 1936'da tek motorlu ilk uçağı, 1938'de de çift motorlu 6 kişilik bir başka uçağın prototiplerini ürettiğini söyledi.

Nuri Demirağ'ın ayrıca Türk Hava Kurumu için planör, paraşüt gibi pek çok araç gerecin de üretimini yaptığını dile getiren Erdoğan, 1938'de Türk Hava Kurumu siparişi uçağın Eskişehir'de son testlerinin yapıldığını kaydetti. Bu test uçuşunda uçağın, çevredeki hayvanların piste girmemesi için açılan çukura düştüğünü dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Burada ne uçağı yapanın ne uçağı kullananın ne de uçağın hiç bir kabahati yok. Buna rağmen uçak siparişi iptal ediliyor. Buna rağmen Nuri Demirağ vazgeçmiyor. Uçak üretimi çalışmalarına devam ediyor. 1941'de İstanbul'dan Divriği'ye kadar bizzat kendisi uçakla uçuyor. Ancak tüm mücadelesine, çabalarına rağmen Nuri Demirağ'ın uçak fabrikasına ülke içinden hiç bir sipariş olmadığı gibi, yurt dışına uçak satma izni de kendisine verilmiyor. Satış dolayısıyla üretim yapamayan bu fabrikanın kapısına 1950'de kilit vuruluyor. Fabrikada bulunan mevcut uçaklar da hurdacılara satılıyor. Pistin bulunduğu alan kamulaştırılıyor ve daha sonra buraya Atatürk Havalimanı kuruluyor."

THK'nın uçak üretme teşebbüsü

Türk Hava Kurumunun 1948'deki uçak üretme teşebbüsünü de anlatan Erdoğan, "uçan kanat" ismi verilen uçağın, bir başka uçağın arkasına bağlanarak deneme uçuşuna çıkarıldığını belirtti.

Aradaki halatın kopması sonucu bu uçağın Çankaya'ya düştüğünü ifade eden Erdoğan, bu olay üzerine uçan kanatın da üretiminden vazgeçildiğini, bu uçak için kurulan fabrikada da çocuk karyolası, masa, dikiş kutusu imalatı yapıldığını söyledi.

"Hala kapı kapı dolaşıyoruz"

Türkiye'nin o tarihten beri tüm uçaklarını yurt dışından satın aldığına işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Burada ne uçakların tasarımında ne üretiminde ne çalışmasında hiç bir temel sorun yok. Sadece her işin başlangıcında yaşanabilecek küçük aksaklıklar, eksikler, talihsizlikler var. Aynı şekilde tank üretimine teşebbüs etmişiz. 1943'te mühendislerimiz, ustalarımız tankın prototipini de üretiyorlar ama bu teşebbüsün de seri üretim için gerekli siparişin verilmemesi sebebiyle arkası gelmiyor. Aynı şekilde Devrim arabası meselesini bilmeyeniniz yoktur. Otomobil imal ediliyor. Benzini olmadığı için yolda kaldı diye üretimden vazgeçiliyor. Şimdi yıl oldu 2015. Biz hala yerli tasarım araba üretimi için kapı kapı dolaşıyoruz. O tarihlerde kaçırılan fırsatların, heba edilen imkanların, karşılıksız bırakılan emeklerin bedelini Türkiye çok uzun yıllar, çok ağır şekilde ödedi, hala da ödüyoruz. Bu millet, yıllar boyunca, alın teriyle, çok zor şartlarda çalışarak ortaya koyduğu birikimi yurt dışından aldığımız uçaklara, tanklara, gemilere otomobillere tahsis etmek zorunda kaldık. Üretmekte ürkek davrananlar ithal etmekte pek cesur çıktılar. Sıkıntı burada. Kendi girişimcisini, mühendisini, ustasını teşvik etmek için parmaklarını oynatmayanlar, yurt dışındaki firmaları, onların kadrolarını ihya ettiler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her alanda olduğu gibi savunma sanayi alanında da 2002 yılının Türkiye için milat olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Tasarımdan teknolojisine kadar her safhasını kendimizin yürüttüğü projelerde elde edilen başarılar bize daha büyük hedefler için umut veriyor" dedi.

