12 Haziran 2009, Cuma 08:15:52

Bilirkişi raporu AHL yangını için ne dedi?

Atatürk Havalimanı’ndaki yangınla ilgili hazırlanan 11 bilirkişi raporundan ilginç sonuçlar çıktı...
  • Yangının neden cıktıgını aramak kose kapmaca oynamaktır. Diyelim ki orada calisan gariban bir isci sigara icti ve izmariti yere atti ve butun terminal yandi.Bu durumda tek gunah kecisi bu isci mi olacaktir? Onemli olan gumruk sahasindan sorumlu olan tarafların(dhmi,ısletici ve tasıyıcı fırmalar) boyle bir yangın ihtimaline karsi yeterli ciddiyette yangın onlemi almamıs ve gumruk sahası icin gerektigi gibi sigortalama yaptirmamis olmalaridir. Hepsi sorumluluktan kacmakta ve topu taca atmaktadırlar. Ilgınc olan yarginin bunu gormek istememesidir. Bu mantikla 500 tane daha rapor hazirlansa degisen birsey olmayacaktir. Olan, yanginda mali heba olan firmalara olmustur. Acilan davaların Turkiye\\\'de sonuclanacagina inancim zayiftir.
  • Elektrik kontağı, gaz sıkışması, ... Bu etmenleri yaratanlar-sebebiyet verenler-gerçek aktörler bulunmadı şimdiye dek. Bende gazı kim sıkıştırdı diye soramadım. Eğer önemli-önemsiz yerleri görüntü denetiminde tutarsam, görüntüyü keseni de, asıl aktörü de bulurum. Sigortacı, yönetici, vurguncu, düşman v.s. daha kolay bulunur. Yeterki, doğa kanunlarını ve olanaklarını (gerçek ilmi) insan hizmetine sunma basireti gösterelim. Ancak komplo veya saptırma teorisyenleri prim bulamaz, insanımızda yönetime güven tohumlanır, hurafeye prim azalır. Başarılar.
  • Bu sartlasma ile olayi cözmekzordur.Türkiye'de uzmanlasmis bilirkisi sistemi yok.Gelismesi icinde Yargi bir nokta koymuyor.3 yildir bir olay raporu yapilmamis ise,simdi neye istinaden rapor olusacak?Her halde bu güne kadar yazilan raporlardan bir karma rapor olusacak.Hangi bilirkisi bunun altina imza atacaktir.Bir sorunda orada cikamazmi?Hersey bir kulp takma bizim gelenegimizdendir.Sebebi illa benim istegim olsundur.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 3 yıl önce çıkan yangının çıkış nedenini belirlemek için 11 ayrı bilirkişi raporu alındı. Ancak 53 firma tarafından açılan davalar sırasında hazırlanan raporların hiçbiri yangının çıkış nedenini ortaya koyamadı. Atatürk Havalimanı C Terminali'nde 24 Mayıs 2006 günü yangın çıktı. Terminalde milyonlarca liralık zarar oluştu. Yetkililer yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışma başlattı.

Alınan ilk bilirkişi raporunda yangının çıkış nedeninin parfüm şişesi olduğu iddia edildi. Ancak firma yetkilileri bu sonuçtan tatmin olmayınca bir başka rapor daha istendi. Asliye Ticaret, Asliye Hukuk ve Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından yangının çıkış sebebiyle ilgili tam art arda 11 ayrı bilirkişi raporu aldırıldı. İtfaiye, emniyet amiri, kimya mühendisi, inşaat mühendisi, İTÜ Metalurji Fakültesi, TEK (Türkiye Elektrik Kurumu), 13 profesör ve doçentin hazırladığı bilirkişi raporlarına yangın uzmanı Stephen Broker da eklendi. Alınan her raporda yangının sırrı çözülemedi. Şimdi gözler son sözü söyleyecek olan Yargıtay’a çevrildi.

(Bugün)

Bilirkişi raporu AHL yangını için ne dedi?

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Yangının neden cıktıgını aramak kose kapmaca oynamaktır. Diyelim ki orada calisan gariban bir isci sigara icti ve izmariti yere atti ve butun terminal yandi.Bu durumda tek gunah kecisi bu isci mi olacaktir? Onemli olan gumruk sahasindan sorumlu olan tarafların(dhmi,ısletici ve tasıyıcı fırmalar) boyle bir yangın ihtimaline karsi yeterli ciddiyette yangın onlemi almamıs ve gumruk sahası icin gerektigi gibi sigortalama yaptirmamis olmalaridir. Hepsi sorumluluktan kacmakta ve topu taca atmaktadırlar. Ilgınc olan yarginin bunu gormek istememesidir. Bu mantikla 500 tane daha rapor hazirlansa degisen birsey olmayacaktir. Olan, yanginda mali heba olan firmalara olmustur. Acilan davaların Turkiye\\\'de sonuclanacagina inancim zayiftir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Elektrik kontağı, gaz sıkışması, ... Bu etmenleri yaratanlar-sebebiyet verenler-gerçek aktörler bulunmadı şimdiye dek. Bende gazı kim sıkıştırdı diye soramadım. Eğer önemli-önemsiz yerleri görüntü denetiminde tutarsam, görüntüyü keseni de, asıl aktörü de bulurum. Sigortacı, yönetici, vurguncu, düşman v.s. daha kolay bulunur. Yeterki, doğa kanunlarını ve olanaklarını (gerçek ilmi) insan hizmetine sunma basireti gösterelim. Ancak komplo veya saptırma teorisyenleri prim bulamaz, insanımızda yönetime güven tohumlanır, hurafeye prim azalır. Başarılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu sartlasma ile olayi cözmekzordur.Türkiye'de uzmanlasmis bilirkisi sistemi yok.Gelismesi icinde Yargi bir nokta koymuyor.3 yildir bir olay raporu yapilmamis ise,simdi neye istinaden rapor olusacak?Her halde bu güne kadar yazilan raporlardan bir karma rapor olusacak.Hangi bilirkisi bunun altina imza atacaktir.Bir sorunda orada cikamazmi?Hersey bir kulp takma bizim gelenegimizdendir.Sebebi illa benim istegim olsundur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000