09 Mayıs 2009, Cumartesi 08:36:53

"Burası Atatürk Havalimanı"

Radikal Gazetesi yazarlarından İsmet Berkan, domuz gribi için Atatürk Havalimanı'nda alınan önlemlerin gereksiz olduğunu belirtmiş...
  • Bilgi edinmek isteyenlere: Hastaligin ilaclari: http://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/swineflu_faq_antivirals/en/index.html Soz edilen oseltamivir ve zanamivir Tamiflu ve Relenza 'nin aktif icerigidir. Ayrica resmi verilere gorede tum dunyada olen kisi sayisi 49 (45'i Meksika'dan) Daha oncede belirttigim gibi "NORMAL" gripden olenlerin sayisi ise sadece Amerikada yilda 30.000 (otuz bin) 'in uzerinde. Maske ile gezenlere duyurulur... (maskeleri hic cikarmayin cunku normal grip her yil yuzbinlerce insani olduruyor) Matematigi olmayan bir arkadas vardi bana kaka atan. Onada soyle izah edeyim: 49< Yuzbinler
  • Meydanlarda alınan tüm bu önlemlerin parası Deniz limanlarına gelen vede Boğazlarımızdan transit geçen gemilerden alınan sağlık resmi denen paralarla finanse ediliyor. Bunu bi yere not edin günü gelince lazım olur.
  • 18:28:45 Ne kadar gulunc duruma sokmussun kendini. Turkiye sinirlarini asmak bir marifet mi sana gore yani ? Hayir oyleyse bile zaten ben burada(usa) diye yazmistim zaten. Asil sen kulaktan dolma seylerle gelip burda ahkam kesme. Bu hastalik Tamiflu ve/veya Relenza adli ilaclarla tedavi ediliyor. Sizin koyde olmayabilir bu ilaclar tabi o yuzden burda gelip bilip bilmeden yorum yapmissin. En cokda egitimsiz lafina guldum, hadi Amerikada yasadigimi kit Turkcenden anlamamissin ilk yazdiklarimdan ama egitim seviyemi nerden bildin ona sasirdim dogrusU Senin gibi cahiller yuzunden bu hale geldi bu memleket.
  • Herşeyin suyunu çıkarmada üstümüze yoktur... Başka memlekette terör olayı olur, omlardan önce daha sıkı önlemi biz alırız ama teröristler bizde fink atar. Salgın olur gene öyle. Bakın görün domuz gribinin yayılmama sebebi alınan önlemler değil enfekte birinin giriş yapmamış olmasındandır, gerçek bir salgın olsa hepimiz telef olur gideriz o kadar tantanaya rağmen.
  • parhelion arkadasim sen hic yurtdisina ciktin mi ?? cikmadin galiba, egitimsiz oldugun burdan belli.. bu gribin ilaci var diyorsun, ilaci olsaydi insanlar neden ölüyor o zaman? hadi meksiyayi anladik, saglik acisindan diger gelismis ülkelerle kafa tutamaz, ya peki Amerikaya ne diyeceksin ? sagdan soldan duyduklarini yazma buraya.. arastir.. oku, takip et sonra yaz arkadasim ya.. bence önlemi yapilmasi cok dogal ve yerinde buluyorum. güzel bir uygulama, insanimizi vatandasimi hastalikdan korumak icin güzel bir davranis
  • Yazilanlar cok dogru. Zaten soylede birsey var, bu gribin ilaci var. Yani olmus olanlar Turkiyede ishal olup olenler gibi genelde cahillikten olmus durumda. Bunun yaninda grip (normal grip) burada(usa) yilbasindan bu yana 3000 evet yaziyla uc binin uzerinde insani oldurmus durumda ve 2009 yilinin sonuna kadarda tum dunyada yaklasik 500.000 (besyuz bin) insani oldurmesi bekleniyor yillardan beri var olan gribin. Bu domuz gribi denilen grip turunden olenler ise bugun itibari ile tum dunyada 50(elli)'nin altinda. Artik oturun siz karar verin neyin gulunc olup neyin olmadigina.
  • anlamak zor adam nıye onlem alınıyor dıye tepkı gosterıyor,neymıs efendım gıttıgı yerlerde onlem yokmus,keske hıc donmeseymıs turkıyeye
  • 1-Siz bu yazıyı Washington'a gittiginiz anlatmak için yazmışsınız.Grip mrip hikaye 2-Frankfurt örneklemesinde:Aynı şey TC de olsa yıkardınız Sağlık Bakanlıgının ne kadar duyarsız kaldıgını 3-Siz sadece kendinizle ugraşıyorsunuz, havaalanlarındaki ekipler ve görevliler senin gibi binlerce ....la ugraşıyor.Elbette eldiven ve maske takacak. 4-Sen sadece ABD ye gidip 2 tane alan görmüşsün dünyanın hemen hemen her alanında önlem var hepside birbirine benzer. 5-Laf olsun diye La fonten den (doğru yazmadım eleştirmeyin) masallar anlatmışssın. 6-Sen zaten grip filanda olmazssın maşallah besili turp gibisin
  • Sayin Ismet Bey hep isiniz elestirmek midir? Biraz da yapici ve igneleyici olmadan yazsaniz. Hep ulkemizi kotuleyince bir marifet sayariz. Sanki gittiginiz ulkeler cok mu mukemmel seviyede. Buradaki demokrasiyi hicbir yerde bulamazsin. Yeter artik ulkemizi kotulemeyelim. O kadar ulkeye ben de gittim.
  • Anlattıkların marifet dimi şimdi diğer ülkeler önlem almamışsa o diğer ülkelerin sorunu Olaki oralarda grip olup dönseydin keşke ki işte ozaman anlardın yaşadıgın yerin değerini Yazık ki senin gibi adamlara para veriyorlar yazı yazsın diye YAZIK

