İstanbul Vali Yardımcısı ve Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, Cihan Tv Network tarafından hazırlanan “Tatil Sabahı” programının konuğu oldu. Aydın, yurt genelinde 70 dolayında yerel tv tarafından canlı yayınlanan programda Atatürk Havalimanı’nda güvenlikten, yolcu ve uçak trafiğinde yaşanan rekorlara, personel-yolcu ilişkilerinden, konforlu yolculuk önerilerine kadar her konuda geniş bilgi verdi.
Cihan Tv’nin Yenibosna Stüdyolarında 21 Mayıs Cumartesi sabahı 09.30-10.00 saatleri arasında gerçekleştirilen canlı yayında program sunucusunun çok sayıda sorusunu cevaplandıran Aydın, görevini 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan 97/9707 Sayılı “Sivil Hava Meydanları, Limanlar ve Sınır Kapılarında Güvenliğin Sağlanması, Görev ve Hizmetlerin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yerine getirdiğini söyledi.
Siteyi referans gösterdi
Atatürk Havalimanı’ndaki görevi öncesi çeşitli ilçelerdeki kaymakamlık ve vali yardımcılığının yanı sıra Diyarbakırspor Kulübü Başkanlığı, Sur Belediye Başkanlığı ve Diyarbakır Valiliği Hizmet Vakfı Başkanlığı gibi görevlerde de bulunduğunu belirten Aydın; ‘Sizin Diyarbakır’da çok sevildiğinizi öğrendik, bunun sebebe ne?’ şeklindeki bir soruya, “Hizmetim sırasında halkla hep iç içe oldum. Atatürk Havalimanı’nda da yolcular, personel ve bütün kurum ve kuruluşlarla iyi bir koordinasyon içerisinde olmaya özen gösteriyorum” dedi.
Aydın, ‘Rahat ve konforlu bir yolculuk için neler önerirsiniz’ şeklindeki bir soruya da “Yolcularımıza, İstanbul trafiğini hiçbir zaman gözden uzak tutmamalarını ve Mülki İdare Amirliğimizin www.ataturkhavalimani.gov.tr sitesindeki “SIK SORULAN SORULAR” kısmını okumalarını özellikle tavsiye ediyorum” karşılığını verdi.
Hanutçuluğa geçit yok
Atatürk Havalimanı’nda geçen yıl göreve geldiğinde önüne gelen sorunların başında hanutçuluk (müşteriyi anlaşılmış olan bir dükkana götürerek, satıştan alınan komisyon) geldiğini ifade eden Aydın, şöyle dedi:
“Sorunun para cezası ile çözümlenemeyeceğini gördüm. Çünkü bir kişiye 72 kez para cezası verildiğini ancak hanutçuluğa devam ettiği tesbit ettim. Artık, İstanbul Valiliği’nin “Hanutçuluk ile Mücadele Yönergesi” nin 1 Nolu kararını eksiksiz uygulayarak sorunu büyük ölçüde çözdük. Kararda yeralan ‘Hanutçu çalıştırdığı tespit edilen veya çalışanların lehine hanutçuluk yaptığı tespit edilen işletmeye 3 günlük kapatma cezası, tekerrüründe 7 gün kapatma, daha sonra tekrarında ise ruhsat iptali cezası verilir’ hükmünü tavizsiz uyguluyoruz” dedi.
VIP kullanımı
Kendisini meşgul eden konulardan birisinin de VİP Salonu’nun kullanımı olduğunu ifade eden Ahmet Aydın, “Bu salonu kimlerin kullanacağı ilgili yönetmelik gereği belli. Ancak, sözkonusu yönetmelik dışı istekler de olmuyor değil. Bizim bu istekleri kabul etmemiz tabiî ki mümkün değil” diye konuştu.
VİP Salonunun yükünün zaten çok fazla olduğunu vurgulayan Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, “Zannediyorum önümüzdeki genel seçimden sonra yeni bir düzenleme yapılacak” dedi.
Rekorların havalimanı
Atatürk Havalimanı’nda apron-terminal dışı çalışanlarıyla birlikte 60 bin personelin görev yaptığını, gelen-giden yolcu, karşılayıcı-uğurlayıcı ve çalışanları ile günlük insan sirkülasyonunun 200 bin’i aştığını ifade eden Aydın, “Havalimanımıza 2010 yılında yerli ve yabancı 300 havayolu ile 288 bin 248 uçak iniş-kalkış yapmış, gelen ve giden yolcu sayısı da 32 milyon 165 bin 817 olarak gerçekleşti. Bu rakam, dünya havaalanları yolcu sıralamasında 38, Avrupa’da ise 8. sırayı işaret ediyor.
21 Nisan günü 946 uçağın iniş-kalkışı ve 98 bin 203 yolcu ile Türkiye rekoru kıran Atatürk Havalimanı, 20 gün sonra 10 Mayıs Salı günü kendi rekorunu 1036 uçağa çıkardı” dedi.
Medyanın ilgi odağı
Atatürk Havalimanı’nda 22’si kamu olmak üzere 750 dolayında kuruluşun hizmet verdiğini belirten Aydın; güvenliğin de polis, gümrük, jandarma ve özel güvenlik personeli olmak üzere toplamda yaklaşık 6 bin kişi ile sağlandığını vurguladı.
Devlet erkanı, iş, spor, sanat ve yerli-yabancı her kesimden insanların giriş-çıkış kapısı olan Atatürk Havalimanı’nın, yazılı ve görsel medyanın da ilgi odağı durumunda olduğunu hatırlatan Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, “Örnek olarak, BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı” için İstanbul’a gelen 22 devlet başkanı, 19 başbakan, 10 başbakan yardımcısı, 94 bakan, 39 bakan yardımcısı ile aralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso’nun da bulunduğu 47 uluslararası kuruluş başkanını daha birkaç gün önce Atatürk Havalimanı’nda karşılandık ve uğurlandık” diye konuştu.
Bütün rekorlarına rağmen Atatürk Havalimanı’nın artık kapasitesinin sonuna geldiğine dikkat çeken Aydın, İstanbul’un 100 milyon yıl yolcu kapasiteli bir havalimanına ihtiyacı var. “Bu ihtiyacı bazı batılı ülkeleri ziyaretimiz sırasında daha iyi görüyoruz” dedi.
Facebook Yorum