22 Temmuz 2009, Çarşamba 14:49:38

AHL'DEKİ RÖTARLARIN SORUMLUSU KİM?

Yaz aylarında İstanbul ve Antalya gibi hava trafiğinin yoğun olduğu havaalanlarında zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyor. Havaalanı kapasitesinin sonuna kadar kullanıldığı bazı günlerde taksi yolu yetersizliği ve trafik kontrolörlerinin azlığı sıkıntıyı katlıyor.
  • ahl nin daha yeni bir resmi yok muydu? bunda 'S' taksi yolu yok, 36l de daha inşa halinde.
  • zaten basımızda senin zihniyetinde insanlar oldugu için ltba bu durumda
  • iyi güzel 6-8 saatleri senin olsun. neden hepsini istanbuldan kalkdırır ve istanbula indirirsin kiiii maden merkezde oturuyorsun biraaz da ankaradan direk uçuşlar yapsana, insanları tekelinde taşıyorsun ank-ist hattına kimseyi sokturmuyorsun, yaık günahtır senin egon için bu kadar insan yurtdışı çıkışı için istanbula gitmek zorunda kalıyor. ey shgm sizde neden anlaşmalarınızdathy yi ist yerine ank çıkışlı uçaçaksın diye zorlamıyorsunuz. eskiden avrupanın büyük havayolalrı ankaradan direkt uçuş yaparlardı... yazıktır
  • valla tav önce mevcut terminallerin havalandırmasını yaptırsın, nedir canım içhatların haliiii. dhmi emeklilerinin mekanı mı acaba tav? don kişot ve yel değirmeni gibi ikisi de
  • 1- Bilimden uzak fikirlerle koltuklarında oturup telefonda bilgiçlik taslayanlar 2- 1972 yılından beri IST TMA'yı değiştirip kolaylaştırıcı yol,yöntem üretmeyenler.3- Çözüm öğrenmek,kopya çekmek için Eurocontrol kapısında yatıp harcırahı cebine koyup kös kös dönenler.4-Sadece isteyen ,olanı bile karıştıran, sonrada ahkam kesenler. 5-Vizyonsuz,koltuklarına sarılmış,dünyadan gelişmelerden,insandan uzak,radar ithal edip onun monte edilmesini bileyaptık diye anlatan,başkada birşey yapmayan yazı yazıcı Gen. Müd. Seyrüsefer tayfası.
  • ne kadar konusulursa konusulsun ltba'nin verimsiz sekilde kullanildigi gercek. LHR'da iki tane pist var ve alan LTBA'nin uc kati yolcuyu ve iki kati harekati kaldirabiliyor. bense gece 3'e slot istememe ragmen alamiyorum. bence bunu hic bir sey aciklayamaz. cozum de ancak 'kafalarin' degismesi ile olur.
  • Yorum yapanlar ve yazıyı okuyan havacılık mensupları lütfen "THY'deki rötarlarda en kötü geride kaldı" başlıklı Temel Kotilin demecini okuyunuz. 6-8 saatleri arasında 100 THY uçağı kalkış yapıyor demekte.Saatte 50 kalkış demek birde inişler.Uçuş emniyeti "0",efendim oralarda oluyor,evet oralarda başka şeyler de olduğu için oluyor.Oralarda DHMİ Gen.Müd. Seyrüseferden sorumlu Başkan Müdür her hafta yurt dışına çıkıp birşey üretmeden ayak oyunları ile günlerini gün etmiyorlar,maaşlarını 5e katlamıyorlar. etmiyorlar.nezamandan
  • özel sektör başlıklı yazıyı yazan akıllı arkadaş..yazdıkların kısmen doğru..hava trafik hizmetleri avrupada olduğu gibi özerkleştirlmeli ve daha etkin bir yönetim oluşturulmalı..ama bu kontrolörleri yarı maaşa çalıştırmak için değil verimlilik için yapılmalı..o zaman pilot da bulur TAV yarı ücrete çalıştıracak bu mudur olay..avrupada kontrolörler daha rahat şartlarda daha fazla ücretle çalışıyor türk kontrolörlerden..onların 3 tane mi beyni var yada insan ötesi varlıklar mı da biz 3 liraya onlar 15 liraya aynı işi yapıyor..lütfen biraz saygı sana mesleğini sorsam havacılıkla bile ilgili değildir ya neyse kapasitene saygı duyuyorum..
  • bir kontrolör olarak aslında bazı kaptanlarımıza teşekkür etmek isterim..çoğu kokpit uçuşumuzda hem thy hem özel şirket pilotları maaşlarımızı ne şartlarda çalıştığımızı duyunca inanın söyledikleri tek şey bırakın geçin pilotluğa bu şartlarda bu stresli meslek yapılır mı oluyor..ama kontrolörler olarak(özellikle büyük şehirlerde çalışan) biz bu mesleğin ayaklar altına alınmasına izin vermemeliyiz..ek olarak başlıklı yazıda belirtildiği gibi eurocontrolden gelen ve tamamen bizlerin hakkı olan tazminatlar ya hazineye kalıyor yada dhmi içinde alakalı alakasız herkese dağıtılıyor..dhmi yönetimi yeter artık şu yorumları oku da utan ve bişeyler yap artık..
  • Herkez Kaptan First Officer olmuş sanaldır tabi yazın atın tutun. Gerçekte kimbilir kaldırım mühendisinizdir.!!!