Altay tankının seri üretimine yakında başlanacağını, ATAK helikopterinin üretimine başlandığını, ANKA insansız hava aracı projesi seri üretimi çalışmalarının sürdüğünü anlatan Erdoğan, Karayel ve Bayraktar insansız hava araçlarıyla bu alanda geniş bir yelpazede birikim sahibi olma yolunda ilerlendiğini kaydetti.

HÜRKUŞ eğitim uçağının da seri üretime başlayacağını hatırlatan Erdoğan, kirpi zırhlı araçlar, tanksavar füzeler, güdümlü roketlerle, uydularla, milli piyade tüfeğiyle savunma sanayinin her alanında sevindirici gelişmelere şahit olunduğunu dile getirdi.

ERDOĞAN: "NURİ DEMİRAĞ PES ETMEDİ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
akıl'sız rumuzlu kişiye,beğenmiyorsan ülken israile gidersin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Nuri bey i bilerek ve kasten engellediler kabul edin. Dışarıdan bize satmak için içeriden hain bulmaları zor değildi. Devrim otomobili de yapıldı. Efsane yalanlar devam ediyor. O araba bilerek ve kasten urettirilmedi. Bir devlet isterse yapar. Ama korku ama stratejik deyin uretilmedi. Müzeye kaldırıldı. Bugün de aynısı tezgahlaniyor. Iran arabanın motorunu fransadan alıyor inanmaya ikco ya baksın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Airlineda askeri pilot istemiyoruz...! askerler kislaya siviller linea!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yapıyoruz ~ 9 yıl önce
bizde yapıyoruz CASA, Airbus, Boieng, Yakıt Nakliye uçakları ve AWACS bunlar zaten türkiye de yapılıyor!!! biz bunları istoç snaayide yapıyoruz:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 9 yıl önce
Bir Tayyarecinin Anılar-Vecihi HÜrkuş, Yapı Kredi Yayınları. Alın, okuyun, okutun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnönü + Menderes ~ 9 yıl önce
Demirağ'ın fabrikası İnönü zamanında kapatıldı, fakat Demirağ 1950'den sonra Menderes zamanında da faaldi. Hatta 1954'de DP'den milletvekili oldu. Ama Menderes döneminde havacılık alanında ciddi bir faaliyeti olmadı. Neden? Neden bu kadar bilgi birikimi Menderes döneminde tekrar kullanılmadı? Neden? Neden? Neden?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
O zaman 3. havalimanına Nuri Demirağ ismi yakışır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dogru ~ 9 yıl önce
Aman ne guzel yazmissin arkadasim. Bu Vakif sirketlerinin milletin paralarini Nuri Demirag, Vecihi Hurkus yazitlariyla carcur etmelerine musade etmeden acilen onlem alinmali, ozellikle yonetim ekipleri tasfiye edilmeli. Devleti goreve cagirip cagirip duruyoruz. Sesimizi duyan var mi? Hurkus u Vecihi yaklasik 60 yil once tahta dan yapti ve ucurdu 15 kisilik ekiple, silah bile takti. Bence bundan sonraki nesillere Ucak fabrikasi degil, saksi cicek fabrikasi birakacagiz bu ekiplerle....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Nuri Demirağ yine bu zihniyette ki adamlar yuzunden bitmistir. Basimizdaki hükümet ne kadar yobaz olursa o kadar geri gidiyoruz. Gunumuzde mi gibi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nasıl yobazlık? ~ 9 yıl önce