Söylemesi ayıptır, pazar gününden beri Amerika’da, Washington D.C.’deydim. Gideceğimi söylediğim dostlarımın eksiksiz tamamı, beni domuz gribine karşı uyardı, ‘Aman ha dikkat et, oralarda salgın var’ dedi.

Salgın olmadığını, adına nedense ‘domuz gribi’ denen grip çeşidinin tehlikeli, hatta öldürücü olmakla birlikte henüz hepimizin hayatına her gün kasteden türlü çeşitli riskler arasında üst sıralarda bile olamayacağını anlatmaya çalıştıkça da tepkiyle karşılandım.

Gerçekten de, örneğin bu gribin ilk ortaya çıktığı ve en fazla etkilediği ülke olan Meksika’da her yıl hastane mikrobundan ölenlerin sayısı bile domuz gribinden ölenlerin kat be kat üstünde. Kaldı ki domuz gribi, tedavi edilebilen bir hastalık.

Neyse, pazar günü İstanbul’da Atatürk Havaalanı’na geldim ki ne göreyim, havayolu şirketlerinin yer görevlilerinin tamamı plastik ameliyat eldivenleriyle çalışıyor, pek çoğu yüzüne ameliyat maskesi de takmış durumda ama buna karşılık yolcularda ve uğurlayıcılarda bu duyarlıktan eser yok.

Uçağım beni önce Frankfurt’a götürdü, orada aktarma yapıp Washington’a hareket edeceğiz, arada da bir saat kadar vakit var. Frankfurt Havaalanı’nın birinci terminalini bilen biliyor, günün her saati arı kovanı gibi işleyen, dünyanın dört bir yanından insanların gelip geçtiği bir yer. Bizim Yeşilköy’deki tedbirlerin yüzde biri bile yok ortada.

Aynı gece Washington’a, Dulles Havaalanı’na vardık geç saatte. Pasaport kuyruğu uzundu ve yavaş işliyordu. Beklerken beni bir öksürük krizi tutmasın mı? Hemen etrafımdakiler dalga geçmeye başladı, ‘Senin yüzünden hepimiz karantinaya alınacağız’ dediler. Tesadüf bu ya, ben öksürürken bir göçmenlik polisi de önümden geçiverdi, bana şöyle bir baktı, ben ‘eyvah gittik’ dedim, meğer beni korkutmak için dalga geçiyormuş!

