06 Şubat 2009, Cuma 12:44:24

DHMİ gürültü ölçecek

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Atatürk, Esenboğa, Antalya ve Adnan Menderes olmak üzere 4 büyük havalimanına gürültü ölçüm sistemi yerleştirme kararı aldı.
  • Bundan 15 yıl önce BTS ( o zamanlar TÜM HAVASEN ) İstanbul Teknik Üniversitesinden bir heyeti hava limanına gürültü kirliliğini ölçtürmek için getirdiğinde maalesef DHMİ yönetimi bu heyeti aprona sokturmamıştı ama ne yazıkkı şimdi kendisi yaptırtyor demekki kurum sendikanın 15 yıl gerisinde kalmış çok acı
  • Sevgili "MİSAFİR" İstanbul TMA dingonun ahırı değil. Kafana göre uçta görelim. Sevgiler. ATC
  • Havaalanı ve 06-24 pistti varken. Ne Ataköy vardı ne yeşilyurt. Pistin bir başı Florya yönünde belediye kampı plajından başlar diğer başıda Ayamama deresi bataklıklarında biterdi. Sadece gürültü değil tüm riskleri göze alarak Gel havaalanın dibine hemde pist doğrultusunda.Yüksek binalar yap sat. Olacak iş mi ? Alırken kiralarken aklınız neredeydi ? Aslında Hv.Alanı kolay kolay taşınamıyacağına göre Ataköyün bir kısmı taşınsın .Bazı binalarda Traşlansın.Bu konuda hiçbir mahkeme Ataköy lehine karar veremez verse de bozulur.Aslında 06-24 pistinin restarosyonu için DHMİ Ataköy binalarına dava açmalı ve boşaltılmalarını talep etmelidir.O pist barışta ve savaşta Türk havacılığı için gereklidir.
  • DÜNYANIN HER YERİNDE HAVA ALANI ÇEVRESİNDE EVLER KİRALARI VE SATIŞLARI EN ZOR OLAN YERLERDİR İNSANLAR OTURMAK İSTEMEZLER SİZLER ATAKÖYDE OTURANLAR BU EVLERİ ALIRKAN HAVA LİMANI YOKMUYDU AKLINIZ NEREDEYDİ ATAKÖYDE OTURUYORUZ DİYE HAVA ATMASINI BİLİRSENİZ GÜRÜLTÜYÜDE ÇEKİN GÜLEL GÜLE OTURUN
  • Acaba o meydanın bir 30 yıl önceki resmini gördünüzmü?O pist meydanın ilk pisti,ve o zaman sizler yoktunuz.Ama bile bile lades diyerek o bölgeye yerleştiniz,şimdi de dağdan gelip bağdakini kovuyorsunuz! Sizi rahatsız edicek sadece iniş trafiğidir(24 PİSTİ).Üzerinizden kalkan yok.Ve maalesef iniş için noise abortment teknikleri çok sınırlı:).O yüzden ya o deveyi güdersinizi,yada o diyardan gidersiniz! Evleriniz muadili evlere göre havaalanına yakın diye 2 katı fiyata satılırken iyi,size prim yaptıran uçaklar tepenizden geçerken kötü.Oh ne ala memleket.Tepenizden cessnamla alçak,full throttle inmessem bi gün şerefisizim:):Hepişnizi cama dökecem.ATC ler 18 sağ pistine almasalr 24 verseler bir kere ben biliyorum yapacağımı:) Sevgiler,

Dün akşam saat 20:00’de Airport TV Ana Haber’de yayınlanan özel haberin ayrıntıları ise şöyle:

Çevre ve Orman Bakanlığı’nca geçtiğimiz yılın mart ayında revize edilen “çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmeliği” gereğince, yılda 50 binden fazla iniş ve kalkış yapılan havalimanlarına; gürültü ölçüm, kontrol ve izleme sistemi konulması kararı alındı.

Bu çerçevede Devlet Hava Meydanları İşletmesi 2008 yılı sonunda ihaleye çıkarak bir Alman firması ile anlaşma imzaladı. Anlaşma uyarınca Atatürk, Esenboğa, Antalya ve Adnan Menderes havalimanlarında, ses takip terminallerinin montajı için gerekli yer tespitleri yapılmaya başlandı.

Kurulacak sistem ile gürültü ölçümleri yapılarak, gürültü seviyesinin uluslararası standartlarda olması için gerekli çalışmalar yapılacak. sistemin 2009 yılı son çeyreğinde devreye girmesi planlanıyor.

DHMİ tarafından 2009 yılı son çeyreğinde 4 büyük havalimanına kurulacak gürültü ölçüm, kontrol ve izleme sistemi, en çok Antonov ve Tupolev gibi eski teknoloji Rus uçaklarını etkileyecek. Avrupa’nın birçok havalimanına inişi yasaklanan bu uçaklar bundan böyle Türkiye’deki 4 havalimanına da çıkardıkları aşırı gürültü nedeniyle inemeyecek veya ağır cezalarla karşı karşıya kalacaklar.