Gerçekten sormak istiyorum bu ülke nasıl geriye gitti, milli savunma sanayisi bu adamlar zamanında gelişmedimi? kendi uçağımızı yapalım fikri buadamlar zamanında eyleme geçirilmeye kalkmadımı? yobazlar İMF borcunu bunlar bitirmedimi? hataları var eksiklikleri var, ayrıştırıcı yönleride var. Ama yobazlık kelimesi ve hiç bir şey yapılmadı cümleside gerçek bir yobazlık örneğidir. Bu yüzden kaybediyoruz eleştirinin dozu olmadığı sezarın hakkını sezara teslim etmediğimiz için hep beraber dibe çekiyoruz kendimizi. Özetle elini vicdanına koy sadece konu odaklı değerlendirmede bulun. Burası siyasi arena değil milli eğitimden girip sağlıktan çıkmaya gerek yok. Havacılık konusunda yapılanlar sence gerçekten yobazlıkmı???
Özenti ~ 9 yıl önce
Arap özentiliği ülkemizi hergün daha da geriye götürüyor. İşin tuhafı bazı beyinlerin bunların farkında olmaması. Ne acı değil mi ?
Nasıl yobazlık cvp ~ 9 yıl önce
thy zararlarını görmüyorsun değil mi?
Nasıl Yobazlık ~ 9 yıl önce
Zarar kime göre? Borsa sayfalarından yaptığım araştırmada "Türk Hava Yolları'nın 2014 yılı ilk 9 ay itibarıyla net karı da yüzde 87 artışla 1.545.268.872 TL'ye yükseldi. Türk Hava Yolları geçen yılın ilk 9 ayında 826.285.018 TL net kar açıklamıştı." ifadesi yer almaktadır. Arap özentisinden kastınız ne? İslam dinini kabul etmek ise eyvallah özentiliyim. İnanın dünyada her millet Arapların sırtından ne paralar kazanıyor ve hiç kimsede yobaz olmuyor. Devlet sektöründe karar verici olarak yaptığım çalışmalarda ne ben nede benden çalışma isteyenler Arap ülkelerindeki uygulamaları örnek almıyoruz. Avustralya yı bile örnek alıyoruz ama dediğin ülkeleri hedefimize koymuyoruz ticaret yapıp para kazanmak dışında. güzel örnek varsada alırız oda ayrı konu. Fakat siz beynimize hakaret edip ironi yapmaya çalışanlar sizin derdiniz arap kültürümü İslam dinimi? Arkadaşlar hepimiz aynı gemideyiz hataları takım fanatikliğine kaçmadan tartışalım hep beraber kazanalım. Sizle aynı rahatı istiyorum eminolun
Nasıl yobazlık ~ 9 yıl önce
Yazılanları anlayamamak gerçekten çok acı. Hala konuyu islama getirmekle beyin yapısı açıkça ortaya çıkıyor. Keşke hiç yorum yapmasaydınız. Yaptıkça batıyorsunuz.
Nasıl Yobazlık ~ 9 yıl önce
Battığımı sanmıyorum. Çünkü direk Arap hayranlığı, yobazlık ifadelerini kullanan sizsiniz. Araplarla bizim dindaşlık ve petrol dışında hiç bir hukukumuz yokki! Anlayamadığım başka ne? eğer başarı veya başarısızlık konusu ile yobazlık vs. kelimelerle eleştirmek yerine gerçekten bilimsel verilerle konuşalım. Farkettiyseniz yorumlarım boyunca ne parti tarafını tuttum, nede size siyasi içerikli bir muhalefette bulundum. Nede sizin gibi beyninizden yola çıkıp hakaret ettim.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Söylediklerinin tamamı doğru.İnşallah bundan sonra ayni hatalar yapılmaz. İnsanımız ithal mala gösterdiği ilgiyi kendi memleketimizin üretimlerinede gösterir. Türkiye Anadol araba üretirken Güney kore de arabanın A sı yoktu ama şimdi Güney kore arabaları dünyayı sardı. Niye ? Çünkü hem ithal alıp satmak kolay , hemde Türk insanında yabancı mal hayranlığı var. İthal mallara para yatıranlar,kendilerine yada çocuklarına iş arayıp bulamadıklarında da ağlamayacaklar. Çünkü ithal mala verdiğin para malı aldığın ülkedeki işsizlik problemini çözer,bizimkini değil !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000