Washington’dayken Amerikan gazetelerini ve TV’lerini dikkatle izledim, grip haberleri hep ön sıralardaydı ama kimsede panik yoktu. Zaten havaalanında da değil panik herhangi bir tedbir bile görememiştim. (Bu arada gribe karşı en iyi tedbirin sık sık el yıkamak olduğunu da söyleyeyim, yüze maske takmaktan kat be kat daha anlamlı bir şey bu.)

Önceki gün aynı yolla Türkiye’ye döndüm. Frankfurt’tan havalandıktan kısa bir süre sonra kabin görevlileri bir kâğıt dağıttılar. Bizim Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış bir çeşit anket formu. İngilizce çevirisi bir hayli kötüydü soruların. Formda domuz gribi kastedilerek ‘Hasta mısınız?’ diye soruluyordu. Hasta olsam neden seyahat edeyim, doktora giderim. Veya ‘Yakın zamanda bir hastayla temas ettiniz mi’ deniyordu vs.

Her neyse, ben devletinden korkan bir vatandaş olarak formu doldurdum. Sandım ki İstanbul’da bunları toplayacaklar.

Uçağımız nihayet indi, kapıya yanaştı. Ben de şans eseri uçaktan ilk inenler arasındaydım. O uçağa bağlanan tünele varır varmaz gördüğüm şey beni dehşete düşürdü. Üç tane sağlıkçı, yüzlerinde ameliyat maskesinden çok daha ileri bir şey olduğunu sandığım maskelerle orada duruyorlar. Sadece duruyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar. Neden orada olduklarını, bizi korkutmak dışında başka bir amaçları olup olmadığı anlaşılamıyor.

Hadi onu atlattık, ama biraz sonra herkesin maskeli olduğunu gördüm. Havaalanında görevli herkes evet herkes maske takıyordu. Polisler dahil.

Pasaport kulübelerinin orada yeniden sağlıkçıların konuşlandığı bir masa gördüm. Onlar da korkutucuydu.

Neyse pasaport kontrolünden geçtim, bagajımı aldım, evime gittim. Orada eşyamı ayırırken farkettim, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, benim de uçakta doldurduğum form hâlâ bendeydi, kimse onu benden istememişti ve almamıştı, ben de kimseye vermemiştim.

Evet Türkiye’ye dönmüştüm işte!