Gürültü ölçme sistemi şu şekilde çalışıyor… Havalimanı apronunda önceden tespit edilen bölgelere sistemin vericileri yerleştiriliyor. Bu vericiler uçakların seslerini yandan geçerken önden gelirken ve geçtikten sonra arkadan ölçerek ana kumandaya iletiyor.

Uluslararası standartlara göre ses seviyesinin gündüz 63, gece ise 53 desibeli geçmemesi gerekiyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin bu girişimi en çok Ataköylüleri sevindirecek gibi görünüyor. Uçakların gürültü ve çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle Ataköy sakinlerinin DHMİ aleyhine açtığı 8 dava bulunuyor. Aralarında pilotların da bulunduğu Ataköy sakinleri bir araya gelerek kısa pistin sadece hava muhalefeti olduğu zamanlarda kullanılması için dava açmışlardı. Mahkemeler devam ederken ilk mahkeme için bilirkişi tayin edildi. Bilirkişi 13 Şubat’ta havalimanı ve Ataköy çevresinde inceleme ve tespitlerde bulunacak.

Ataköy sınırındaki Ayamama Deresi’nde ses şiddetinin 95 desibel olduğunu öne süren Ataköylüler, Avrupa’da üst sınırın 65 olduğunu ileri sürüyor.

Ataköylüler, kendilerini rahatsız eden kısa piste Ataköy yönünden inişlerin 2006’dan bu yana sürekli hale getirildiğini, Atatürk Havalimanı kısa pistinin uzatılması çalışmalarını engellemek için de her türlü girişimde bulunacaklarını ifade ediyor.

Ataköylüler, Türkiye’deki mahkemelerden istediklerini alamazsa konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dahi taşımayı düşünüyor.

DHMİ gürültü ölçecek

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bundan 15 yıl önce BTS ( o zamanlar TÜM HAVASEN ) İstanbul Teknik Üniversitesinden bir heyeti hava limanına gürültü kirliliğini ölçtürmek için getirdiğinde maalesef DHMİ yönetimi bu heyeti aprona sokturmamıştı ama ne yazıkkı şimdi kendisi yaptırtyor demekki kurum sendikanın 15 yıl gerisinde kalmış çok acı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sevgili "MİSAFİR" İstanbul TMA dingonun ahırı değil. Kafana göre uçta görelim. Sevgiler. ATC

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Havaalanı ve 06-24 pistti varken. Ne Ataköy vardı ne yeşilyurt. Pistin bir başı Florya yönünde belediye kampı plajından başlar diğer başıda Ayamama deresi bataklıklarında biterdi. Sadece gürültü değil tüm riskleri göze alarak Gel havaalanın dibine hemde pist doğrultusunda.Yüksek binalar yap sat. Olacak iş mi ? Alırken kiralarken aklınız neredeydi ? Aslında Hv.Alanı kolay kolay taşınamıyacağına göre Ataköyün bir kısmı taşınsın .Bazı binalarda Traşlansın.Bu konuda hiçbir mahkeme Ataköy lehine karar veremez verse de bozulur.Aslında 06-24 pistinin restarosyonu için DHMİ Ataköy binalarına dava açmalı ve boşaltılmalarını talep etmelidir.O pist barışta ve savaşta Türk havacılığı için gereklidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
DÜNYANIN HER YERİNDE HAVA ALANI ÇEVRESİNDE EVLER KİRALARI VE SATIŞLARI EN ZOR OLAN YERLERDİR İNSANLAR OTURMAK İSTEMEZLER SİZLER ATAKÖYDE OTURANLAR BU EVLERİ ALIRKAN HAVA LİMANI YOKMUYDU AKLINIZ NEREDEYDİ ATAKÖYDE OTURUYORUZ DİYE HAVA ATMASINI BİLİRSENİZ GÜRÜLTÜYÜDE ÇEKİN GÜLEL GÜLE OTURUN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Acaba o meydanın bir 30 yıl önceki resmini gördünüzmü?O pist meydanın ilk pisti,ve o zaman sizler yoktunuz.Ama bile bile lades diyerek o bölgeye yerleştiniz,şimdi de dağdan gelip bağdakini kovuyorsunuz! Sizi rahatsız edicek sadece iniş trafiğidir(24 PİSTİ).Üzerinizden kalkan yok.Ve maalesef iniş için noise abortment teknikleri çok sınırlı:).O yüzden ya o deveyi güdersinizi,yada o diyardan gidersiniz! Evleriniz muadili evlere göre havaalanına yakın diye 2 katı fiyata satılırken iyi,size prim yaptıran uçaklar tepenizden geçerken kötü.Oh ne ala memleket.Tepenizden cessnamla alçak,full throttle inmessem bi gün şerefisizim:):Hepişnizi cama dökecem.ATC ler 18 sağ pistine almasalr 24 verseler bir kere ben biliyorum yapacağımı:) Sevgiler,

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000