Türkiye’nin en yoğun havalimanı olan Atatürk Havalimanı’na günde 900’e yakın uçak iniş kalkış yapıyor. Örneğin bugün Atatürk Havalimanı’na toplam 846 uçağın iniş kalkış yapması bekleniyor.

Antalya ise yine kalabalık havaalanları arasında yer alıyor. Dış hat trafiği bir hayli yoğun olan Antalya Havalimanı’nı günde ortalama 450 ila 500 uçak kullanıyor.

Ankara’daki Esenboğa Havalimanı ile İzmir Adnan Menderes Havalimanları’na ise günde ortalama 150–170 uçak iniş kalkış yapıyor.

İstanbul dışındaki havaalanlarında yoğunluk hava trafiğini aksatmıyor ancak Atatürk Havalimanı’nda yoğunluk nedeniyle zaman zaman olumsuzluklar yaşanabiliyor. Aslında Atatürk Havalimanı’nın uçak kapasitesi günlük 950 civarında. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, havaalanının tam kapasite kullanılamamasını slot dağıtımındaki hatalara bağlarken, bazı çevrelerse yaşanan sıkışıklığı pistlerdeki taksi yollarının azlığına bağlıyor. Örneğin Atatürk Havalimanı’ndaki 18-36L pistinin sadece başında, sonunda ve bir de ortasında taksi yolu bulunuyor.

18-6R pistinde ise her iki yönden gelen uçaklar için 3’er adet olmak üzere toplam 6 adet taksi yolu mevcut.

06-24 pistinde ise her iki yönden gelen uçaklar için ikişer adet olmak üzere toplam dört adet çıkış var.

Taksi yollarının artırılması belki de hava trafiğini rahatlatabilir. Bunun çok güzel bir örneği Londra’daki Stansted Havaalanı’nda var.

Üç pistli Atatürk Havalimanı’na saatte ortalama 40 uçak iniş kalkış yaparken, tek pistli Stansted Havaalanı’na saatte 60 uçak iniş kalkış yapıyor

Londra Stansted Havaalanı’nın tek pistinde kuzeydoğu tarafından iniş için 5, güneybatı tarafından iniş içinse 4 adet olmak üzere toplam 9 adet çıkış var.

Yoğunluğa bir başka sebep olarak da yaklaşmadaki uçaklar arasındaki mesafe gösteriliyor. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda iki uçak arası mesafe normal günlerde 5 mil olarak uygulanıyor, rüzgârlı havalarda bu mesafe 7 mil’e kadar çıkarılabiliyor.

Uzmanlarsa, bu mesafenin Avrupa’nın yoğun havaalanlarındaki gibi 3–4 mil’e düşürülebileceğini ve bunun da trafikte rahatlamayı sağlayacağını kaydediyor.

Son olarak hava trafik kontrolörlerinin zaman zaman çalışma şartlarını protesto ederek iş yavaşlatmaya gitmeleri de trafiği zora sokuyor.

Tüm bu olumsuzluklar havayolunu kullanan yolculara rötar olarak geri dönüyor.

Atatürk Havalimanı

Stansted Havalimanı

©AirportHaber.com

AHL'DEKİ RÖTARLARIN SORUMLUSU KİM?

