11 Şubat 2013, Pazartesi 22:09:37

DOĞAN HAVACILIK'TAN AÇIKLAMA

Bugün Airporthaber'de yayınlanan Aydın Doğan’a ait Doğan Holding filosundaki TC-DGN kuyruk tescilli Falcon 2000EX tipi uçakla F-16 tipi askeri uçağın Ankara’da tehlikeli şekilde yakınlaştığı şeklindeki haberimize açıklama geldi.
  • Baskontrolorun yaptigi aciklamalara katiliyorum. Radarli yaklasmada calisan esenboga atc olarak bu tip olaylar oluyor. Biz gerekli talimatlari verip batidan gelen yolcu ucaklarini f 16 lardan dikey olarak ayirmak icin 13000 ft e alcaltiyoruz o sirada f 16 akincidan kalkiyorsa ona da maximum fl 120 veriyoruz. Bu olay kesinlikle yanlis TCAS RA dir. Biz atc ler bu yuzden variz . Ucaklarin carpismamasi emniyetli ucuslari icin calisiyoruz. Tum ATC dokumanlarinda yazar pilot TCAS RA aliyorsa olayi kontrolor rapor etmek zorundadir..
  • sivil ve askeri hava sahalarının neredeyse iç içe geçtiği hava alanları uçuşlar için çok risk taşıyor.
  • Birincisi ve her pılotun bilmesi gereken herhangi bir Tcas RA ıkazında yakın gecme olsun olmasın kontrolör olayı rapor etmek zorundadır.Ikıncısı ıse keske kahraman! pılot sonradan açıklama yapmak ve cok bilmiş cahıllere malzeme vermek yerıne kontrolöre (çok bılmıslerın kule!!!! dedıklerı yere)sadece ayırmanın (ayırım!!!!) yeterli olduğunu ancak kendı ucağındakı Tcas cıhazının aradakı ırtıfa ne olursa olsun tırmanma ve alçalma hızları nedenıyle RA ıkazı aldığını o zaman söyleyebılseydı.Nedense ???? vicdan olarak rahat edemedi herhalde.
  • Guzel bir aciklama, keske her kurum boyle bilgilendirsede ogrensek..
  • Noyan Kaptan'a ornek bır davranış sergıledıgı ıcın teşekkür edıyorum.
  • Geregi gibi davrandigi icin pilotu kutlariz ve bu profosyonel aciklama icinde Dogan havaciliga tesekkur ederim bir havaci olarak
  • Dusuncesiz rambolar...
  • Sivil ucaklar Ayas uzerinden yaklasmiyor mu?

İşte Doğan Hacacılık'tan Airporthaber'e gönderilen o açıklama:

11 Şubat 2013 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Ankara Esenboğa Havalimanı'na giden ucağımız, akıncı hava sahasını, Ankara radar kontrolunun talimatları doğrultusunda 13.000 feet düz uçuşta katederken, yüksek açı ve hız ile tırmanan F-16 uçağını algılayan TCAS sistemi, F-16 ucağının tırmanış açısını muhtemel carpışma olarak tanımlamış ve RA (Resolution Advisory) dediğimiz ikazı vererek pilota ayırma manevrası yapmasını bildirmiştir.

TCAS sistemimiz F-16 ucağının emniyetli seviyede duracağını yapısı gereği bilemeyeceği icin sadece açıyı ve hızı gözönünde bulundurarak emniyet sebebiyle kaçınma manevrası yapılması ikazını vermiştir. Ulusal ve uluslararası kurallar gereği bu manevra ikazı alan bir uçağın manevrayı yapması ve manevra yapıldığının ilgili kontrolore bildirilmesi zorunludur. Uçağımız ile F-16 uçağı arasında herhangi bir tehlike atlatılmamış olup, sivil havacılık kuralları ve prosedürlerı gereği gereken manevra yapılmış ve ilgili bildirimde bulunulmuştur.

Bilgilerinize sunulur.

Kpt.Noyan Pasin
Doğan Havacılık
Uçus İşletme Müdürü

DOĞAN HAVACILIK'TAN AÇIKLAMA

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Atc esenboga ~ 11 yıl önce
Baskontrolorun yaptigi aciklamalara katiliyorum. Radarli yaklasmada calisan esenboga atc olarak bu tip olaylar oluyor. Biz gerekli talimatlari verip batidan gelen yolcu ucaklarini f 16 lardan dikey olarak ayirmak icin 13000 ft e alcaltiyoruz o sirada f 16 akincidan kalkiyorsa ona da maximum fl 120 veriyoruz. Bu olay kesinlikle yanlis TCAS RA dir. Biz atc ler bu yuzden variz . Ucaklarin carpismamasi emniyetli ucuslari icin calisiyoruz. Tum ATC dokumanlarinda yazar pilot TCAS RA aliyorsa olayi kontrolor rapor etmek zorundadir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dip ~ 11 yıl önce
sivil ve askeri hava sahalarının neredeyse iç içe geçtiği hava alanları uçuşlar için çok risk taşıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başkontrolör ~ 11 yıl önce
Birincisi ve her pılotun bilmesi gereken herhangi bir Tcas RA ıkazında yakın gecme olsun olmasın kontrolör olayı rapor etmek zorundadır.Ikıncısı ıse keske kahraman! pılot sonradan açıklama yapmak ve cok bilmiş cahıllere malzeme vermek yerıne kontrolöre (çok bılmıslerın kule!!!! dedıklerı yere)sadece ayırmanın (ayırım!!!!) yeterli olduğunu ancak kendı ucağındakı Tcas cıhazının aradakı ırtıfa ne olursa olsun tırmanma ve alçalma hızları nedenıyle RA ıkazı aldığını o zaman söyleyebılseydı.Nedense ???? vicdan olarak rahat edemedi herhalde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Komocan ~ 11 yıl önce
Guzel bir aciklama, keske her kurum boyle bilgilendirsede ogrensek..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bravo ~ 11 yıl önce
Noyan Kaptan'a ornek bır davranış sergıledıgı ıcın teşekkür edıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 11 yıl önce
Geregi gibi davrandigi icin pilotu kutlariz ve bu profosyonel aciklama icinde Dogan havaciliga tesekkur ederim bir havaci olarak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rambolar ~ 11 yıl önce
Dusuncesiz rambolar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rambo diyene ~ 11 yıl önce
bunların yorumlarını artık yayınlamayın lütfen airporthaber
Rambo diye ~ 11 yıl önce
Rambo diye F-16 pilotunu kast etmistim. Ankara'nin ustunde ramboluk yapacagina Suriye'nin karasularinda yap.
Ayas ~ 11 yıl önce
Sivil ucaklar Ayas uzerinden yaklasmiyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000