İsmet BERKAN/
   RADİKAL

"Burası Atatürk Havalimanı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bilgi edinmek isteyenlere: Hastaligin ilaclari: http://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/swineflu_faq_antivirals/en/index.html Soz edilen oseltamivir ve zanamivir Tamiflu ve Relenza 'nin aktif icerigidir. Ayrica resmi verilere gorede tum dunyada olen kisi sayisi 49 (45'i Meksika'dan) Daha oncede belirttigim gibi "NORMAL" gripden olenlerin sayisi ise sadece Amerikada yilda 30.000 (otuz bin) 'in uzerinde. Maske ile gezenlere duyurulur... (maskeleri hic cikarmayin cunku normal grip her yil yuzbinlerce insani olduruyor) Matematigi olmayan bir arkadas vardi bana kaka atan. Onada soyle izah edeyim: 49< Yuzbinler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Meydanlarda alınan tüm bu önlemlerin parası Deniz limanlarına gelen vede Boğazlarımızdan transit geçen gemilerden alınan sağlık resmi denen paralarla finanse ediliyor. Bunu bi yere not edin günü gelince lazım olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
18:28:45 Ne kadar gulunc duruma sokmussun kendini. Turkiye sinirlarini asmak bir marifet mi sana gore yani ? Hayir oyleyse bile zaten ben burada(usa) diye yazmistim zaten. Asil sen kulaktan dolma seylerle gelip burda ahkam kesme. Bu hastalik Tamiflu ve/veya Relenza adli ilaclarla tedavi ediliyor. Sizin koyde olmayabilir bu ilaclar tabi o yuzden burda gelip bilip bilmeden yorum yapmissin. En cokda egitimsiz lafina guldum, hadi Amerikada yasadigimi kit Turkcenden anlamamissin ilk yazdiklarimdan ama egitim seviyemi nerden bildin ona sasirdim dogrusU Senin gibi cahiller yuzunden bu hale geldi bu memleket.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Herşeyin suyunu çıkarmada üstümüze yoktur... Başka memlekette terör olayı olur, omlardan önce daha sıkı önlemi biz alırız ama teröristler bizde fink atar. Salgın olur gene öyle. Bakın görün domuz gribinin yayılmama sebebi alınan önlemler değil enfekte birinin giriş yapmamış olmasındandır, gerçek bir salgın olsa hepimiz telef olur gideriz o kadar tantanaya rağmen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
parhelion arkadasim sen hic yurtdisina ciktin mi ?? cikmadin galiba, egitimsiz oldugun burdan belli.. bu gribin ilaci var diyorsun, ilaci olsaydi insanlar neden ölüyor o zaman? hadi meksiyayi anladik, saglik acisindan diger gelismis ülkelerle kafa tutamaz, ya peki Amerikaya ne diyeceksin ? sagdan soldan duyduklarini yazma buraya.. arastir.. oku, takip et sonra yaz arkadasim ya.. bence önlemi yapilmasi cok dogal ve yerinde buluyorum. güzel bir uygulama, insanimizi vatandasimi hastalikdan korumak icin güzel bir davranis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yazilanlar cok dogru. Zaten soylede birsey var, bu gribin ilaci var. Yani olmus olanlar Turkiyede ishal olup olenler gibi genelde cahillikten olmus durumda. Bunun yaninda grip (normal grip) burada(usa) yilbasindan bu yana 3000 evet yaziyla uc binin uzerinde insani oldurmus durumda ve 2009 yilinin sonuna kadarda tum dunyada yaklasik 500.000 (besyuz bin) insani oldurmesi bekleniyor yillardan beri var olan gribin. Bu domuz gribi denilen grip turunden olenler ise bugun itibari ile tum dunyada 50(elli)'nin altinda. Artik oturun siz karar verin neyin gulunc olup neyin olmadigina.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
anlamak zor adam nıye onlem alınıyor dıye tepkı gosterıyor,neymıs efendım gıttıgı yerlerde onlem yokmus,keske hıc donmeseymıs turkıyeye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1-Siz bu yazıyı Washington'a gittiginiz anlatmak için yazmışsınız.Grip mrip hikaye 2-Frankfurt örneklemesinde:Aynı şey TC de olsa yıkardınız Sağlık Bakanlıgının ne kadar duyarsız kaldıgını 3-Siz sadece kendinizle ugraşıyorsunuz, havaalanlarındaki ekipler ve görevliler senin gibi binlerce ....la ugraşıyor.Elbette eldiven ve maske takacak. 4-Sen sadece ABD ye gidip 2 tane alan görmüşsün dünyanın hemen hemen her alanında önlem var hepside birbirine benzer. 5-Laf olsun diye La fonten den (doğru yazmadım eleştirmeyin) masallar anlatmışssın. 6-Sen zaten grip filanda olmazssın maşallah besili turp gibisin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayin Ismet Bey hep isiniz elestirmek midir? Biraz da yapici ve igneleyici olmadan yazsaniz. Hep ulkemizi kotuleyince bir marifet sayariz. Sanki gittiginiz ulkeler cok mu mukemmel seviyede. Buradaki demokrasiyi hicbir yerde bulamazsin. Yeter artik ulkemizi kotulemeyelim. O kadar ulkeye ben de gittim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Anlattıkların marifet dimi şimdi diğer ülkeler önlem almamışsa o diğer ülkelerin sorunu Olaki oralarda grip olup dönseydin keşke ki işte ozaman anlardın yaşadıgın yerin değerini Yazık ki senin gibi adamlara para veriyorlar yazı yazsın diye YAZIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000