24 Ağustos 2011, Çarşamba 14:30:12

PİLOTLARA IPAD JESTİ...

Son birkaç aydır hava yolları firmaları tablet cihazlarının uçaklarında multimedya veya bilgilendirme amaçlı kullanımı konusunda yeni adımlar atıyor...
  • united da bu yönetim ve yandaş kayırmaca olduğu sürece bir adım ileri gidemezler!
  • çok güzel bir uygulama olmakla beraber ben bir hat bakım teknisteni olarak; teknisyen arkadaşların (çok az sayıda) kendilerinin aldıkları yeni nesil telefonlara uçak ile ilgili dokümanları yükleyip kendi imkanlarıyla telsiz kalabalığı yapmadan ve iş yükünü önemli derecede azaltarak bu imkanı kendileri yaratanlar var. bundan dolayı hat bakım teknisyenlerine de böyle bir uygulama yapılırsa ve airporthaber de bunun öncüsü olursa çok muhteşem olur.... teşekkürler
  • eski programa odenen onca para da havaya uctu ozaman.... Taahir bey hala tutuyor mu o adamları meraak ediyorum.....
  • Cunku eski programda hatalar tespit edildi ve vaz gecilmek zorunda kalindi
  • Electronic Flight Bag'in sınıfları vardır. 1nci sınıf EFB tablet ve ya bilgisayar olabilir uçakla entegre (uçak ile anlık iletişim) olmayan dış sistemlerdir. 2nci sınıf uçakla entegre (Freebird Airlines) ancak uçağa sonradan eklenen modüllerdir. 3ncü Sınıf ise B777 veya A-380 gibi fabrika da monte edilmiş uçağın bir parçası olan EFB'lerdir. IPAD veya Laptop tarzı cihazlar (EFB1) iniş ve kalkışlar da kapalı olmak zorundadır (Easyjet). EFB 2 ve üzerinde ancak uçak EFB üzerinde izlenebilir ve ya Uydu üzerinden iletişim kurabilir yada camera sistemine entegre edilebilir. EFB class2 cihazlar dışındaki diğer cihazlar basit, kullanışlı belki işlevsel görülebilirler, ancak Airline Operasyonu için yetersizlerdir.
  • pardon 1 sendedir var bozdunuz beni
  • yeni sistemin onayı çıkmadan neden eski sistemi bıraktı? sezon ortasında boyle plansızlık olur mu buna da cevap verir misin?.....
  • Kullanilan yazilim guncellenerek daha iyisi ile degistirildi ancak halen SHGM'den yazili onay cikmadi :( Bu surecte de Sky mecburen manual loadsheet kullaniyor . Bilenden cevap ;)
  • Bizede headset ve sandalye alinmali. Kimbilir belki birgun board lar bile olmasi gerektigi gibi olur.
  • Kokpit steril bir alan olmalıdır, işini iyi bilen bir uçucu bu tarz aletlerin vakit kaybından öte birşey olmadığını ve de dikkat dağıtıcı bir uğraş olduğunu bilir, uçağını adam gibi uçurmaya konsantre olur. Genel havacılık tarzı küçük uçaklarda bu tarz cihazların faydası olabilir, ancak ticari havacılıkta sadece artistlik ve şovdan öteye gidemez.Bu uçakların sistemlerinde zaten havayolu uçağının uçurulabilmesi için gerekli olan tüm donanımlar entegre edilmiştir.Ucuza kaçan havayolları bu işe sıcak bakar, LH gibi havayollarıda zaten pilotlarına verdiği ve uçaktaki docking stationlarla uyumlu uçağa entegre ciddi sistemlerle bu işi çözmüşlerdir.
Kabin içine monte fazla fonksiyon sunmayan ekranlar yerine efektif tabletlerin kullanılması, yolcu bilgilerinin basılı dosyalar yerine iPad’ler üzerinden takip edilmesi gibi yenilikçi uygulamalar başlamış durumda.
 
Amerikan havacılık şirketi United Airlines ise pilotların yanında taşıdıkları uçuş çantasının yerine iPad kullanmalarını test eden yeni bir program başlattı. Programda pilotların ağır uçuş çantalarından kurtularak daha fonksiyonel iPad kullanımına geçmeleri ve verimliliğin artması hedefleniyor. Programın adı ise Elektronik Uçuş Çantası -EFB.
 