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

Misafir ~ 15 yıl önce
ahl nin daha yeni bir resmi yok muydu? bunda 'S' taksi yolu yok, 36l de daha inşa halinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
zaten basımızda senin zihniyetinde insanlar oldugu için ltba bu durumda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
iyi güzel 6-8 saatleri senin olsun. neden hepsini istanbuldan kalkdırır ve istanbula indirirsin kiiii maden merkezde oturuyorsun biraaz da ankaradan direk uçuşlar yapsana, insanları tekelinde taşıyorsun ank-ist hattına kimseyi sokturmuyorsun, yaık günahtır senin egon için bu kadar insan yurtdışı çıkışı için istanbula gitmek zorunda kalıyor. ey shgm sizde neden anlaşmalarınızdathy yi ist yerine ank çıkışlı uçaçaksın diye zorlamıyorsunuz. eskiden avrupanın büyük havayolalrı ankaradan direkt uçuş yaparlardı... yazıktır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
valla tav önce mevcut terminallerin havalandırmasını yaptırsın, nedir canım içhatların haliiii. dhmi emeklilerinin mekanı mı acaba tav? don kişot ve yel değirmeni gibi ikisi de

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1- Bilimden uzak fikirlerle koltuklarında oturup telefonda bilgiçlik taslayanlar 2- 1972 yılından beri IST TMA'yı değiştirip kolaylaştırıcı yol,yöntem üretmeyenler.3- Çözüm öğrenmek,kopya çekmek için Eurocontrol kapısında yatıp harcırahı cebine koyup kös kös dönenler.4-Sadece isteyen ,olanı bile karıştıran, sonrada ahkam kesenler. 5-Vizyonsuz,koltuklarına sarılmış,dünyadan gelişmelerden,insandan uzak,radar ithal edip onun monte edilmesini bileyaptık diye anlatan,başkada birşey yapmayan yazı yazıcı Gen. Müd. Seyrüsefer tayfası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ne kadar konusulursa konusulsun ltba'nin verimsiz sekilde kullanildigi gercek. LHR'da iki tane pist var ve alan LTBA'nin uc kati yolcuyu ve iki kati harekati kaldirabiliyor. bense gece 3'e slot istememe ragmen alamiyorum. bence bunu hic bir sey aciklayamaz. cozum de ancak 'kafalarin' degismesi ile olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yorum yapanlar ve yazıyı okuyan havacılık mensupları lütfen "THY'deki rötarlarda en kötü geride kaldı" başlıklı Temel Kotilin demecini okuyunuz. 6-8 saatleri arasında 100 THY uçağı kalkış yapıyor demekte.Saatte 50 kalkış demek birde inişler.Uçuş emniyeti "0",efendim oralarda oluyor,evet oralarda başka şeyler de olduğu için oluyor.Oralarda DHMİ Gen.Müd. Seyrüseferden sorumlu Başkan Müdür her hafta yurt dışına çıkıp birşey üretmeden ayak oyunları ile günlerini gün etmiyorlar,maaşlarını 5e katlamıyorlar. etmiyorlar.nezamandan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
özel sektör başlıklı yazıyı yazan akıllı arkadaş..yazdıkların kısmen doğru..hava trafik hizmetleri avrupada olduğu gibi özerkleştirlmeli ve daha etkin bir yönetim oluşturulmalı..ama bu kontrolörleri yarı maaşa çalıştırmak için değil verimlilik için yapılmalı..o zaman pilot da bulur TAV yarı ücrete çalıştıracak bu mudur olay..avrupada kontrolörler daha rahat şartlarda daha fazla ücretle çalışıyor türk kontrolörlerden..onların 3 tane mi beyni var yada insan ötesi varlıklar mı da biz 3 liraya onlar 15 liraya aynı işi yapıyor..lütfen biraz saygı sana mesleğini sorsam havacılıkla bile ilgili değildir ya neyse kapasitene saygı duyuyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bir kontrolör olarak aslında bazı kaptanlarımıza teşekkür etmek isterim..çoğu kokpit uçuşumuzda hem thy hem özel şirket pilotları maaşlarımızı ne şartlarda çalıştığımızı duyunca inanın söyledikleri tek şey bırakın geçin pilotluğa bu şartlarda bu stresli meslek yapılır mı oluyor..ama kontrolörler olarak(özellikle büyük şehirlerde çalışan) biz bu mesleğin ayaklar altına alınmasına izin vermemeliyiz..ek olarak başlıklı yazıda belirtildiği gibi eurocontrolden gelen ve tamamen bizlerin hakkı olan tazminatlar ya hazineye kalıyor yada dhmi içinde alakalı alakasız herkese dağıtılıyor..dhmi yönetimi yeter artık şu yorumları oku da utan ve bişeyler yap artık..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Herkez Kaptan First Officer olmuş sanaldır tabi yazın atın tutun. Gerçekte kimbilir kaldırım mühendisinizdir.!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000