Program gereği United Airlines ve Continental Airlines şirketlerinde görevli pilotlara 11 000 adet iPad dağıtılacak. Hali hazırda pilotların taşıdığı uçuş çantalarında çalışma rehberleri, sefer çizelgeleri, referans el kitapları, uçuş kontrol listeleri, hava durumu grafikleri ve kayıt defterleri gibi dökümanlar bulunuyor ve ağırlığı 20kg'ye ulaşıyor. Program sürecinde verilecek iPad'ler ise yaklaşık 800gr ağırlığında.
 
Programın hayata geçirilmesiyle kağıt kullanımı, baskı maliyeti, yakıt tüketimi gibi konularda maksimum tasarruf sağlanacak. 
 
United Airlines bir yılda 16 milyon sayfa kağıt, 1900 ağaç, 1 000 m3 yakıt tasarruf edeceğini açıkladı. Atmosfere ise 3208 metrik ton daha az gaz salınımı olacak. Belge inceleme ve baskı bekleme gibi işlemlerden kurtulmak da ayrıca zaman kazandıracak.
 
Programda kullanılan iPad'lere tüm uçuş gereksinimleri yüklenmiş olacak. Ayrıca Jeppesen Mobile FliteDeck adlı detaylı uçuş bilgilerini veren bir uygulama da yüklü gelecek. Ancak abonelik ücretli olacak.
PİLOTLARA IPAD JESTİ...

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 13 yıl önce
united da bu yönetim ve yandaş kayırmaca olduğu sürece bir adım ileri gidemezler!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
çok güzel bir uygulama olmakla beraber ben bir hat bakım teknisteni olarak; teknisyen arkadaşların (çok az sayıda) kendilerinin aldıkları yeni nesil telefonlara uçak ile ilgili dokümanları yükleyip kendi imkanlarıyla telsiz kalabalığı yapmadan ve iş yükünü önemli derecede azaltarak bu imkanı kendileri yaratanlar var. bundan dolayı hat bakım teknisyenlerine de böyle bir uygulama yapılırsa ve airporthaber de bunun öncüsü olursa çok muhteşem olur.... teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
eski programa odenen onca para da havaya uctu ozaman.... Taahir bey hala tutuyor mu o adamları meraak ediyorum.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Cunku eski programda hatalar tespit edildi ve vaz gecilmek zorunda kalindi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Electronic Flight Bag'in sınıfları vardır. 1nci sınıf EFB tablet ve ya bilgisayar olabilir uçakla entegre (uçak ile anlık iletişim) olmayan dış sistemlerdir. 2nci sınıf uçakla entegre (Freebird Airlines) ancak uçağa sonradan eklenen modüllerdir. 3ncü Sınıf ise B777 veya A-380 gibi fabrika da monte edilmiş uçağın bir parçası olan EFB'lerdir. IPAD veya Laptop tarzı cihazlar (EFB1) iniş ve kalkışlar da kapalı olmak zorundadır (Easyjet). EFB 2 ve üzerinde ancak uçak EFB üzerinde izlenebilir ve ya Uydu üzerinden iletişim kurabilir yada camera sistemine entegre edilebilir. EFB class2 cihazlar dışındaki diğer cihazlar basit, kullanışlı belki işlevsel görülebilirler, ancak Airline Operasyonu için yetersizlerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
pardon 1 sendedir var bozdunuz beni

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yeni sistemin onayı çıkmadan neden eski sistemi bıraktı? sezon ortasında boyle plansızlık olur mu buna da cevap verir misin?.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kullanilan yazilim guncellenerek daha iyisi ile degistirildi ancak halen SHGM'den yazili onay cikmadi :( Bu surecte de Sky mecburen manual loadsheet kullaniyor . Bilenden cevap ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bizede headset ve sandalye alinmali. Kimbilir belki birgun board lar bile olmasi gerektigi gibi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kokpit steril bir alan olmalıdır, işini iyi bilen bir uçucu bu tarz aletlerin vakit kaybından öte birşey olmadığını ve de dikkat dağıtıcı bir uğraş olduğunu bilir, uçağını adam gibi uçurmaya konsantre olur. Genel havacılık tarzı küçük uçaklarda bu tarz cihazların faydası olabilir, ancak ticari havacılıkta sadece artistlik ve şovdan öteye gidemez.Bu uçakların sistemlerinde zaten havayolu uçağının uçurulabilmesi için gerekli olan tüm donanımlar entegre edilmiştir.Ucuza kaçan havayolları bu işe sıcak bakar, LH gibi havayollarıda zaten pilotlarına verdiği ve uçaktaki docking stationlarla uyumlu uçağa entegre ciddi sistemlerle bu işi çözmüşlerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000